• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drastično se mijenja pravilo u fudbalu: Golmani više neće smjeti da drže loptu, gotovo je sa tim

Golmani će morati mnogo brže da se oslobađaju lopte prema novim pravilima koje će usvojiti IFAB.

 Mijenja se pravilo o zadržavanju lopte kod golmana Izvor: Zac Goodwin / PA Images / Profimedia

Nakon najava da će se ozbiljno mijenjati pravilo ofsajda u fudbalu, sada IFAB, tijelo koje se bavi fudbalskom regulativom je najavilo nove promjene - promjena pravila vezana za golmane koje je do sada bilo prilično nejasno.

Vidimo da golmani često "kradu" vrijeme tokom utakmica, a sada će im se to ukinuti kao opcija. Pravilo vezano za to već postoji, ali se praktično ne koristi i sada će da bude malo modifikovano i sudijama će se savjetovati da ga redovno primjenjuju. Trenutno pravilo navodi da golman ne smije da drži loptu duže od šest sekundi, ali praktično nikada čuvari mreže tih šest sekundi ne ispoštuju već loptu drže mnogo duže.

Pravilo navodi da svaki put kada čuvar mreže ima loptu u rukama duže od šest sekundi sudija mora da sudi indirekt, ali kada ste vidjeli da se to pravilo poštuje i da arbitar zaista dosudi loptu u kaznenom prostoru za protivničku ekipu? To se ne dešava praktično nikada.

"Indirektan slobodni udarac dosuđuje se ako golman unutar vlastitog kaznenog prostora, počini jedan od sljedećih prekršaja: kontroliše loptu šakama/rukama više od šest sekundi prije nego što je pusti", stoji trenutno i IFAB pravilniku.

Novo pravilo će biti modifikovano na to da golman smije da ima loptu u posjedu osam umjesto dosadašnjizh šest sekundi, a od sljedeće sezone će početi njegova striktna primjena. Ipak, kao što i uvijek radi IFAB ne želi da ovo pravilo odmah uvede na najvišem nivou, već će se krenuti od nižih rangova. Tako je sugerisano da će se ovo pravilo isprobati u svim takmičenjima ispod drugog ranga nacionalnih takmičenja, što znači od trećih liga nadole.

Izvor: MN PRESS

Takođe promjena će se odnositi i na sudije koje će poslije tri sekunde dići ruku i prstima golmanu odbrojavati kako bi ga obavijestili koliko vremena ima da ispusti loptu iz ruku. Takođe neće biti suđen indirekt nego aut u liniji jedanaesterca ili korner, to se još uvijek razmatra. Izvršni direktor Fudbalskog sa veza Škotske Jan Maksvel, ujedno član upravnog odbora IFAB objasnio je novo pravilo.

"Primijetili smo sve veći trend gubljenja vremena tokom igre i to se dešava kada je lopta kod golmana u rukama. Definitivno je sudijama teška situacija za rješavanje prema trenutnim pravilima, jer im je odluka za dosuđivanje indirekta veoma teška. Pa pokušavamo da povećamo to vrijeme na 8 sekundi. Sudija će podići ruku kako bi signalizirao posljednjih 5 sekundi, tako da svi koji igraju i gledaoci na stadionu budu svjesni toga. Procijenićemo učinak koji će imati i nadamo se da to znači povećanje broja odigranih minuta", rekao je Maksvel. 

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC