• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije bila samo "pijanska priča": Kafanski tim prošao u drugo kolo kvalifikacija Konferencijske lige!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nevjerovatna priča!

 bruno's magpies Izvor: Twitter/Gibraltar FA

Kada ste malo "pod gasom" s društvom u kafani, padne vam na pamet sijaset sjajnih ideja koje obećate da ćete ostvariti, ali sve padnu u zaborav kad se probudite mamurni.

Međutim, jedan strastveni navijač Portsmuta Luis Peri bio je dovoljno uporan da ostvari "pijansku priču", koja je u četvrtak uveče postala senzacionalno uspješna i vjerovatno jedna od najzanimljivijih u istoriji fudbala.

Njegov mali klub Bruno's Magpies iz Gibraltara prošao je u drugo kolo kvalifikacija Konferencijske lige!

A ovako je sve počelo...

Peri se preselio na Gibraltar kod bake, koja je bila vlasnica paba pod nazivom "Bruno's", gdje je s prijateljima cugao i gledao fudbalske utakmice.

Jedne noći, bio je petak ili subota veče, odlučio je da formira fudbalsku ekipu, koja bi se takmičila u nižim ligama Gibraltara, za šta mu je bilo potrebno 500 funti.

Za njega je to bio najteži dio, jer nije imao novca, a koji je dobio od bake, ali registovanje kluba je ipak nešto lakši posao od pronalaska fudbalera i trenera.

U kafani su odabrali klupske boje i naziv - "Bruno's Magpies" (Brunove svrake) iako u toj pijanskoj priči niko vrlo vjerovatno suštinski nije vjerovao da će biti ostvarena kada se i Peri i ostatak ekipe probudi mamuran ujutro.

Mik Emblton, navijač Njukasla i ljubitelj legendarnog kapitena Alana Širera, pio je s Perijem u Brunovom baru, spomenuo je da je na Gibraltaru vodio neke ekipe, pa se logičnim nametnulo pitanje da li bi preuzeo budući tim.

"Važi", odgovorio je Emblton, uz jedan mali uslov: "Samo ako se klub zove 'Svrake' (Inače, nadimak fudbalske ekipe Njukasla, prim.aut) i dogovor je pao.

Emblton je vodio novoosnovani klub naredne dvije godine u nižem rangu, a s obzirom da na Gibraltaru postoji samo jedan Nacionalni stadion, morali su da treniraju na plaži.

Bilo je to 2013. godine a u roku od dvije sezone su stigli do Druge lige, pa su se stvari pomalo uozbiljile.

Izvor: Liam McBurney / PA Images / Profimedia

Peri je potom uspio da dovede nekoliko fudbalera koji su dobili otkaze u ekipama tamošnje elite, a s obzirom da je zbog posla s nekretninama na Gibraltaru, u Engleskoj upoznao nekadašnjeg direktora lokalne lige u Votfordu. Lik je bio i britanski osvajač medalje u umjetničkom klizanju, pa su preko njegovih kontakata angažovali još dosta igrača.

Tada je klub postao interesantan za engleske fudbalere iz nižih rangova, pa je nekadašnji igrač Karlajla Nejtan Runi postao trener/menadžer, a bivši igrač Votforda Dejvid Holdsvort stigao na probu kao savjetnik i ostao.

Uslijedio je potom 2022. godine plasman u finale "Rok kupa", kako se zove gibraltarsko najmasovnije takmičenje, čime su osigurali nastup u istorijskim kvalifikacijama Konferencijske lige.

Za rivala su izvukli sjevernoirski Krusejders iz Belfasta i senzacionalno stigli do pobjede u prvoj utakmici (2:1), da bi u revanšu zahvaljujući golu u 93. minutu ostali bez prolaska u narednu rundu.

Naredne godine, napravljen je i korak dalje!

Osvojen je "Rok kup", pa su na startu prošlogodišnjih kvalifikacija Konferencijske lige za protivnika dobili irski Dandalk, koji je važio za apsolutnog favorita.

U prvoj utakmici na Gibraltaru nije bilo pogodaka, ali su Irci u revanšu uspjeli da savladaju "kafanske svrake" i eliminišu ih iz Evrope.
Narodni rečeno, ove godine za pabski tim bila je treća sreća!

Iako su opet bili autsajderi, u prvom meču pobijedili su irski Deri siti sa 2:0, golovima Velšanina Eša Tejlora i Španca Franciska Zunige, da bi u revanšu u Irskoj doživjeli poraz identičnim rezultatom, pa se ušlo u produžetke.

Igrao se drugi produžetak, tačnije 111. minut, kada je mladi gibraltarski fudbaler Juan De Haro pogodio irsku mrežu i odveo ekipu iz paba u narednu fazu evropskog takmičenja, gdje ih očekuje dvomeč sa danskim Kopenhagenom!

"Not too bad", rekao bi Novak Đoković, za jednu kafansku ekipu koja se napila za vikend i odlučila da formira fudbalski tim.

Pogledajte i slavlje u glavnom sponzoru "svraka".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC