• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska u 15.19 eksplodirala zbog njega! Ivan je najveće pojačanje za 112 godina kluba!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Dugogodišnji reprezentativac Hrvatske i rekorder njihovog nacionalnog tima kada su u pitanju golovi na velikim takmičenjima Ivan Perišić najveće je pojačanje Hajduka, zbog titule koja se čeka gotovo dvije decenije.

 Ivan Perišić najveće pojačanje u 112 godina Hajduka Izvor: YouTube/HNK Hajduk Split/Printscreen

Hajduk iz Splita ozvaničio je najveće pojačanje u klupskoj istoriji - Ivan Perišić se vraća u rodni grad i u klub u kojem je ponikao, a za čiji seniorski tim nikada nije odigrao zvaničan meč. "Bili" dres obukao je samo jednom, na prijateljskoj utakmici protiv Smedereva u Murskoj Soboti, 16. jula 2006. godine, u sklopu priprema za novu sezonu. Odmah nakon povratka u Split prodan je francuskom Sošou, a to je bio tek početak blistave karijere - nevjerovatna dostignuća Perišić je postigao i sa klubovima za koje je nastupao i sa nacionalnim timom.

Ivan Perišić je tokom bogate karijere nastupao za rezervni tim Sošoa, belgijski Roselar, zatim Klub Briž, Borusiju Dortmund, Volfsburg, Inter, Bajern i Totenhem, prije nego što se vratio u grad u kojem je sve počelo. Nakon 17 nastupa za mlađe kategorije odigrao je čak 134 nastupa za seniorsku reprezentaciju Hrvatske, uz 33 postignuta gola. Perišić je čak 10 puta bio strelac na velikim takmičenjima, po čemu je rekorder Hrvatske, a i brojne reprezentacije u okruženju mogu da zavide na takvom rezultatu.

Iako je teško dovesti u pitanje da li je Luka Modrić najbolji hrvatski fudbaler svih vremena, po doprinosu za reprezentaciju Ivan Perišić može da mu parira! Posebno u prilog tome govore njegovi nastupi na velikim takmičenjima, gdje je često bio ubjedljivo najvažniji igrač "Vatrenih", koji su dva puta stizali do same završnice Mundijala i dva puta igrali nokaut fazu Evropskih prvenstava.

Izvor: MN PRESS

Reprezentacija Hrvatske ostvarila je nevjerovatne rezultate na poslednja dva Svjetska prvenstva, a to bi bilo nezamislivo bez novog pojačanja Hajduka iz Splita. Perišić je u dresu Hrvatske na velikim takmičenjima debitovao tokom Evropskog prvenstva 2012. godine, ali se tada tek stvarala najslavnija generacija hrvatskog fudbala. Turnir je obilježio jednom asistencijom protiv Irske, da bi već dvije godine kasnije na Mundijalu u Brazilu bio značajno uspješniji - protiv Kameruna je imao gol i asistenciju, protiv Meksika je bio strijelac, ali je Hrvatska "ostala" u grupi. Prave stvari su tek čekale Ivana Perišića u dresu nacionalnog tima.

Na Evropskom prvenstvu 2016. godine Ivan Perišić je počeo da stiče kultni status u hrvatskom fudbalu. U drugom kolu grupne faze pogodio je tokom remija protiv Češke, a zatim uz novog saigrača Nikolu Kalinića bio najzaslužniji za pobjedu nad Špancima - međusobno su asistirali jedan drugome za preokret u finišu meča i prolaz u nokaut fazu. 

Gol za pobedu protiv Španije.
Izvor: Youtube/Mishal Razak

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji Hrvatska je igrala finale protiv Francuske, a finiš turnira obilježio je Perišić. Bio je strijelac za izjednačenje (1:1) protiv Francuza u finalnom meču, ali je prvo nacionalni tim doveo do tog meča - u polufinalu protiv Engleza postigao je gol za produžetke, a zatim asistirao za pobjedu. U grupnoj fazi je upisao i gol protiv Islanda, u posljednjem kolu.

Pogodak za produžetak u polufinalu Mundijala.
Izvor: Youtube/Rabia Hino

Niz prolazaka kroz grupnu fazu Hrvatska je nastavila i na Evropskom prvenstvu 2021. godine, a Perišića je korona virus spriječio da nastupi u spektakularnom meču protiv Španaca u osmini finala. Prije toga je imao gol protiv Čeha i gol i asistneciju protiv Škota u grupnoj fazi turnira. Na kraju, Ivan Perišić je bio impresivan i u Kataru, kada su već svi znali da će za nacionalni tim odigrati na izuzetno visokom nivou bez obzira na to šta mu se dešava u klupskoj karijeri. Asistirao je za dva gola protiv Kanade na čijem je golu bio Milan Borjan, pogodio je za produžetke protiv Japanaca, a zatim i namjestio gol za prednost u meču za treće mjesto.

Perišić u Hajduk donosi i ogromno iskustvo iz klubova za koje je nastupao. Sa Borusijom iz Dortmunda osvojio je duplu krunu u Njemačkoj, sa Volfsburgom Kup Njemačke i Superkup, a sa Bajernom "tripletu" - prvenstvo, kup i Ligu šampiona u istoj sezoni! Kao fudbaler Intera Perišić je osvojio Seriju A, Kup Italije i Superkup, a u svim klubovima za koje je nastupao imao je izuzetno važnu ulogu, po čitavoj lijevoj strani terena.

Perišić je odigrao 208 mečeva u Seriji A, 134 u Bundesligi i 39 u Premijer ligi, uz čak 82 susreta na međunarodnoj sceni. Svojevremeno je sa Klub Brižom igrao Ligu Evrope - gde mu je jedan od rivala bio i Partizan. U dva meča protiv beogradskih crno-bijelih Perišić je imao dva gola i dvije asistencije, a Belgijanci su upisali obje pobjede. Kasnije je Ligu Evrope igrao još i sa Volfsburgom, odnosno Interom, dok je u Ligi šampiona predstavljao Borusiju, Inter, Bajern i Totenhem. Kao fudbaler Bajerna iz Minhena igrao je protiv Crvene zvezde - u dvije ubjedljive pobjede Bavaraca protiv crveno-bijelih tri puta je asistirao saigračima.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC