• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda igra sa kapitalističkim čudovištem koje svi mrze! U Lajpcigu velikani igraju četvrtu ligu i preziru Red Bul!

Autor Nikola Lalović

Nekadašnji osvajači titula i evropskih trofeja su ideološki gurnuti u zapećak i bankrotstvo. Klub sa kojim će Crvena zvezda igrati Ligu šampiona ima uspjeha, ali je, sa razlogom, najomraženiji u Njemačkoj.

 lajpcig kapitalističko čudovište koje svi mrze  Izvor: Pixathlon / Sipa Press / Profimedia

Crvena zvezda će naredni meč u Ligi šampiona odigrati u Lajpcigu od 21 čas na "Red Bul Areni". Protivnik će biti RB Lajpcig, tim koji je osnovan prije samo 14 godina - 2009. Od tada do danas ovaj klub je predmet mnogih kontroverzi, od imena pa do načina finansiranja, dok su istorijski klubovi iz ovog grada zaboravljeni.

Lajpcig je poslije Drugog svjetskog rata pripao Istočnoj Njemačkoj i bio je jedan od industrijskih centara ove države. U takvom gradu je moralo biti ozbiljnih klubova i bilo ih je! Imali su građani Lajpciga i ozbiljno rivalstvo između Lokomotive Lajpcig i Čemija iz Lajpciga, ali su sada ti klubovi niželigaši i od ujedinjenja je samo Lokomotiva igrala Bundesligu. To je bio slučaj u sezoni 1993/94 kada su bili posljednji na tabeli, a uz to su naravno morali da promijene i ime da se ne bi slučajno neki zaostatak komunizma osjetio u novoj ujedinjenoj Njemačkoj.

RED BUL PROBAO DA IH KUPI, REKLI SU NE!

Izvor: Profimedia

Kada je gazda Red Bula Ditrih Matešic krenuo da ulaže u fudbal riješio je da napravi jak klub u Njemačkoj i pitao je Franca Bekenbauera za savjet gdje da uloži. Tražio je povoljno mjesto tri i po godine, odbijali su ga Sent Pauli, Minhen 1860 i Fortuna Dizeldorf prije nego što je riješio da definitivno uloži novac u Lajpcig. Grad od 600.000 stanovnika je bio fudbalski "prazan", jer su klubovi sa tradicijom bili bez novca i sponzora i igrali su niže lige.

Riješili su da probaju iz Red Bula da preuzmu Sašen Lajpcig, nastavljača tradicije Čemija, a iako su obećali 50.000.000 evra ulaganja u četvrtoligaša navijači to nisu htjeli. Problem je bila ideja da se promijeni ime kluba u Red Bul i da se promijene klupske boje, a kada su isti pregovori početi sa navijačima Lokomotive iz Lajpciga ponovo je Diter Matešic naletio na zid. Iako su klubovi sada bili bez uspjeha i igrali su niže lige imali su i dalje jake navijačke baze, a pogotovo dobro organizovane huligane. Zbog nasilja na tribinama i bijesa navijača na pomisao da bi multinacionalna kompanija mogla da potpuno preuzme klub, promijeni mu boje, ime i izgled - odustalo se i napravio se RB Lajpcig.

OSVOJILI EVROPSKI TROFEJ, IGRALI SA KROJFOM!

Izvor: Colorsport / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada su u pitanju istorijski klubovi iz Lajpciga teško je reći koji je bio uspješniji. Lokomotiva na kraju nikada nije uspjela da osvoji Oberligu, prvi rang takmičenja istočne Njemačke, ali ima u svojim vitrinama četiri kupa i evropski trofej!

Lokomotiva je tokom istorije mijenjala ime mnogo puta, ali se najviše pamti iz vremena kada su joj imena bila Lokomotiva i Rotor. Osnovana je još 1893. godine, prošla je kroz razne transformacije i brojne nejmačke države, ali je u naponu snage ovaj klub bio od sredine šezdesetih do sredine osamdesetih, Igrali su sa Vojvodinom u Evropi 1967. godine i ispali od Novosađana u Kupu sajamskih gradova, a godinu dana ranije su osvojili Intertoto kup. Lajpcig je te godine živio za fudbal jer su se u polufinalu tog takmičenja našla dva lokalna kluba, a pošto je Lokomotiva savladala Čemi u finalu je bila bolja od švedskog Norčepinga.Klub je takođe osvojio i četiri kupa Istočne Njemačke, uz to je tri puta bio drugi na tabeli Oberlige, a ipak najsjajniji momenat istorije je finale Kupa pobjednika kupova iz 1987. godine. Tada su preko Glentorana, Rapida, Siona i Bordoa došli do finala gdje ih je Ajaks Johana Krojfa savladao 1:0 golom Marka Van Bastena.

Poslije ujedinjenja Njemačke odlučeno je da se samo istočnonjemački šampion Hanza i drugoplasirani Dinamo Drezden prebace u Bundesligu, dok je Lokomotiva kao sedma na tabeli završila u drugom rangu takmičenja. Promijenjeno im je ime u VFB Lajpcig, ali su uspjeli da se kao treći u sezoni 1992/93 kvalifikuju za Bundesligu. Bili su ubjedljivo posljednji na tabeli i to je bio posljednji put da je neka ekipa iz Lajpciga igrala Bundesligu sve do ulaska RB Lajpciga u najviši rang 2016. godine.

Poslije te 1994. uslijedio je pad kroz rangove i na kraju bankrot 2003. godine, nakon čega su navijači ponovo osnovali klub. Nekadašnje čedo nacionalne željeznice DDR-a moralo je da iz 11. lige da krene svoj put, a sada se trenutno nalaze u četvrtom rangu takmičenja i predvođeni Almedinom Čivom iz Breze kod Zenice u donjem su dijelu tabele. Iako igraju tek četvrti rang tribine Bruno Plahe stadiona budu često popunjene, pa su u oktobru 2004. godine tako oborili rekord sa 12.421 navijačem na meču niže lige.

PRVACI NJEMAČKE I LJEVIČARI KOJIMA NE TREBAJU KRILA!

Izvor: Michael Taeger / imago sportfotodienst / Profimedia

Izbombardovani reklamama svi već znamo šta ti daje Red Bul, ali navijači Čemija to nisu hteli! Klub iz Lajpciga koji se sada zove Sašen osnovan je 1950. godine i svoje postojanje je počeo titulom! Bili su prvaci Istočne Njemačke za sezonu 1950/51 i to nakon razigravanja za titulu sa Turbinom iz Erfurta sa kojom su imali jednak broj bodova.

Klub je u Istočnoj Njemačkoj nastao na temelju nekadašnjih klubova Britanija Lajpcig i Tura Lajpcig i godinu dana je nosio ime Industrija Lajpcig prije nego što je postao Čemi. Klub je prestao da postoji već 1954. godine, ali je ponovo pokrenut 1963. i opet su odmah osvojili titulu! U istoriji imaju i dva osvojena kupa, pa je veliko pitanje da li se za uspješniji klub može smatrati Lokomotiva koja nikada nije imala titulu, ali ima evropski trofej i jedno evropsko finale ili dvostruki šampion Istočne Njemačke.

U posljednjoj sezoni DDR Oberlige, kako se zvalo takmičenje u Istočnoj Njemačkoj, Čemi je završio kao 12. na tabeli i otišao je u plejof za plasman u drugu ligu. Prvo je klubu promijenjeno ime u Grin-Vajs Lajpcig, a zatim je odrađeno spajanje sa jednim manjim klubom i stvoren je sadašnji nasljednik ekipe Sašen Lajpcig. Sašen je svoj prvi plejof završio neslavno, pa su morali u treću ligu i dalje od toga nisu mogli. Istina osvojili su taj rang takmičenja u sezoni 1992/93, ali im nije dozvoljeno da zbog finansijskih problema odu rang više. Od tada životare u trećem i četvrtom rangu, a 2001. godine su i bankrotirali, da bi novi bankrot doživjeli 2009. baš u godini osnivanja RB Lajpciga. Uprkos ogromnim problemima da se klub održi i finansira, odbili su 50.000.000 evra Ditera Matešica, što i ne čudi. Njihovi navijači su poznati po ljevičarskim idejama i nisu htjeli da svoj klub daju u ruke milijarderu.

TREĆI KLUB I PROBLEM SA RED BULOVIM MILIONIMA

Izvor: Profimedia

Postoji i treći klub, osnovan 1997. godine od strane mlađe grupe navijača Sašena koji su bili izrazito lijevo nastrojeni. Vođeni antifašističkim i sportskim tradicijama nekadašnjeg istočnonjemačkog velikana stvorili su Čemi Lajpcig te 1997. godine, ali im nikada nije priznato pravo da naslijede klub koji vole. Ipak uspio je Čemi da se probije kroz lige i on je sada četvrtoligaš.

I dok se pravi fudbal u Lajpcigu igra u četvrtom rangu, Red Bul nastavlja da bude trn u oku njemačkom, ali i evropskom fudbalu. Njemački navijači se žale i govore da je to vještački klub koji za svoje potrebe koristi velika kompanija. Klub bez istorije, bez uticaja navijača na vođenje kluba, bez pravih navijača i često se može vidjeti prazna gostujuća tribina na Red Bul Areni jer simpatizeri klubova poput Borusije Dortmund ne žele da gledaju mečeve sa RB-om.

Vidjeli smo nedavno da su se oglašavali i navijači Jang Bojsa i protestovali jer moraju da gledaju mečeve svog kluba sa Lajpcigom. Ipak, jedno se mora priznati - ovaj klub formira igrače, prodaje ih za veliki novac i ima mnogo uspjeha. Uspjeli su da igraju polufinale Lige šampiona i Lige Evrope i u srijedu će protiv Crvene zvezde sigurno biti favoriti.

Ipak, ako se vidi da je Lajpcig, sedmi grad po broju stanovnika u Njemačkoj, bio bez prvoligaša od 1994. do 2016. godine, a da je to postao samo voljom kapitalističkog magnata, mogla bi se tu videti i jasna namjera. Pogotovo kada znamo da Drezden, Potsdam, Hale, Magdeburg ili Čemnic, sve biseri Istočne Njemačke, o budesligašu mogu samo da sanjaju. Ipak, za to je potrebno biti pomalo ciničan i maliciozan. Srećom, ovdje takvih nema.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC