• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FK Borac duguje 6,6 miliona KM poreza

FK Borac duguje 6,6 miliona KM poreza koje mora da plati do narednog septembra. „Odakle nam novac? Nema šanse da to vratimo“, kažu u Borcu.

 FK Borac duguje 6,6 miliona KM poreza Izvor: MONDO

Četiri od pet premijerligaša iz RS imaju neizmirene dugove za poreze i doprinose, a najveći dužnik je banjalučki Borac koji duguje čak 6.680.464 KM dok su dugovi ostalih klubova zanemarivi u poređenju s ovim.

Tako trebinjski Leotar duguje 22.721 KM, Slavija iz Istočnog Sarajeva 16.170 KM, Radnik iz Bijeljine 9.167, a jedini premijerligaš iz RS bez dugovanja za poreze i doprinose je prijedorski Rudar.

U Poreskoj upravi RS kažu da si za ove dugove preduzete sve mjere za naplatu, odnosno da su izdana rješenja i opomene prijavljenih obaveza.

Fudbalskom klubu Borac u susret je izašlo Ministarstvo finansija RS koje je odobrilo odgođeno plaćanje obaveza, ali uz naknadno ispunjenje uslova obezbjeđenja.

Odobreno mu je da na odgođeno gotovo 4,9 miliona KM plati jednokratno, bez grejs perioda, ali na period od 12 mjeseci, piše „Euroblic“.

„Jedokratna odgoda znači da će FK Borac do 28. septembra 2013. godine morati da plati kompletnu obavezu sa obračunatim kamatama“, kažu u Ministarstvu finasija RS, prenosi „Euroblic“.

Ove obaveze, kako su naveli, odnose se na 2010. i 2011. godinu.
Direktor Borca Radmilo Šipovac tvrdi da klub ima toliko dugovanja jer su se nagomilala od 1997. godine, ali poručuje da ne postoji mogućnost da vrate poreski dug od oko pet miliona KM do septembra seljedeće godine.

„Odakle nama toliki novac? Nema šanse da to vratimo“, rekao je Šipovac.

Na pitanje zašto je uprava Borca potpisala odgođeno plaćanje ako nema šanse da plati dug Šipovac kaže da vjeruje da će do tada biti donesen novi zakon o sportu koji će omogućiti da dugovi fudbalskih klubova budu pretvoreni u akcije.

„Onda će držaa moći da privatizuje klubove, pa taKo i FK Borac. To je jedino rješenje, jer funkcionišemo kao Udruženje građana“, istakao je Šipovac.

On je dodao da Borac ima oko 700.000 duga za električnu energiju i da klub zapošljava 40 osoba, od čega je 25 fudbalera.

Komisija za status igrača u FSBiH dosad nije kažnjavao Borac, a predsjednik ove komisije, koji je ujedno i pomoćnik direktora poreske uprave RS Velimir Kukobat, kaže d aje komisija zaduženo jedino da kontroliše da li klubovi izmiruju obaveze prema igračima.

Iako FK Borac godinama ne plaća poreze i doprinose, Kukobat kaže da je za ovaj klub bio samo jedan zahtjev i to nedavno, te da je upravi naređeno da u roku od 15 dana to isplati.

Analitičar Advantis brokera Miloš Grujić ocjenjuje da više nije vijest da je nekom sportskom klubu blokiran račun i da u sportu nedostaje ozbiljnih investicija i to zbog nedefinisanih vlasničkih struktura i upravljačkih struktura.

„Najveći problem je to što su klubovi organizovani kao udruženja građana, a da se pritom u većini klubova ne zna ko su građani koji su udruženi i kako ostvaruju prava i obaveze koja im po osnovu članstva pripadaju", naveo je Grujić.

U stručnoj javnosti postoji konsenzus o bitnim elementima novim zakonima kao što je taj da sportska društva treba da budu organizovana kao privredna društva.

„Takozvanom privatizacijom u sportu konačno bismo došli do toga da svaki klub ima svog vlasnika ili vlasnike i domaćinsku upravu spremnu da uloži u klub dovoljno novca i energije da klub postiže planirane rezultate“, ocijenio je Grujić.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC