• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena imena uhapšenih Hrvata: Među njima je i karatista, a ovo su nove informacije o tuči!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Otkrivena su imena uhapšenih huligana koji su u ponedjeljak uveče napravili haos u Atini.

 Otkrivena imena Hrvata koji su uhapšeni u Grčkoj Izvor: Profimedia

Poslije nemilih događaja koji su se desili u Grčkoj kada je grupa huligana upala na teritoriji Atine, izazvala jezivi haos u kom su usmrtili mladića, "Jutarnji list" javlja da su poznata imena uhapšenih lica a sve ukazuje na to da je susret navijača Dinama i AEK-a u zoni stadiona u Atini bio dogovoren.

Kako je potvrđeno Jutarnjem listu, među uhapšenima u Grčkoj je i T.T., diplomirani inženjer elektrotehnike i zaposlenik jedne velike zagrebačke firme, inače predsjednik Grupe navijača Dinama. T.T. je učestvovao i u masovnoj tuči Bojsa i Torcide 14. aprila 2019., koja se dogodila na terasi kafića na Trešnjevačkom trgu u Zagrebu uoči utakmice Hajduka i Lokomotive. Policija je privela ukupno 25 osoba, a o vandalizmu su svjedočili snimci nadzornih kamera i građana na kojima se vidjelo bacanje stolica i stolova s terase kafića kod kojeg je izbio sukob. Još jedan učesnik te tuče, I. K. iz okoline Zagreba, ali prijavljen u Rijeci, takođe je među uhapšenima u Atini. Navodno je među uhapšenima i D. K. sa prebivalištem u Beču, poznat kao jedan od vođa navijača austrijskog Rapida.

Među uhapšenima je i I.L. (25) pomoćni trener u zagrebačkom karate klubu Bushido. Glavni trener Slobodan Pupovac istakao je: "Da, tačno je i tu sam informaciju dobio od njegovog najboljeg prijatelja kojem je to javila sestra uhapšenog I.L. Znam da je strastveni navijač Dinama i da je putovao na utakmice i u London i Lisabon, a kao kadet i junior osvajao je i turnire, takođe bio je i reprezentativac. Zaposlen je, ima djevojku i svi smo iznenađeni u klubu gdje je omiljen među djecom koju trenira. Čuo sam da je njegova porodica angažovala i advokata u Hrvatskoj i da pripremaju dokumentaciju za ispitivanje u nedjelju", rekao je Pupovac.

Prema nezvančnim informacjama, jer za to još uvijek nema potvrde ni od strane grčke ni hrvatske policije, sve ukazuje na to da je u ponedjeljak uveče bio dogovoren "bliski susret" navijača Dinama i AEK-a u zoni stadiona u Atini. "Nezvanično smo saznali da su i organizatori, a riječ je takođe o istaknutim vođama Bojsa, uspjeli brodom da napuste Grčku prije nego što je grčka policija upalila crveni alarm i poslala popis svim graničnim prelazima. Da li se to zaista dogodilo, pokušaće se da se sazna i i analizom kretanja i praćenjem broja telefona po baznim stanicama, pa nije isključeno da će se tražiti i saradnja italijanskih vlasti jer se pretpostavlja da su brodom išli do Italije i iz te zemlje nastavili povratak do Hrvatske, gdje su mogli doći bez graničnih kontrola", navodi se u tekstu.

Kako prenose tamošnji mediji, hrvatsko pravosuđe dosad nije primilo zahtjev od grčkih vlasti da im dostave podatke o kaznenoj i prekršajnoj evidenciji uhapšenih hrvatskih državljana kroz sistem ECRIS (za međunarodnu razmjenu podataka iz kaznene evidencije članica EU). Ali osim te formalne strane, grčka policija je stavila na teret hrvatskim navijačima dolazak u Atinu s namjerom da izazovu sukob.

I dok informacije iz Grčke, od izvora iz policije do tužilaštva cure malo po malo, naredni dani trebali bi dati više odgovora o tome za što se terete Dinamovi navijači i kakva će biti procedura. "Svako od njih, prema međunarodnim konvencijama, ima pravo na jedan telefonski poziv i može zvati ili konzulat predstavništva, zatražiti pomoć i obavijestiti svoju porodicu. Svi oni imaju pravo da o tome za što ih se bude teretilo budu obaviješteni na maternjem jeziku i uz pomoć prevodioca, te pravo na advokata. Uz grčkog advokata, mogu angažovati i advokata u Hrvatskoj. Za pretpostaviti je da će se, kao što je to bilo i u slučaju uhapšenih hrvatskih navijača na Malti 2015. godine, postupak voditi u Grčkoj. Ako budu osuđeni, mogu tražiti da kaznu izdržavaju u Hrvatskoj", rekla je Višnja Drenški-Lasan, advokat.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:01
"KADA VIDIMO ČIME JE UBIJEN NAVIJAČ AEK-a, TO SIMBOLIZUJE SAMO JEDNO" Karan odgonetnuo: Tim grupama nož nikada nije daleko od ruke
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC