• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Format se mijenja, a kvalitet fudbala?

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Šesta promjena sistema takmičenja u Prvoj ligi RS trebalo bi da donese poboljšanje kvaliteta najvažnije sporedne stvari u Republici Srpskoj. Ipak, da li će zaista novo skraćenje lige osigurati bolji fudbal i punije tribine?

 Prva liga RS 2019/20 novi sistem takmičenja sa 10 klubova i trokružni sistem ANKETA Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Od formiranja Fudbalskog saveza Republike Srpske (FS RS) 1992. godine, te premijernog izdanja Prve lige Republike Srpske tri godine kasnije, čelnici krovne kuće fudbala RS pokušavali su smisliti format takmičenja koji bi najviše odgovarao prvoligašima.

Ipak, česte promjene sistema, činjenica je, nisu donijele poboljšanje kvaliteta fudbala, a da li će nova promjena, najavljena za sezonu 2019/20, tek treba da vidimo.

Svjedoci smo da je kvalitet fudbala na zelenim terenima Republike Srpske na izuzetno skromnom nivou, što govore i prazne tribine.

Nerijetko se na prvoligaškim terenima gledaoci mogu prebrojati na prste, pa često imamo priliku vidjeti veću broj učesnika utakmice (fudbalera, članova stručnih štabova i službenih lica), nego posjetilaca na tribinama.

Sve je počelo od sezone 1994/95, kada su se prvi put u Republici Srpskoj fudbaleri borili za ligaške bodove.

FORMATI TAKMIČENJA

1995/96-1996/97 - Dvije grupe po 11 klubova

1997/98-1998/99 - 18 klubova

1999/00 - 20 klubova

2000/01-2008/09 - 16 klubova

2009/10-2014/15 - 14 klubova

2015/16-2018/19 - 12 klubova, Liga za prvaka i Liga za opstanak 2019/20... - 10 klubova, trokružni sistem

Tokom prve dvije sezone u prvoligaškom društvu Srpske, liga je bila podijeljena na dvije grupe, istočnu i zapadnu, koje je činilo po 11 ekipa, da bi šampioni obje grupe razigravali za ukupnog šampiona RS.

Uoči trećeg prvenstva RS prvi put je promijenjen format takmičenja, pa je od sezone 1997/98. prvi put startovala jedinstvena liga, sa 18 klubova.

I ovaj sistem bio je aktuelan samo dvije godine, da bi od 1999/00. Prvu ligi RS igralo čak 20 klubova.

Tada je prvoligaško društvo trebalo da napusti brčansko Jedinstvo, ali je dogovoreno da se liga proširi. Brčaci su ostali prvoligaši, liga je proširena, ali ovaj "eksperiment" FS RS očigledno nije uspio, pa je već od naredne sezone liga skraćena na 16 klubova.

Formiranjem zajedničke Premijer lige BiH, po završetku sezone 2001/02, šest klubova iz RS izborilo je promociju u novoformiranu bh. elitu, ali je i naredne sezone u prvoligaškom društvu nastupilo 16 klubova.

Ovaj sistem takmičenja u Prvoj ligi RS najduže se zadržao, punih devet sezona, nakon čega je ponovo došlo do skraćenja lige, po prvi put na 14 klubova.

Sve do sezone 2015/16, dakle šest sezona, igralo se po dvokružnom bod sistemu, da bi tada uveden potpuno novi sistem, "prepisan" od zemalja iz regiona, koji je donio novinu u vidu Lige za prvaka i Lige za opstanak.

Ipak, nakon četiri godine, čelnici FS RS odlučili su da ni ovaj format nije odgovarajući, te su za sezonu 2019/20. najavili da će se u najjačoj ligi RS takmičiti samo 10 klubova, što je najmanji broj ekipa u prvoligaškom društvu od osnivanja FS RS.

Takođe, prvi put na prvoligaškim terenima igraće se trokružni bod sistem.

Mišljenje brojnih stručnjaka je da se u fudbalu Srpske prvo moraju promijeniti neke druge stvari, prije svega način finansiranja sportskih kolektiva, zatim poboljšati infrastruktura, pa tek onda "izmišljati topla voda" i prilagođavati sisteme takmičenja klubovima.

Šta vi mislite?

Anketa

Da li će skraćenje lige i uvođenje trokružnog sistema poboljšati kvalitet fudbala u RS?

  • Da

    15.66% (13)

  • Ne

    31.33% (26)

  • Ništa se neće promijeniti

    53.01% (44)

Da li će skraćenje lige i uvođenje trokružnog sistema poboljšati kvalitet fudbala u RS?

Rezultati

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

BL boy.

Da li su se ovi iz FS RS bavili ikad nekim sportom. Ja nikad nisam cuo za njih....

Mirkec

Podrska. Ne bih se slozio da prvo trebamo uloziti milione u izgradnju stadiona, jer RS ima 3-4 profesionalna kluba od toga samo jednog koji moze drzati kontinuitet i koji ima tradiciju. Ostalo je amaterizam, drzava je siromasna, i sve sto moze bez para da se uradi je dobrodoslo a da pri tom poveca kvalitet

Dobro

Svako skracenje nekvalitetne lige je pozitivno. Znaci preci ce jos 2 kluba u nizi rang koji i zasluzuju, a ono sto ostane imace veci motiv jer sredina tabele nije toliko prostrana da se mozes opustitu vec poslije 7-8 kola i reci da neces ispasti a opet i vrh tabele je zu negdje

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC