• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zrinjski osudio nerede na mostarskom derbiju: Najvažnije da utakmica nije imala tragičan epilog!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Aktuelni šampion oglasio se saopštenjem nakon nemilih događaja na stadionu "Rođeni".

 Tomislav Kiš Izvor: Promo/HŠK Zrinjski Mostar

Još jednom smo na mostarskom derbiju gledali nemile scene - sukobe navijača, prekide, skandalozne transparente, baklje na terenu...

S tim u vezi, aktuelni šampion, koji je u gradskom derbiju doživio ubjedljiv poraz (0:3), oglasio se saopštenjem za javnost u kojem oštro osuđuje skandalozno ponašanje navijača.

Prenosimo kompletno saopštenje Zrinjskog:

"HŠK Zrinjski Mostar ovim putem želi službeno reagovati i snažno osuditi niz događaja kojima smo svjedočili u juče odigranoj utakmici 14. kola Premijer lige FK Velež - HŠK Zrinjski (3:0) koja je završila zasluženom pobjedom kluba domaćina.

Kao prvo, smatramo najvažnijim da jučerašnja utakmica nije imala tragičan epilog, jer se ne usudimo niti pomisliti što se moglo dogoditi da je ispaljena raketa od strane domaćih navijača pogodila našeg igrača Tomislava Kiša!

Nadalje, najoštrije osuđujemo te od nadležnih institucija tražimo službeno reagovanje zbog frapantnog i kazneno odgovornog ponašanja vatrogasaca koji su upaljenim bakljama gađali navijače HŠK Zrinjski, što je, nedvosmisleno, takođe moglo dovesti do teških povreda, a naravno da moramo osuditi i ponašanje dijela navijača FK Velež s tribine Zapad koji su kamenjem gađali gostujući sektor što je za posljedicu imalo povrede glave dvojice navijača HŠK Zrinjski kojima je pomoć ukazana u SKB Mostar.

Primorani smo naglasiti da je ovo bio treći mostarski derbi u nizu u kojima je ponašanje navijača FK Velež dovelo do povreda navijača ili službenih osoba HŠK Zrinjski, jer je jedan navijač pogođen kamenom u glavu i u oktobarskom derbiju igranom na stadionu HŠK Zrinjski, dok su u finalu Kupa stolicama pogođene i povrijeđene dvije službene osobe koje su sjedile na klupi HŠK Zrinjski.

Osim iznad navedenog, tužni smo i razočarani što smo primorani opet osuditi poruke mržnje, diskriminacije i rasizma, jer smo još jednom svjedočili, sada još izraženije, porukama koje se jedino mogu etiketirati kao skandalozne, uvrjedljive i sramotne, zbog čega od Fudbalskog saveza BiH tražimo žurnu reakciju s obzirom na činjenicu da nažalost svjedočimo sve izraženijem povećanju govora mržnje na utakmicama HŠK Zrinjski.

Izvor: TV Arena sport/screenshot

Naime, transparent s nacističkim i fašističkim simbolima zajedno s Davidom zvijezdom ispisanim na bijeloj pozadini s crvenom lentom nije 'sporan', kako su ga pojedini mediji u želji da isti minoriziraju opisali, nego skandalozan, uvrjedljiv i sramotan s obzirom na činjenicu da takav transparent sadrži poruke koje se karakteriziraju kao rasističke, diskriminatorske i antisemitske.

HŠK Zrinjski želi još jednom ponoviti kako svi oblici rasističkih, diskriminatorskih i antisemitskih poruka ne smiju postati normalno i prihvaćeno ponašanje navijača u BiH, zbog čega od Fudbalskog saveza BiH tražimo da zauzme jasan stav prema ovom pitanju, a sve sukladno uputstvima UEFA i FIFA pravilnika. HŠK Zrinjski u svakom slučaju ne želi i više neće prihvatiti takve poruke na svojim utakmicama kao dio 'navijačkog folklora'", saopšteno je iz Zrinjskog.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC