• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U kojoj ligi su fudbalske sudije najplaćenije? Iznenadićete se kada vidite ko je na prvom mjestu

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

U istraživanju uglednog "The Athletica" našle su se najjače fudbalske lige svijeta.

 sudija, fudbalski sudija Izvor: Shutterstock

Istraživanje "The Athletica" detaljno je otkrilo plate fudbalskih sudija u najjačim ligama svijetu, pa se tako došlo do podataka da španska Primera dominira, dok italijanska Serija A nije među prvima.

Dok su plate igrača uvijek dobro poznate i bogate detaljima, mnogo manje se zna o zaradama sudija. Ali istraživanje "The Athletica" stavilo je pod lupu iznose zarada sudija u najjačim svjetskim ligama, praveći razlike između liga na osnovu godišnjih primanja i raznih bonusa koje dobijaju iz utakmice u utakmicu. I iznenađujuće, najplaćeniji nisu arbitri koje rade u Premijer ligi, najbogatijoj ligi na svijetu.

Prema statistici engleskog lista, najplaćeniji sudije su oni iz Primere: obično primaju godišnju fiksnu platu od oko 124 hiljade evra, uz dodatnu kvotu od oko pet hiljada evra ako rade na VAR-u. Takođe, španske sudije dobijaju i dodatnu naknadu od oko 25 hiljada evra za prava na slike, s obzirom da je na njihovim uniformama prisutna reklama "Grupe Würth". Rast je bio postepen u posljednjih nekoliko godina, s obzirom da je Španija 2018. bila na šestom ili sedmom mjestu ove posebne liste.

Na drugom mjestu su sudije Premijer lige koje ne primaju jedinstvenu nadoknadu, već varira u zavisnosti od njihovog iskustva i ranga. Plate kreću od oko 85 hiljada evra godišnje do oko 170 hiljada - za svaku utakmicu dobijaju nešto više od 1000 evra, dok se za VAR taj iznos malo smanjuje i kreće se oko 800 evra. Takođe, u Engleskoj sudije dobijaju bonus na osnovu kvaliteta svog nastupa i broja "ključnih incidenata utakmice" koje uspiju da riješe zahvaljujući svojim odlukama.

SAUDIJSKA ARABIJA

Iako je Saudijska Arabija trenutno najunosnije fudbalsko tržište, za razliku od fudbalera, sudije ne zarađuju toliko. Ipak, nema sumnje da će se u narednim godinama i ovo promijeniti. Iako nema preciznijih podataka, poznato je da je recimo engleski sudija Majkl Oliver na prošlogodišnjem meču Al Nasra i Al Hilala zaradio 3.000 funti.

Slijedi MLS, ali plate američkih sudija su skočile tek u posljednjem mjesecu. Plate su povećane zbog novog ugovora između sindikata koji predstavlja sudije i kompanije finansirane od strane MLS-a koja ih dodjeljuje raznim utakmicama i obučava: u prošloom mjesecu su se plate povećale poštujući evropske standarde.

Šta se dešava u drugim ligama?

Sudije Serije A su treće najplaćenije u Evropi, sa platama koje se kreću između 88 hiljada evra i 90 hiljada evra godišnje, dok je kvota za učešće VAR-a na svakoj utakmici oko 1600 evra. Još manje zarađuju sudije u Ligi 1, sa primanjima koja dostižu 76 hiljada evra godišnje plus bonusi od osam do 10 hiljada evra u zavisnosti od statusa i godina. Poslije sudija u Francuskoj, na red dolaze arbitri iz Bundeslige, ali se navodi da su njemačke sudije najplaćenije kada se gleda iznos koji dobiju po utakmici.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC