• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve o Crvenoj zvezdi i žrijebu za Ligu šampiona: Kad počinje, ko može u Beograd i zašto prvi šešir nije najjači?

Autor Dragan Šutvić

Crvena zvezda u četvrtak saznaje protivnike na evropskoj sceni, u grupnoj fazi Lige šampiona.

 crvena zvezda sve o žrijebu lige šampiona Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda prvi put nakon 1992. godine ima mjesto u grupnoj fazi elitnog evropskog takmičenja, bez ljetnih kvalifikacija koje su prethodnih godina znale da je odvedu i u Litvaniju, Finsku, Slovačku... Ovog ljeta Crvena zvezda je imala priliku da se odmah priprema za mečeve sa najboljima - u skladu sa tim je izveden i dolazak izraelskog trenera Baraka Bahara, ali i ulaganja u igrački kadar koja su bila sasvim očekivana. I po svemu sudeći, još nisu završena.

Šampion Srbije će tokom jeseni igrati protiv nekih od najboljih timova Evrope i protivnike će saznati na žrijebu zakazanom za četvrtak. Direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona izborili su šampion Evrope, osvajač Lige Evrope, šampioni najjačih država na UEFA listi, zatim i timovi sa vrha tabele u Engleskoj, Španiji, Engleskoj... Konkurencija će biti paklena, ali stiče se utisak da ima i nekoliko timova koji ne bi smjeli da budu bauk - posebno jer je Zvezda u trećem šeširu.

Navijači već danima pokušavaju da naprave "idealnu" grupu za prolaz do evropskog proljeća, a evo šta bi sve trebalo da znate prije nego što Crvena zvezda dobije tri protivnika za grupnu fazu Lige šampiona. Dogodiće se to u najvažnijem danu crveno-bijelih još od 23. avgusta prošle godine, kada je upravo Barak Bahar sa Makabi Haifom odnio sa pune "Marakane" kartu za najjače takmičenje.

KAD JE ŽREB I KAKVA SU PRAVILA?

Izvor: YouTube/UEFA/Screenshot

Nakon tri godine odsustva, žrijeb za grupnu fazu Lige šampiona vraća se u Monkao i održaće se u čuvenom "Grimaldi Forumu". Ceremonija je na programu u četvrtak, 31. avgusta, od 18:00. Tom prilikom će biti određeni sastavi svake od osam grupa, a tačni termini  trebalo bi da budu poznati kasnije u toku večeri.

U prvom šeširu nalaze Mančester siti kao osvajač Lige šampiona u prethodnoj sezoni, Sevilja kao osvajač Lige Evrope i još šest timova čije su države najbolje rangirane na UEFA listi. Ostatak učesnika poređan je po koeficijentu koji je u prethodnih pet godina osvojen na evropskoj sceni.

Trenutni raspored timova izgleda ovako, uz napomenu da timovi sa zvjezdicom kraj svog imena još nisu izborili plasman, kao i da na spisku nisu timovi koji igraju protiv njih u kvalifikacijama, a koji imaju slabiji koeficijent - AEK, Rakov i PSV.

  • PRVI ŠEŠIR: Mančester siti, Sevilja, Barselona, Napoli, Bajern, Pari Sen Žermen, Benfika, Fejnord
  • DRUGI ŠEŠIR: Real, Mančester junajted, Inter, Dortmund, Atletiko, Lajpcig, Porto, Arsenal
  • TREĆI ŠEŠIR: Šahtjor, Salcburg, Glazgov Rendžers*, Milan, Braga, Lacio, Crvena zvezda, Kopenhagen*
  • ČETVRTI ŠEŠIR: Jang Bojs, Sosijedad, Galatasaraj, Seltik, Njukasl, Union Berlin, Antverpen*, Lans

KO UČESTVUJE NA ŽRIJEBU?

Kao što smo već rekli, učesnici su prošlogodišnji šampioni dva prestižna UEFA takmičenja Mančester siti i Sevilja, a u njihovom društvu u prvom šeširu nalaze se još Barselona, Napoli, Bajern, Pariz Sen Žermen, Benfika i Fejnord. Podjednako jak, ako ne i za nijansu snažniji, jeste drugi šešir u kojem se nalaze Real Madrid, Mančester junajted, Inter, Borusija Dortmund, Atletiko, RB Lajpcig, Porto i Arsenal!

Crvena zvezda žrijeb čeka u trećem šeširu i već sada zna da neće moći da igra protiv timova poput Šahtjora, Salcburga ili Milana. Pri žrijebanju grupa za Ligu šampiona važi pravilo da timovi iz iste države ne mogu da se sastanu u ovoj fazi turnira. Kako je TSC završio takmičenje u trećem kolu, na Crvenu zvezdu ovo pravilo ne utiče direktno, ali bi moglo da ima posredan uticaj na grupu u kojoj će se naći srpski šampion. Ukoliko iz prvog ili drugog šešira Zvezda bude "vukla" neki tim iz najboljih liga Evrope, to neće moći da joj se desi i sa timom iz iste države koji je u četvrtom šeširu.

Recimo, izvlačenje Mančester sitija zatvara vrata Njukaslu, Bajern kao protivnik znači da se neće igrati proti Union Berlina i slično. To bi moglo da bude od izuzetnog značaja jer će se u četvrtom šeširu na žrijebu naći "mine" poput pomenutih Njukasla i Union Berlina, ali i Real Sosijedada, odnosno Lansa. Ostaje da se u srijedu uveče odigraju još tri para kako bi se znao i kompletan spisak učesnika!

KOLIKO JE ZVEZDA VEĆ ZARADILA?

A od njega zavisi i koliko je Crvena zvezda novca zaradila od sezone u Ligi šampiona koja još nije počela. Svi klubovi učesnici dobijaju minimalno 15.640.000. To nije sve - UEFA pravi desetogodišnju listu klubova koji učestvuju u Ligi šampiona, najslabiji tim na njoj dobija 1.137.000 evra, sljedeći duplo toliko, trećeplasirani sa dna još 1.137.000 evra više i tako redom sve do najbolje plasirane ekipe.

Trenutno je u grupnoj fazi šest timova slabijih od Crvene zvezde u tom parametru, pa kada se to sabere - srpski šampion dobija već 23.590.000 evra. Moglo bi da bude i više, ukoliko se poklope rezultati u kvalifikacijama, pa Crvena zvezda dodatno skoči na listi samo veče pred žrijeb koji može da joj odluči čitavu evropsku jesen.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC