• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ronaldo nije igrao sa bolji od njega: Dvostruki prelom završio impresivnu karijeru

Nekadašnji golgeter Luk Nilis završio je karijeru u jesen 2000. godine, nakon teške povrede.

 Luk Nilis strašna povreda i kraj karijere  Izvor: Belga / ddp USA / Profimedia

Brazilski fudbaler Ronaldo igrao je kroz karijeru za Barselonu, Inter, Real Madrid i Milan, bio je saigrač sa gotovo svim najboljim svjetskim fudbalerima svoje generacije, ali kada je trebalo da izdvoji jednog čovjeka nikada nije govorio o zvijezdama.

Najbolji pojedinci iz redova španskih i italijanskih velikana u očima Brazilca uvijek su ostajali u sjenci golgetera koji ga je svojevremeno dočekao u PSV-u iz Ajndhovena. Riječ je o Luk Nilisu, belgijskom fudbalu koji je dvostruki prelom potkoljenice čim je stigao u Englesku završio impresivnu fudbalsku karijeru.

Da nije bilo tog detalja kobnog devetog septembra 2000. godine, Luk Nilis bi i u narednim godinama bio jedan od najboljih golgetera evropskog fudbala. Baš onakav kakvim su ga predstavljali veliki fudbalski majsotiruji - Ronaldo Nazario da Lima i Rud van Nistelroj.

"Igrao sam s ljudima poput Luisa Figa, Zinedina Zidana, Romarija, Rivalda, Jurija Đorkaefa, Raula... Niko nije bio kao on. Bio je jednostavno fantastičan, sigurno najbolji saigrač kojeg sam imao", rekao je svojevremeno nekadašnji brazilski fudbaler Ronaldo. "Jedan od najboljih, ako ne i najbolji fudbaler sa kojim sam igrao", drugom prilikom rekao je slavni Holanđanin Rud van Nistelroj. Novije generacije ljubitelja fudbala praktično su tek tada saznale za Luka Nilisa, nekadašnjeg belgijskog ofanzivca.

Sa ekipom iz Ajndhovena dva puta je bio šampion, jednom osvajač kupa i tri puta Superkupa Holandije. U ljeto 2000. godine svi su pomislili da je vrijeme za sledeći korak u karijeri. Luk je napravio veliki transfer, preselio se u Premijer ligu i obukao dres Aston Vile u kojoj je trebalo da bude jedan od najvažnijih igrača.

Postigao je gol na debiju u Intertoto kupu, zatim i na prvenstvenom debiju protiv Čelsija, a onda doživio jednu od najtežih povreda u istoriji elitnog ranga engleskog fudbala. Na utakmici protiv Ipsviča devetog septembra 2000. godine Nilis je imao sudar sa protivničkim golmanom Ričardom Rajtom, koji se završio dvostrukim prelomom desne potkoljenice.

U jednom trenutku je djelovalo da će nekadašnji reprezentativac Belgije ostati bez noge. Povreda se inficirala, a amputacija postala opcija koje se Luk Nilis pribojavao dok je ležao u bolničkoj postelji. Srećom, do toga nije došlo, ali je karijera belgijskog golgetera završena istog trenutka - on se nikada više nije vratio na teren koji mu je toliko toga pružio.

Luk Nilis je rođen u belgijskom gradu Haselt, a prve mečeve u seniorskom fudbalu odigrao je za Genk. Kasnije je nastupao za Anderleht, a po mišljenju mnogih najbolje partije pružao je u dresu PSV-a iz Ajndhovena kada mu je Ronaldo bio saigrač. Nakon transfera u Aston Vilu za engleski tim je odigrao samo pet mečeva prije nego što je završio karijeru.

Za mlađe kategorije reprezentacije Belgije odigrao je 31 meč, a u seniorskom timu zabilježio je 56 nastupa. Između ostalog je igrao na Svjetskim prvenstvima 1994. i 1998. godine, kao i na Evropskom prvenstvu 2000. godine kada je Belgija uz Holandiju bila domaćin takmičenja. 

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC