• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BLAMAŽA KAKVA SE NE PAMTI: Velež obrukao bh. fudbal - niko nikad nije ispao od kluba iz Andore!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Do sada su Modriča Maksima, Sarajevo, Slavija i Zrinjski igrali protiv klubova iz Andore, ali nisu imali problema da ih eliminišu - upisali su svih osam pobjeda.

 FK Velež prvi klub iz BiH koji je ispao u Evropi od kluba iz Andore Izvor: Twitter/Inter Club Escaldes

Pet bh. klubova do sada je igralo protiv ekipa iz Andore, a Velež je prvi koji nije imao snage da eliminiše svog protivnika na međunarodnoj sceni. I ne samo da nije uspio da ga savlada, nego je ubjedljivo poražen.

Mostarci su u prvom meču prije osam dana remizirali sa Interom 1:1 na "Grbavici" i vjerovali su da u revanšu mogu popraviti igru, doći do pobjede, a samim tim i do plasmana u drugo kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Ne da nisu uspjeli da slave, već su doživjeli ubjedljiv poraz 1:5, što je drugi najubjedljiviji u klupskoj istoriji. Zanimljivo, najteži neuspjeh Veležu je nanio još jedan Inter, ali onaj iz Bratislave, koji se istina te 1963. godine zvao Slovnaft.

U poslijeratnoj istoriji, "rođeni" su najlošiju predstavu imali 2021. godine, kada su rezultatom 1:4 poraženi od IF Elfsborga, a prije dvoboja sa Šveđanima odigrali su maestralno protiv AEK-a i u dva susreta eliminisali grčki tim. Upravo je protiv Atinjana trebalo da Velež igra i ove godine, ali se ispriječio Inter Eskaldes, koji je upisao ubjedljivu pobjedu i otišao na megdan Grcima, a Veležu okončao evropske snove.

Prije Veleža, protiv ekipa iz Andore igrala su četiri bh. predstavnika, koji su upisali maksimalnih osam pobjeda!

Sad već daleke 2004. godine tadašnji osvajač Kupa BiH Modriča Maksima premijerni nastup u Evropi imala je protiv Santa Kolome, kada je u gostima slavila 1:0, a onda u Ugljeviku bila još ubjedljivija u revanšu (3:0), te ukupnim rezultatom 4:0 izborila plasman u drugo kolo kvalifikacija za Kup UEFA.

U istom takmičenju, Sarajevo je 2006. godine igralo u prvom kolu kvalifikacija protiv Rendžersa i bez problema slavilo u oba meča, 3:0 i 2:0, da bi godinu dana kasnije Slavija iz Istočnog Sarajeva u Intertoto kupu igrala protiv Sant Hulije, te slavila dva puta po 3:2.

Posljednji duel bh. i timova iz Andore viđen je 2013. godine, kada je u prvoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope Zrinjski odmjerio snage sa Santa Kolomom. Slično kao Modričani, i Mostarci su bili sigurni, te ukupnim rezultatom 4:1 (1:0, 3:1) prošli dalje.

Ove 2024. Velež je obrukao bh. fudbal, već na prvoj stepenici kvalifikacija za Konferencijsku ligu završio evropski put, pa ekipi Damira Čanadija ostaju domaće utakmice da poprave izuzetno loš utisak iz Evrope.

Mostarci su znatno izmijenili tim u odnosu na prošlu sezonu, kada su treći put u četiri godine izborili plasman na međunarodnu scenu. Nema sumnje da ih je i iznenadni odlazak Deana Klafurića sa klupe poremetio, pa su pripreme odrađene sa novim trenerom, koji očigledno nije uspio na vrijeme da poveže kockice i pripremi igrački kada za Evropu.

Ipak, nije ovo prvi put da Velež negativno iznenadi svoje navijače. I prije dvije godine, takođe na putu ka Konferencijskoj ligi, "rođeni" su razočarali u dvomeču sa Hamrun Spartansima. Klub sa Malte tada je u oba meča slavio minimalnim rezultatom 1:0 i već na startu (tada u drugom kolu kvalifikacija) okončao evropski put Mostaraca.

S druge strane, možemo li reći da smo svjedoci renesanse fudbala u Andori? Šampion ove zemlje, već nekoliko puta pominjana Santa Koloma, prije dva dana upisala je prvu pobjedu u Evropi. Do utorka je ovaj klub imao 17 poraza u isto toliko mečeva (četiri protiv bh. klubova), a onda je nakon produžetaka slavio protiv Balkanija 2:0, predstavnika tzv. Kosova, te prvom pobjedom ikad izborio plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(MONDO - Bojan Jakovljević)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Pa mora neko biti prvi. To je baš pohvalno za Rođene. A jesu li oni Rođeni ili iz Vrapčića. Opet Zrinski igra pod Bijelim Brijegom. Ma đavo bi mu ga znao ko je ko

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC