• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO sjećanja: Boksit i zlatna slova fudbala RS

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Premijerno izdanje Prve lige Republike Srpske 1996. godine pripalo je Boksitu iz Milića, koji je u razigravanju za ukupnog šampiona u dvomeču slavio protiv Rudar Prijedora. Popričali smo sa Milankom Đerićem, legendarnim golgeterom...

Poslije organizovanja Kupa RS, koje je na prostoru Republike Srpske bilo prvo takmičenje od raspada Jugoslavije, Fudbalski savez Republike Srpske formirao je i ligaško. Prva liga Republike Srpske startovala je 1995. godine.

Ekipe koje su počele prvo prvenstvo Srpske, njih 22, podijeljene su u dvije grupe, istočnu i zapadnu, koje su brojale po 11 klubova.

Takmičenje na zapadu počelo je 16. marta, dok se lopta na istoku, zbog loših vremenskih prilika, zakotrljala nešto kasnije, 3. aprila.

Odlučeno je da se prvenstvo u obje grupe odigra po dvostrukom bod sistemu, kod kuće i u gostima, nakon čega su šampioni razigravali za ukupnog prvaka Republike Srpske, dok su posljednjeplasirane ekipe morale u niži rang. Takođe, ekipe plasirane na devetom i desetom mjestu, razigravale su u baražu za opstanak sa drugoligašima.

Zapadnu grupu činili su:Borac i BSK iz Banjaluke, Borac (Šamac), Kozara (Gradiška), Ljubić (Prnjavor), Modriča, Polet (Brod), Proleter (Teslić), Rudar Prijedor, Sloboda (Novi Grad) i Sloga (Doboj).

Na istoku su igrali:Boksit (Milići), Drina (Zvornik), Glasinac (Sokolac), Jedinstvo (Brčko), Leotar (Trebinje), Mladost (Rogatica), Panteri (Bijeljina), Romanija (Pale), Sarajevo, Slavija i Željezničar (Srpsko Sarajevo).

Prvi pogodak na prvoligaškim terenima djelo je Petra Kostadinovića, fudbalera Poleta iz Broda, koji je na utakmici prvog kola "zapada" u osmom minutu zatresao mrežu šamačkog Borca i tako se zlatnim slovima upisao u istoriju fudbala Srpske.

Boksit je tokom prvenstva vezao 12 utakmica bez poraza, tokom kojih je napravio veliku bodovnu razliku ispred Glasinca sa Sokoca, pa je na kraju imao 13 bodova više.

Poslije odigrana 22 kola, šampioni istočne grupe postali su fudbaleri Boksita, dok je na zapadu najbolji bio Rudar Prijedor.

Tim iz Milića sakupio je 48 bodova. Ostvario je učinak od 15 pobjeda, tri remija i dva poraza (go razlika 59:13, dok su Prijedorčani zabilježili 16 pobjeda, te po dva remija i poraza (37:13).

Zanimljivo da su u zapadnoj grupi fudbaleri banjalučkog Borca sezonu završili bez poraza (14 pobjeda i šest remija), ali to timu Josipa Pelca nije bilo dovoljno za prvu poziciju. "Rudari" su osvojili 50 bodova, u odnosu na 48 koliko su sakupili Banjalučani.

Tabela na kraju sezone u Prvoj ligi Republike Srpske - Istok - sezona 1995/96.
Izvor: MONDO

Tabela na kraju sezone u Prvoj ligi Republike Srpske - Zapad - sezona 1995/96.
Izvor: MONDO



Uslijedio je dvomeč za šampiona Republike Srpske.

U prvom duelu, koji je odigran 27. jula na stadionu "Supač polje" u Milićima pred 6.000 gledalaca, Boksit je bio ubjedljiv i slavio 5:2, iako su Prijedorčani vodili 0:2.

Četiri dana kasnije na Gradskom stadionu u Prijedoru okupilo se 5.000 gledalaca. "Rudari" su ostvarili Pirovu pobjedu (2:1), čime je Boksit postao šampion.

BOKSIT - RUDAR PRIJEDOR 5:2 (2:2)

/Krajšumovič 13, Đerić 32, 60, Mišić 77 pen, Simić 90 - Vranješ 7, Zgornjanin 10/

RUDAR PRIJEDOR - BOKSIT 2:1 (2:0)

/M. Joškić 17, Vranješ 34 - Majstorović 86/

Zoran Majstorović (Boksit) sa 16 golova u regularnom dijelu, te još jednim u revanšu doigravanja, postao je najbolji strijelac u prvoj sezoni Prve lige Republike Srpske. Siniša Đurić iz Kozare bio je prvi strijelac "zapada".

U niži rang takmičenja morali su Romanija Pale (istok) i Proleter iz Teslića (zapad).

ŠAMPIONI

Ekipa Boksita do šampionskog slavlja stigla je u sljedećem sastavu: Predrag Marić, Dejan Dragičević, Vaso Mišić, Miladin Milanović, Slobodan Radovanović, Aleksandar Škrba, Milanko Đerič, Mirko Simić, Dragiša Krajšumović, Zoran Majstorović, Zoran Samardžić, Mile Milanović, Dalibor Đurđić, Špiro Bajić, Predrag Đukanović, Ranko Lalović, Nenad Simić, Ernesto Kukić, Radovan Bjelajac, dok je na klupi sjedio šef stručnog štaba Duško Bajić.

Zanimljivo, nakon baraža za opstanak, u obje grupe uspješniji su bili drugoligaši, pa su u niži rang morali još Željezničar iz Sarajeva i zvornička Drina (Sutjeska iz Foče i Bratstvo iz Bratunca izborili promociju) sa istoka, odnosno Modriča i Sloboda iz Novog Grada iz zapadne grupe, koje su zamijenili Sloga iz Trna i Borac iz Kozarske Dubice.

Novi prvoligaši postali su: Rudar Ugljevik (šampion Druge lige RS - Bijeljina), nevesinjski Velež (šampion Druge lige RS - Srpsko Sarajevo), te banjalučka Krila Krajine (šampion Druge lige RS - Banjaluka) i Omladinac iz Brestovčine (šampion Druge lige RS - Prijedor).

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević, Vedran Ševčuk

Fudbalska priča o prvom prvenstvu Republike Srpske i uopšte o Boksitu ne bi bila kompletna bez legenradnog Milanka Đerića.

Jedan je od najboljih golgetera koje je Prva liga RS imala u istoriji ostavio je veliki trag nastupajući za ovaj klub. U prvom meču finala, režirao je veliki preokret i sa dva pogotka bio prvo ime susreta, čime je trasirao svom timu put ka velikom uspjehu.

"Bilo je to izuzetno lijepo prvenstvo, prvenstvo u kojem smo osvojili prvu titulu. Najuzbudljivije je bilo kada smo razigravali za prvaka protiv Rudar Prijedora. Gosti su u Milićima vodili 2:0 već nakon deset minuta, međutim mi smo već do poluvremena uspjeli da izjednačimo i vratimo se u igru. U nastavku smo odigrali sjajno, postigli još tri gola i to su bili najljepši trenuci u tom periodu", prisjetio se Đerić sad već daleke 1996. godine.

Poraz u revanšu bio je nebitan.

"S obzirom na prednost koju smo ostvarili na domaćem terenu, postali smo prvi prvaci Republike Srpske. Uslijedilo je veliko slavlje. Prvo u hotelu 'Bosna' u Banjaluci, a onda i nakon povratka u Miliće. Organizovan nam je doček i svi smo s velikom radošću proslavili tu prvu titulu", dodao je ubojiti golgeter.

Sa 19 pogodaka Đerić je bio jedan od najzaslužnijih i za drugu titulu Milićana 2000. godine. U sezoni 2000/01. sa 26 golova bio je prvi strijelac lige, a dvije godine kasnije ostvario je isti učinak, ali ovaj put u dresu Slavije iz Istočnog Sarajeva, sa kojom je ponovo postao šampion, te izborio istorijski plasman u Premijer ligu BiH.

Đerić je rođen 12. januara 1972. godine, a karijeru je završio 2013. godine.

"Još dvije godine nosio sam dres Slavije u bh. eliti, nakon čega sam prešao u bijeljinski Radnik, a zatim u Drinu iz Zvornika, gdje sam završio sa profesionalnim bavljenjem fudbalom. Kasnije sam još nastupao za Miliće, Han Pijesak i Vlasenicu, ali to je već bilo na zalasku karijere", priča nam nekad najbolji golgeter Srpske.

Za kraj, pokušao je da uporedi fudbal koji se igrao 90-ih godina, sa ovim današnjim.

"Poslijeratnih godina igrao se veoma kvalitetan fudbal. Iako smo mi igrali ligu Republike Srpske, ona je bila na nivou današnje Premijer lige BiH. Tada se fudbal igrao iz ljubavi, dok se danas gledaju samo interesi i novac. U kontaktu sam sa nekadašnjim saigračima i uvijek mi je drago kada se sretnemo. U slobodno vrijeme volim da pogledam domaće utakmice. Pratim koliko mogu, ali vidim da se danas svugdje teško živi, klubovi su u veoma teškoj finansijskoj situaciji i to je najveći razlog što je kvalitet fudbala pao na našim prostorima", zaključio je razgovor za MONDO Milanko Đerić, golgeter koji je bio strah i trepet za golmane širom Republike Srpske, kasnije i cijele BiH.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Najveći uspjeh u Kupu Republike Srpske Boksit je ostvario u sezoni 1997/98. kada je u finalu nakon penala poražen od ugljevičkog Rudara 4:2. U regularnih 90 minuta nije bilo golova.

U Kupu BiH 2000/01, prvom u kojem su zajedno nastupili klubovi iz Republike Srpske i Federacije BiH, Milićani su poraženi od Posušje (0:0, 0:4).

Poslije uspjeha u premijernom izdanju Prve lige Republike Srpske, Boksit je isti rezultat ostvario 2000. godine, kada je ponovo bio najbolji u prvoligaškom društvu.

Ipak, dvije godine kasnije zbog teške materijalne situacije, Milićani su istupili iz elite i takmičenje nastavili među drugoligašima. Klub je promijenio ime u FK Milići, pod kojim nastupa i danas, a godine koje su uslijedile donijele su stalne selidbe između drugog i trećeg ranga takmičenja.

Danas, klub iz Milića tavori u trećoj ligi (Regionalna liga RS, grupa "Istok"), gdje nakon trećine prvenstva zauzima posljednje mjesto.

KUP REPUBLIKE SRPSKE

Drugu godinu zaredom trofej osvajača Kupa RS otišao je u ruke fudbalerima banjalučkog Borca.

Godinu nakon nezaboravnog dvomeča protiv Rudar Prijedora, Banjalučani su ponovili uspjeh savladavši u finalu Jedinstvo iz Brčkog (1:2, 1:0).

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sloboda Novi grad

Respekt za Milanka Đerića i strašnu ekipu Boksita, pozdrav od golmana Slobode iz tih lijepih dana

.urcina

Tako je...i to hrenovke bez priloga

predivna prica

Izuzetna prica, po 5.000 gledalaca u finallu lige RS. Pa danasnji Borac i citava liga RS imam osjecaj da nije ni do koljena tadasnjim klubovima i fudbalerima koji su igrali za hrenovke i bez ikakvih uslova za rad

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC