• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li biti treća sreća za BiH? "Zmajevi" dosad upisali poraz i remi protiv Ukrajine (VIDEO)

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Na zeničkom "Bilinom polju" 21. marta, Bosna i Hercegovina će treći put u svojoj istoriji odmjeriti snage sa Ukrajinom u dosad najvažnijoj utakmici ove generacije "zmajeva" predvođenom selektorom Savom Miloševićem.

 BiH Ukrajina baraž treći međusobni meč Izvor: Shuterstock

Ukrajinci su prema mišljenju relevantnih fudbalskih stručnjaka, kao i prema procjenama vrijednosti fudbalera, favoriti i mnogo ispred selelekcije BiH, koja je šansu da se ipak domogne plasmana na EURO 2024 zaradila preko Lige nacija pod selektorskom palicom Ivajla Peteva.

Upravo je bugarski stručnjak predvodio "zmajeve" u prvoj međusobnoj utakmici protiv Ukrajine u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Meč je odigran 12. oktobra 2021. godine u Lavovu, gdje je tim Oleksandra Petrakova stigao do prednosti već u 15. minutu kada je Andrej Jarmolenko pogodio mrežu golmana Ibrahima Šehića.

Činilo se tada da će BiH doživjeti poraz, međutim, na kraju je utakmica završena neriješeno zahvaljujući voleju Anela Ahmedhodžića, koji je pogodio u 77. minutu, a sad se ponovo našao na spisku selektora Miloševića za predstojeći duel u Zenici.

Revanš susret u kvalifikacijama za Mundijal odigran je takođe na "Bilinom polju", gdje su "zmajevi" doživjeli poraz u posljednjih pola sata meča kada su pogotke postigli Oleksandr Zinčenko i Artem Dovbik.

Ukrajina je završila druga u grupi iza Francuske i izborila baraž, da bi potom eliminisali i Škotsku, ali i stali u finalu protiv selekcije Velsa, koja je na kraju otišla u Katar.

Koban po ukrajinsku reprezentaciju bio je slobodan udarac Gereta Bejla, nakon kojeg je nespretnom reakcijom loptu u vlastitu mrežu sproveo Jarmolenko, a Velšani su nakon 64 godine ponovo zaigrali za Svjetskom prvenstvu.

Nije tada sreće imala Ukrajina s obzirom da je bila dosta kvalitetnija po prikazanoj igri, ali tako je to u fudbalu, ne pobjeđuju uvijek bolji već je neophodna i doza sportske sreće.

Izabranici Sergeja Lavrova protiv BiH neće u sastavu imati "tragičara" Jermolenka, koji je opet bio "taličan" kao strelac protiv "zmajeva", ali imaju mnoge zvijezde poput pomenutog Zinčenka iz Arsenala, Dovbika i Viktora Cigankova, koji su odlični u hitu španske Primere - Đironi ili Čelsijevog Mihaila Mudrika.

Izvor: MONDO/Sport1/Sanel Konjhodžić

Opet, sigurno je Milošević spremio nekakavog "keca iz rukava" o čemu svjedoči i njegova izjava nakon saopštenog spiska.

"Na osnovu onoga što smo vidjeli i već analizirali, ovo je najbolje što imamo, a da li je ova ekipa kadra da ostvari dobar rezultat protiv Ukrajine i eventualno u drugoj utakmici, ubijeđen sam da jeste, ali naravno da neće biti lako".

Naši narodi u BiH imaju izreku da je "treća uvijek sreća" pa se navijači nadaju da bi boginja Fortuna mogla da bude sada uz "zmajeve" s obzirom da su prve dvije utakmice sa Ukrajincima okončane bez trijumfa. 

A ona uvijek prati hrabre!

P.S. Danas u 12 sati počinje prodaja ulaznica za utakmicu BiH protiv Ukrajine isključivo preko stranice event.ba.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC