• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučki Željezničar slavi 99. rođendan: Od krpenjače i "dva kamena, ona ljuta krajiška"...

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Fudbalski klub Željezničar Sport-tim iz Banjaluke proslavlja 99. rođendan.

 FK Željezničar Banjaluka Izvor: Promo/FK Željezničar Banjaluka

Fudbalski klub Željezničar Sport-tim slavi 99. rođendan.

Banjalučki "plavi" osnovani su prije skoro punih deset decenija, pod imenom Športski klub "Željezničar", a među prvim igračima kluba bili su Ilija Četa, Boško Zorić, Anton Valentić, Mirko Lajčman, Svetozar Mandić, Alios Felbak, Slavko Kujundžić, Branko Čavić, Milan Nešić, Oskar i Adolf Mastnak, Ilija Rold, Viktor Sobol, Jose Krunovar, Aranko Stoisavljević...

Klupska, plava boja zadržala se od prvog dana do danas. Do 1941. godine Željezničar je nastupao u takmičenjima na području Banjaluke, da bi tokom Drugog svjetskog rata bio prekinut rad kluba. Obnovljen je 1946. godine, a zatim uključen u takmičenje na području banjalučkog fudbalskog podsaveza.

Jedan od prvih uspjeha ostvario je 1951, kada je igrao u Republičkoj ligi BiH, da bi kasnije nastupao u drugoj zonskoj i međuzonskoj ligi. U posljednjoj sezoni pred građanski rat u BiH, Željezničar se takmičio u Međuopštinskoj ligi Vrbas, da bi po završetku rata bio uključen u takmičenja pod organizacijom Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Sve do 1953. godine Željezničar je nastupao na banjalučkom Gradskom stadionu, da bi nakon političkog progona i problema sa radom kluba, dobio svoj vlastiti stadion, na današnjoj lokaciji - banjalučkom "Predgrađu" kod željezničke stanice.

Dugi niz godina Željezničar se takmičio u Regionalnoj, a zatim i Drugoj ligi Republike Srpske. Od 2017. godine redovan je učesnik najvišeg ranga fudbala Srpske. Najveći uspjeh ostvaren je u sezoni 2018/19, kada je osvojeno treće mjesto, iza šampiona Borca i vicešampiona Sloge iz Gornjeg Crnjelova.

SARADNJA SA SPORT-TIMOM

Saradnja FK Željezničar i OFK Sport Tim uspostavljena je 2014. godine. Ova saradnja omogućila je klubu brojne investicije i ulaganje u infrastrukturu kluba. Angažovanje novog rukovodstva, renoviranje travnjaka i stadiona donijelo je najbolje rezultate u klupskoj istoriji. Nastavljen je kvalitetan rad sa mladim fudbalerima, po čemu su banjalučki "plavi" bili i ostali prepoznatljivi, te su većinom bili među najmlađim timovima u prvoligaškom društvu, što im je donijelo i nadimak "banjalučki vrtić".

"Omladinci Banjaluke još 1922. godine donijeli su loptu u glavni grad Krajine! Godine 1924. radnici Željeznice bili su pokretači društva u Banjaluci i okolini. A ratovi i politika nisu gasili sjaj klubu koji sa ponosom već skoro 10 decenija nosi ime Željezničar. Banjalučki fudbal rođen je na Banjalučkom polju sa gumenom batinom loptom, tzv. krpenjačom. Tada su golovi bili dva kamena, ona ljuta krajiška, tako je bilo 1924. godine 8. Oktobra kada su mladi Željezničari osnovali svoj klub, ne samo osnovali nego ga i sačuvali do dana današnjeg", prisjetili su se u Željezničaru istorije kluba sa banjalučkog "Predgrađa".

Da rođendansko slavlje protekne u odličnoj atmosferi, juče su se pobrinuli izabranici Branislava Krunića, koji su pred domaćim navijačima ubjedljivo porazili Omarsku 4:0, te tako stigli do petog ovosezonskog trijumfa u m:tel Prvoj ligi Republike Srpske.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC