• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da nije kokaina, vrijedio bih 200.000.000€! Poznati fudbaler u paklu droge: Predozirao sam se, a evo kako je sve počelo!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Mario Žardel je od 1996. do 2002. godine postigao 256 golova i nije otišao na Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji sa Brazilom. Zato što je bio narkoman.

 Mario Žardel ispričao kako se drogirao Izvor: YouTube/FC Porto TV/Screenshot

Brojke kakve danas bilježi norveški napadač Erling Haland rijetko se viđaju, a oni malo stariji sjećaju se da se nešto slično dogodilo devedesetih u Portugalu. Tada je brazilski fudbaler Mario Žardel "terorisao" protivničke odbrane, a svi su trljali oči i pitali se kako je moguće da ne igra u većem klubu od Porta. U vrijeme kada su Brazilci harali planetom, Porto je prvi primijetio talentovanog špica Vaska, potom i Gremija, a zatim ga je doveo u ljeto 1996. i ne sluteći da će do 2000. postići čak 170 golova za klub, obilježivši istoriju portugalskog fudbala!

Potpuno je nevjerovatno da je pomenuti broj golova Žardel upisao na samo 175 utakmica (četiri sezone) i možda je još luđe što poslije toga nije otišao u neki od velikana iz "lige petice", nego Galatasaraj - tadašnjeg osvajača Kupa UEFA koji ga je bogato platio. Odmah su ispunili klauzulu od 16 miliona dolara i učinili ga najplaćenijim igračem u klubu, daleko više nego što je iko na Zapadu htio da mu pruži, ali tog dana niko Žardelu nije rekao da bira pogrešan put...

Izvor: Profimedia/AFP

Njime je krenuo još u danima u Portu, a sve se dodatno pogoršalo kada je otišao u zemlju čiji jezik ne poznaje, da bi potom došlo do sve učestalijih povreda. Umjesto da se bori i savlada poteškoće koje su ga snašle, Žardel je nastavio onim "lakšim putem" koji mu je omogućavala droga. Počeo je da konzumira kokain još dok je bio u Portu, da bi u Istanbulu završio u paklu droge.

"Da igram danas vrijedio bih između 150 i 200 miliona evra", rekao je Mario Žardel o sebi prije nekoliko godina u jednom intervjuu, priznavši otvoreno da je imao ozbiljan problem sa narkoticima.


Kako je moguće da se to dogodilo napadaču koji je dvaput bio Zlatna kopačka Evrope, odnosno malo je nedostajalo i za het-trik? Jednostavno, upleo se u loše društvo, imao je loše savjetnike i slava ga je kao rijetko kog siromašnog Južnoamerikanca "udarila" u glavu, tako da je krah bio neizbježan. Ono što je potpuno suludo da je još tri godine nakon što je počeo da se drogira imao "ludačke" brojke u klubovima za koje je igrao... Tako je u dresu Galate postigao 34 gola i zatražio transfer u Sporting (možda su i Turci primijetili šta se dešava), a u redovima Portovog velikog rivala opet je zablistao. U prvoj sezoni 55 golova na 42 utakmice, a u drugoj još 12 na 20 utakmica. A zatim, početak kraja zbog povreda.

Slomilo ga je "precrtavanje" sa spiska Brazila za Svjetsko prvenstvo 2002. godine, potom je žestoko povrijedio koljeno u svojoj kući u Fortalezi i gotovo godinu dana je bio van terena, a pokušaj Boltona da ga spase bio je uzaludan. To nisu uspjeli ni Ankona, Njuels, Gojas, Bejra-Mar, Anartozis, Njukasl Džets, Krikijumu, Ameriku, Flamengo, Černo More i Rio Negro, kada je imao skoro 40 godina.

Izvor: Profimedia/AFP

Tek kada je završio karijeru i ostao švorc, nastali su još veći problemi: "Drogirao sam se, koristio kokain i pao sam u depresiju. A u taj svijet droge sam ušao sasvim slučajno. Kada postaneš uspješan fudbaler mnogo je zamki, lažnih prijateljstava i sličnih stvari. Neki ljudi su mi ponudili drogu i ja sam počeo da je redovno konzumiram", otvoreno je priznao Žardel.

Izvor: Instagram/screenshot/mariojardelofficial

U jednom intervjuu Žardel je priznao da su u Portu svi znali da se drogira, dok je najgore bilo 2002. godine. Umjesto da bude na Svjetskom prvenstvu i da Brazilu donese titulu, Žardel je koristio kokain.

"Tada sam se predozirao i sedam dana sam bio budan. Pozvao sam prostitutke i mislio sam da mi niko ništa ne može, sve je bilo po mojoj volji... Nije mi bilo lako da budem javna ličnost sa velikom platom i popularnošću", dodao je Brazilac koji danas ima 50 godina i živi mnogo umjerenijim životom, mada je imao i velikih finansijskih problema zbog rastrošnosti.

Tako je prošle godine učestvovao u rijalitiju u Portugaliji kako bi mogao da "stane na noge", ali su nastavile da se nižu crne vijesti jer je odmah po napuštanju programa saznao da mu je preminula majka. Od tada, Žardel je sve češće u Turskoj gdje ga navijači obožavaju iako je igrao samo jednu sezonu u dresu Galatasaraja.

(MONDO) 

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC