• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će dati gol za Srbiju? "Tipujem na njega u Mađarskoj, zna da ostane hladan!"

Autor Dragan Šutvić

Reprezentativac Srbije Srđan Babić vjeruje u prolazak na EURO i u to da njegova generacija "zlatnih orlića" može da ponovi veliki uspjeh.

 srđan babić mijat gaćinović će dati gol za srbiju  Izvor: MN PRESS

Srbija je na korak od kvalifikacija na Evropsko prvenstvo na kojem nije bila učesnik već dvije decenije, a na tom putu očekuju je dvije odlučujuće utakmice. Mađari su domaćini Srbiji na "Puškaš Areni" (subota od 20.45), a naredna utakmica je na Marakani protiv Crne Gore (utorak od 20.45 časova). Uoči ova dva duela, reprezentativac Srđan Babić oglasio se za FSS i čvrsto vjeruje da Srbija može na još jedno veliko takmičenje, kao što je bilo Svetsko prvenstvo prošle godine.

"Igrao sam na dva Svjetska prvenstva, sa omladincima na Novom Zelandu i prošle godine sa seniorskom reprezentacijom u Kataru. Nema ljepšeg osjećaja nego braniti boje svoje zemlje na tako važnoj sportskoj manifestaciji. Utakmicu protiv Kameruna pamtiću do kraja života. Moram da priznam, imao sam malu tremu jer je ulog bio veliki. Mnogo uzbuđenja, rezultatskih preokreta, šest golova. Nažalost, nismo uspjeli da prođemo u drugi krug, ali sada imamo još veći motiv da povežemo dva velika takmičenja i daćemo sve od sebe da Srbiju odvedemo u Njemačku", počeo je defanzivac moskovskog Spartaka.

Srđan Babić nije ušao na teren kada su Mađari bili gosti Srbiji, ali je u Kaunasu proveo na terenu svih 90 minuta i pomogao Srbiji u pobjedi protiv selekcije Litvanije.

"Spreman sam da se stavim na raspolaganje i da u potpunosti ispunim zadatke koje dobijem od selektora Stojkovića. Pred nama su dva najteža iskušenja u kvalifikacijama i svaki bod može da bude presudan. Znalo se već poslije žrijeba ko su favoriti u grupi, ali nas je iskustvo učilo da budemo oprezni jer uvijek neko može da iskoči i da napravi iznenađenje. Crnogorci nisu slučajno tu gdje jesu. Imamo dva boda više i međusobni duel na domaćem terenu koji bi mogao da riješi sve dileme", kaže Babić i jasno stavlja do znanja da je trenutno fokus samo Mađarska.

"Mađare smo gledali na prethodnom Evropskom prvenstvu gdje su ostavili izuzetno dobar utisak. Analizirali smo njihovu utakmicu protiv Engleske, jasno je da se radi o vrlo uigranoj i homogenoj ekipi. Organizovani su na svakom dijelu terena, igraju odgovorno, ne prave greške i znalački koriste svaku priliku za kontranapad. U Beogradu su nam dali dva brza gola i odmah se povukli da čuvaju rezultat. U takvim okolnostima bilo je vrlo teško probiti bedem ispred njihovog šesnaesterca i ugroziti golmana Dibuša", ističe reprezentativac.

"Orlovi" su ovoga puta imali pet dana da se zajedno sa selektorom Stojkovićem pripreme za utakmice, nešto više u odnosu na prethodna okupljanja reprezentacije kada su imali samo dva ili tri dana, pa sada možemo da očekujemo uigraniju i spremniju ekipu Srbije.

"Imali smo više treninga na raspolaganju i to je svakako korisna okolnost uoči ovako važnih utakmica. Radili smo puno na nekim detaljima u defanzivi i nadam se da će već u Budimpešti naša odbrana biti na visini zadatka. Moramo da obratimo pažnju na još jedan podatak, nekoliko duela u našoj grupi riješeno je golovima u nadoknadi vremena. Dakle, utakmica traje 90 i kusur minuta i moramo biti maksimalno fokusirani do trenutka dok sudija ne odsvira kraj. Svaki pad koncentracije može da nas košta plasmana na Evropsko prvenstvo. A da li ćemo pobjedonosni gol dati u prvom ili devedestpetom minutu, potpuno je svejedno", jasan je bio Srđan Babić,

Iskusni defanzivac prokomentarisao je situaciju koja se desila na Svjetskom prvenstvu protiv Mađarske u osmini finala na Novom Zelandu. 

"Svima je u sjećanju dramatičan duel sa Mađarima. Gubili smo 1:0, sekunde su nas dijelile od eliminacije. Vjerovali smo u sebe i golom Šaponjića stigli do izjednačenja. U produžecima je sve bilo na našoj strani, nije se nijednog trenutka osjetilo da imamo igrača manje na terenu. Taj autogol u 120. minutu došao je kao zaslužena nagrada za herojsko držanje grupe momaka koja se nije mirila sa porazom. Centaršut je bio bezopasan, Talaber nije imao pojma da iza njega nema nikoga. Splet srećnih okolnosti. Ali sreća jednostavno mora da se zasluži", rekao je fudbaler.

Devet igrača iz obje ekipe koji su nastupali na Novom Zelandu imaće priliku ponovo da se bore za plasman na EURO 2024. 

"Čak šestorica naših i trojica Mađara. To je dokaz da smo sjajna generacija, da su naše karijere nastavile da se razvijaju kako treba i da smo imali trenere i selektore koji su nas izveli na pravi put. Drugarstvo koje smo uspostavili prvog dana okupljanja u pionirskoj selekciji, danas je još jače. Bukvalno neraskidivo. Držimo se zajedno na pripremama A reprezentacije, a kada smo u klubovima redovno se čujemo telefonom i razmjenjujemo informacije. Sve su to vrhunski momci i fenomenalni igrači", zaključio je Babić.

Dokaz da u reprezentaciji vlada dobra atmosfera pokazuje nam scena ispred pres sale Sportskog centra u Staroj Pazovi. Mijat Gaćinović, Andrija Živković, Nemanja Maksimović i Miloš Veljković, željeli su da prisustvuju izjavi koju je Babić davao za FSS. 

"Ne dolazi u obzir, samo bi me ometali i zasmijavali. Ne bih smio da pogledam u njihovom pravcu. Lakše je ovako. Zaključao sam vrata za svaki slučaj“, objasnio je smiješeći se Babić i otkrio ko bi od njegovih saigrača bi mogao da bude čovjek odluke u Mađarskoj.

"Tipujem na Mijata Gaćinovića. Odlično mu ide u posljednje vrijeme, redovno trese mreže u dresu AEK-a i mnogo mi je drago što se poslije duže vremena vratio u reprezentaciju. Nadam se samo da neće bockati loptu ako dođe u šansu za gol. Mada mu i to ide od ruke. Važno je da zna da ostane ‘hladan’ u ključnim trenucima utakmice", uz osmijeh zaključio je Babić.

Dragan Stojković Piksi jasno je stavio da znanja da za duel u Budimpešti fudbaleri moraju da se pretvore u prave ratnike i uzmu sva tri boda Mađarima, da bi se lakše disalo protiv Crnogoraca koji takođe čekaju svoju šansu. 

"Šta god bude potrebno, tu smo. Sve u službi tima", poručio je Babić i pridružio se grupi prijatelja iz reprezentacije koji su ga čekali ispred sale za konferencije.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC