• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oglasio se najbolji ikad zbog napada na turskog sudiju!

Autor Dragan Šutvić

Pjerluiđi Kolina, prvi čovjek Sudijske organizacije FIFA, oglasio se saopštenjem.

 kolina o napadu na turskog sudiju  Izvor: MN PRESS

Skandalozan potez predsjednika Ankaragučua Faruka Kodže potresao je turski fudbal.

Prvi čovjek ovog turskog superligaša fizički je napao sudiju Halila Umuta Melera u finišu meča sa Rizesporom, krvnički ga udarivši u glavu, a nakon Kodžinog napada, arbitar je završio u bolnici.

Nije dugo trebalo turskim vlastima da osude ovaj potez Faruka Kodže, nedugo kasnije je prekinuto i prvenstvo, a sada se saopštenjem oglasio proslavljeni italijanski arbitar Pjeruliđi Kolina, trenutno predsjednik Sudijskog komiteta Svjetske fudbalske federacije (FIFA).

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

"Halil Umut Meler je vrlo dobar sudija i izuzetno dobar čovjek. To mogu reći jer sam ga vidio nekoliko puta na terenu i proveo vrijeme s njim na U-20 Svjetskom prvenstvu u Argentini ranije ove godine.

Ni sudija, ni bilo koji čovjek, nisu zaslužili da dožive iskustvo koje je on doživio u Ankari. Obavljao je svoj posao kada je napadnut na terenu nakon utakmice koju je upravo sudio. Slika Halila Umuta kako leži na zemlji, sa rukama koje štite glavu dok ga napadači udaraju, kao i slika modrice ispod njegovog oka, su stravične.

Međutim, još je strašnije znati da hiljade sudija širom svijeta verbalno i fizički trpe zlostavljanje na nižim nivoima igre širom svijeta, bez izvještavanja medija. Oni su nepoznati. I većina njih su mlade sudije na početku svoje karijere.

Govoreći medijima nakon Godišnjeg poslovnog sastanka IFAB-a (Međunarodni bord za fudbalska pravila, op.a.) u Londonu prošlog mjeseca, 28. novembra, rekao sam da je nasilje, verbalno i fizičko zlostavljanje sudija "kancer" koji može koštati fudbal života.

Sudija ne smije biti pretučen zbog odluke koju je donio, čak i ako je pogrešna. Pod njegov ili njen automobil ne smije biti postavljena bomba, ne smije da bude zapaljen zbog jedanaesterca.

Nažalost, ovo nije pretjerivanje, jer su automobilske bombe i paljenje automobila nešto što se događalo u nekim zemljama, i to ne tako rijetko.

Kao "stari" sudija posebno sam zahvalan predsjedniku FIFA Đaniju Infantinu na njegovim riječima i solidarnosti koju je lično izrazio Halilu Umutu Meleru. To je odgovornost svih onih koji vole "lijepu igru" da preduzmu nešto. Prije nego što bude prekasno, prije nego što ovaj kancer ubije fudbal", navedeno je u dopisu koji potpisuje, po mnogima, najbolji arbitar ikada.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC