• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žestoka borba za plasman u Seriju A: Samo Parma sigurna, još sedam ekipa sanja elitu - u baražu "milion" pravila

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Mnogo uzbuđenja u finišu sezone u italijanskoj Seriji B.

 Serija B Izvor: Shutterstock

Parma je početkom maja osigurala povratak u Seriju A, ali daleko od toga da su završena uzbuđenja u drugom rangu italijanskog fudbala.

Kolo prije kraja ligaškog dijela sezone, poznato je koji sedam ekipa će pokušati da se domogne elitnog ranga, a samo jedan od njih učiniće to direktno kao šampion Parma.

Najbliži tome je Komo. Nekadašnji prvoligaš, koji je posljednji put u Seriji A igrao prije više od dvije decenije (ispao 2003. godine), trenutno je na 72 boda, dva više od trećeplasirane Venecije. Klub sa najpoznatijeg i po mnogima najljepšeg italijanskog jezera u posljednjem kolu ugostiće Kozencu, ekipu koja je u "zlatnoj sredini" i bez rezultatskog imperativa dočekuje ovaj meč.

Eventualni kiks trenutno drugoplasiranog tima vrebaće Venecija, koja će u goste Speciji. Doskorašnji član Serije A sada se grčevito bori za opstanak u Seriji B i biće izuzetno zanimljivo ispratiti ovaj duel.

Osim pomenuta dva kluba, od kojih će jedan izboriti direktnu promociju, a drugi morati u baraž, još pet njih nastupiće u doigravanju. Jasno je da je Kremoneze četvrti i on će, kao i trećeplasirani tim, direktno u polufinale, dok će se za preostala dva mjesta boriti klubovi plasirani od pete do osme pozicije.

Peto mjesto rezervisano je za Katancaro, dok se Palermo, Sampdorija i Breša bore za što bolje pozicije od šestog do osmog mjesta, a od izuzetne je važnosti da klubovi pred dodatne utakmice zauzmu što bolji plasman.

Mečevi posljednjeg, 38. kola Serije B na programu su u petak, 10. maja, dok baraž počinje sedam dana kasnije.

U četvrtfinalu je na programu samo jedan meč, domaćin je bolje plasirani tim, a ukoliko nakon 90 minuta ne bude pobjednika, uslijediće produžeci, a zatim i eventualni penali.

Pravila u polufinalu su drugačija. Na programu su dvomeču, bolje plasirani tim je gost u prvom susretu, a ukoliko nakon 180 minuta ne bude pobjednika, plasman u finale obezbijediće klub koji je ligaški dio sezone okončao na boljoj poziciji.

U finalu - još novih pravila. Sve je identično polufinalu (dvomeč, domaćin u prvom susretu je lošije plasirani tim, ako nema pobjednika, plasman u viši rang izboriće bolje plasirani tim iz ligaškog dijela), s tim da u slučaju da nakon dvije utakmice nijedan od timova ne ostvari prednost, a tokom 38 kola sezone imali su isti broj bodova, igraće se produžeci, odnosno penali.

Nema sumnje da nas na Apeninima očekuje još mnogo uzbuđenja i dobrog fudbala, nakon čega ćemo saznati koga ćemo gledati naredne sezone u Seriji A.

Dodajmo i to da su iz lige ispali Leko, i Feralpizalo, treći putnik u niži rang traži se između Askolija, Barija, Ternane i Specije. Najbolje plasirani od ovih klubova obezbijediće opstanak, najlošiji ide u niži rang, dok će dva preostala morati u baraž za opstanak.



Standings provided by Sofascore

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC