• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARTIZANOVE PETARDE U EVROPI: OVI PORAZI DECENIJAMA BOLE! Debakl crno-bijelih u Danskoj oživio duhove iz Zagreba 1997.

Partizan doživio jedan od najtežih poraza u Evropi

 Najteži porazi Partizana u Evropi Izvor: MN PRESS

Pratizan je primio pet golova od Nordsjelanda i na sjeveru Evrope doživio veoma bolan poraz. Loše su crno-bijeli izgledali na svaki način, a iako su ubacili "petardu" u mrežu srpskog tima, Danci su mogli da postignu bar još nekoliko golova i da još drastičnije razbiju tim iz Humske.

Trener Igor Duljaj preuzeo je odgovornost poslije meča, govorio i o predstojećoj utakmici protiv Javora, jer je u ovom trenutku očigledno da crno-bijeli nemaju šta da traže protiv disciplinovanije, organizovanije... i na mnogo načina bolje ekipe Nordsjelanda. Broj primljenih golova nije u ovom trenutku najveći problem Partizana, jer je i na 2:0 za Dance bilo očigledno da će teško biti novog čuda i preokreta u Humskoj. Loša igra i razočaravajući nastup otvaraju mnogo bolnije rane o kojima će u Humskoj razmišljati večeras i narednih dana, a neizbežno će biti i prisjećanje na slične rezultatske katastrofe Partizana u Evropi.

Najsvježija "petarda" u mrežu crno-bijelih bila je ona od 10. marta 2022. godine, kada je u Beogradu izgubio od Fejenorda 2:5. Bila je to nokaut faza Konferencijske lige i luda utakmica u Humskoj u kojoj su crno-bijeli dva puta vodili, golovima Bibrasa Natha i Nemanje Jovića, ali su domaći od 64. minuta i pogotka za 2:3 krenuli ka ubjedljivom trijumfu pred Grobarima.

Prethodni jako težak poraz, sa "petardom" u mreži, Partizan je doživio u Španiji, na San Mamesu, u utakmici grupnoj fazi Lige Evrope protiv Atletik Bilbaa, 5:1. I u toj utakmici su crno-bijeli rano postigli gol, udarcem Abubakara Oumarua u 17. minutu, ali su domaći takođe bili efikasni od starta i golovima Injakija Vilijamsa najavili svoj "rafal". Strijelci za domaćina protiv tima Ljubinka Drulovića tada su bili i trojica sada penzionisanih igrača, Benjat Ečeberija, legendarni napadač Aric Aduriz i Gorka Elustondo.

"Petarda" prije te pala je u Partizanovu mrežu u Evropi 10 godina ranije, takođe na stadinu u Humskoj. Makabi Petah Tikva pobijedila je crno-bijele 5:2 u Beogradu, u prvom kolu Kupa UEFA u leto 2005. Ekipa Vladimira Vermezovića doživela je jedan od najtežih poraza u klupskoj istoriji. ""Makabi Petah Tikva je bio posljedica šoka protiv Artmedije. Ti prokleti penali su srušili sve naše snove. Nije više bilo ni snage ni elana da se ostane na evropskoj sceni", govorio je o tom meču defanzivac crno-bijelih Zoran Bata Mirković u intervjuu za MONDO.

Pet golova u Evropi Partizan je primio i na oproštaju od Kupa UEFA 2002. godine, u meču protiv Slavije iz Praga - 1:5. Tim Ljubiše Tumbakovića tada je pao u produžecima, koje je golom izborio Vladimir Ivić. Ipak, u dodatnih pola sata crno-bijeli su doživjeli brodolom, koji zbog ubjedljive konačne razlike mora biti upisan u ovu crnu Partizanovu listu.

Sezonu ranije, Partizan je takođe na oproštaju od Evrope primio pet golova, od Rapida u Beču - 5:1. Ljubiša Tumbaković izveo je na teren od prvog minuta i sadašnjeg trenera crno-bijelih, Igora Duljaja, a na klupi domaćina sjedio je Lotar Mateus, koji je potom uveo Partizan u Ligu šampiona - samo dvije sezone kasnije.

I naravno, najbolnija "petarda", ali i jedan od najbolnijih evro-poraza u klupskoj istoriji bio je onaj u ljeto 1997, protiv Kroacije (današnjeg "Dinama") u Zagrebu, 0:5. U utakmici nabijenoj tenzijom zbog još svježih uspomena na rat, crno-bijeli su otišli na Maksimir poslije pobjede u Humskoj 1:0, koju je donio golom Dragan Isailović. Međutim, u glavnom gradu Hrvatske sve je pošlo po zlu za srpski tim i to je jedna od najbolnijih uspomena - ne samo Partizana, već i srpskog fudbala nakon raspada SFR Jugoslavije.

Pogledajte

01:12
Nordsjeland Partizan
Izvor: ArenaSport
Izvor: ArenaSport

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC