• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oglasili se roditelji uhapšenih navijača Dinama: Pomozite našoj djeci!

Autor Dragan Šutvić

Roditelji navijača iz Hrvatske uhapšenih u Grčkoj su se sada oglasili zvaničnim saopštenjem.

 saopštenje roditelja uhapšenih navijača dinama Izvor: Profimedia

Poslije velike tragedije koja se desila u Atini kada je ubijen navijač AEK-a Mihalis Kacuris u sukobu sa huliganima Dinama iz Zagreba Bed Blu Bojsima uhapšeno je preko 100 Hrvata u Grčkoj. Već je bilo javnih apela da se povodom njihove situacije nešto učini jer roditelji nekih od njih sada tvrde da su zatočeni u grčkim zatvorima pod velikim pritiskom i da se sa njima ne postupa dobro.

Sada su združeni roditelji huligana napisali otvoreno pismo predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću, Vladi Republike Hrvatske i ombudsmanka. Pismo prenosimo u cjelosti: 

"Poštovani, obraćamo se kao roditelji djece uhapšene u Republici Grčkoj. Kao roditelji i članovi porodica osuđujemo svaki oblik nasilja bez obzira gdje je počinjeno i ko ga je počinio. S obzirom na izjavu advokata Vasilisa Nulezasa, u kojima se vrlo kritično i ogorčeno obrušio na sud, grčku vladu i politiku u vezi slučaja naše djece, državljana Republike Hrvatske, vidljivo je da možemo očekivati da oni neće imati pravično suđenje i zagarantovanu sigurnost u Grčkoj. Medijski linč u Grčkoj, uprkos presumpciji nevinosti, stvara percepciju da su naša djeca ubice.

Obraćamo se Predsjedniku RH, Vladi RH i ombudsmanki da u skladu s ustavnim i zakonskim ovlastima preduzmu sve potrebne radnje kojima bi se pomoglo hrvatskim državljanima u inostranstvu. Zahtijevamo da se sva nadležna tijela Republike Hrvatske uključe u ovaj slučaj. Pozivamo Ministarstvo spoljnih poslova da se snažnije uključi u ovaj slučaj, uz redovite kontakte s porodicama pritvorenih. Smatramo da je nužan hitan odlazak visokih delegacija MVEP-a, MUP-a i Ministarstva pravosuđa u Republiku Grčku. Molimo Vas da učinite sve da se našoj djeci osigura sva diplomatska i pravna pomoć kakva se uobičajeno osigurava našim državljanima uhapšenim u stranoj državi, posebno jer se radi o velikom broju državljana Republike Hrvatske, većinom mlađe životne dobi, mahom 18, 19 ili 20 godina. Tražimo da se učine svi napori na nivou diplomatije i politike da se stave u jedan zatvor, da ih se ne razdvaja.

Pozivamo se na Evropsku konvenciju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda kojom je zagarantovana presumpcija nevinosti i pravo na pravično suđenje. Iz medijskog linča, ali i izjava advokata Vasilisa Nulezasa o odnosu sudije prema našoj djeci tokom ročišta, vidljivo je da presumpcija nevinosti u odnosu na našu djecu, državljane Republike Hrvatske, jednostavno – ne postoji. Tražimo da se našoj djeci osigura pravično suđenje.Takođe tražimo da se našoj djeci osigura najveća moguća sigurnost tokom boravka u pritvoru u Grčkoj te da ih naši diplomatski predstavnici redovno posjećuju i kontrolišu nivo sigurnosti.

Molimo medije za objektivno izvještavanje u najboljem interesu pravednog suđenja i zaštite naše djece. I na kraju, među našom djecom postoje teško povrijeđeni ubodnim ranama noževa i drugih predmeta, te zahtijevamo da se počinitelji tih kaznenih djela prema državljanima RH procesuiraju", stoji u pismu. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo:

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kuki

Kakva djeca, odrasli ljudi koji su s namjerom otisli u Grcku naoruzani raznim rekvizitima izbjegavajuci policiju da tuku i prave nered, pritom razbijajuci i imovinu koja nije od navijaca konkretno (aute obicnih ljudi, ubacivali suzavce u lokale)... Ne treba ih sazaljevati

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC