• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Orlovi" u gradu duhova, niko ne zna za EURO! MONDO u Augzburgu, ovo sanja Čvarkov Đorđe

Autor Milutin Vujičić

Fudbaleri Srbije smješteni su u Augzburgu, gradu na 70 kilometara od Minhena u kome ne da se ne priča o EURO2024, nego djeluje i pusto. Od reportera MONDA Milutina Vujičića sa EURO2024.

 Augzburg domaćin Srbiji na EURO 2024 reportaža Izvor: MONDO/MILUTIN VUJIČIĆ

Na papiru, teško da postoje dva sličnija grada od Augzburga i Novog Sada. Otprilike su jednako udaljeni od Minhena odnosno Beograda, nekih sat vremena vožnje, zvanični podaci kažu da imaju sličan broj stanovnika (oko 300.000 u samom gradu), dok su u fudbal zaljubljeni zbog klubova koji su stariji od jednog vijeka. Međutim, na osnovu onoga u šta smo imali prilike da se uvjerimo u prva 24 sata, Augzburg je (za sada) ono što je Novi Sad iz beogradskih viceva. Ili, bolje rečeno, ono što bi Đorđe Čvarkov htio od svog grada.

U jutarnjim i večernjim časovima, jedva da ikoga ima u centru grada. Kafići su gotovo prazni, sve teče mirno, bez gužve, ikakve vreve, kao da dan traje beskonačno dugo i da uopšte ne morate da brinete da li ćete na vrijeme pozavršavati sve obaveze. Neki bi rekli da je grad iz snova njemačkih penzionera, pa iako se tako nikako ne uklapa u priču oko Evropskog prvenstva u fudbalu, na neki način je idealan iz ugla naše reprezentacije.

Fudbaleri su smješteni u luksuznom hotelu "Maksimilijans" u samom centru grada, jednom od glavnih orijentira svih turista. Odatle glavna ulica vodi na dvije strane, jedna na kojoj nema gotovo ništa da se vidi, a druga gdje ima tek ponešto. Između ostalog, očuvano staro jezgro zgrada, ali ništa monumentalno zbog čega biste Augzburg obavezno "čekirali" da dolazite u Bavarsku. U razgovoru sa Srbima koje smo sreli ispred hotela na dočeku reprezentativaca u utorak veče, i prije nego što smo obišli grad, brzo smo shvatili da Augzburg i hotel "Maksimilijans" nisu bili slučajan izbor FSS.

U istom hotelu često odsjeda reprezentacija Nemačke, nerijetko su tu i fudbaleri Bajerna, koji su na taj način savršeno "izolovani" od svega, posebno pred važne utakmice. Zbog toga, srpski fudbaleri imaće lepu priliku da se odvoje od centra euforije, kao što je to bilo u Kataru, pošto nigdje nema čak ni bilborda da ih podsjeti da je u toku Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Ali, ni to nekada nije dobro, pa je sjajna ideja što će danas na stadioni "Rosenau" imati popodne otvoreni trening pred 2.800 navijača, prije svega djece iz ovog gradića. Da se ne zaboravi zašto su u ovoj "banji". 

Pogledajte

00:38
Augzburg EURO2024
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Ima vremena do prvog meča Srbije na Evropskom prvenstvu pošto će naš nacionalni tim igrati sa Engleskom na "Šalke areni" u Gelzenkirhenu u nedjelju od 21 čas. Potom slijedi četiri dana pauze pa meč sa Slovenijom u Minhenu, da bi naš nacionalni tim završio sa grupnom fazon 25. juna u 21 čas protiv Danske, takođe u Minhenu. Nadamo se ne i sa takmičenjem...

Stigle su i ostale selekcije u Njemačku, a vidjeli smo da su navijači Engleske već izabrali tim za meč sa Srbijom, mada imaju velikih problema sa povredama nekih fudbalera. Odradili su trening vrlo opušteno, a vidjećemo kako će izgledati u nedjelju.  

Pogledajte

00:30
Augzburg EURO2024
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

(Mondo.rs - Milutin Vujičić)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC