• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovako se unose baklje na stadion: U donjem vešu, ali i u otvorima na tijelu

Autor Tanjug

Scene koje se u Srbiji odavno podrazumijevaju počele su da brinu klubove u Njemačkoj i Austriji. Evo šta tamo kažu o pirotehnici na fudbalskim mečevima.

 Kako-se-unose-baklje-na-stadion-U-donjem-vesu-ali-i-u-otvorima-na-tijelu Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Na utakmicama Bundeslige u fudbalu u Njemačkoj i Austriji proteklog vikenda navijači su izazvali incidente unošenjem pirotehničkih sredstava, privremeno prekinuli mečeve, ali i unijeli novu zabrinutost u dvije zemlje.

Kod rezultata 0:2 u duelu bečke Austrije i LASK-a, radikalni navijači domaćeg tima prekinuli su susret na 10 minuta paljenjem pirotehnike, što je za sportskog direktora Austrije Petera Štegera bilo neprihvatljivo ponašanje pristalica, koje mora biti zabranjeno, jer je opasno.

Možda će vas zanimati

U Njemačkoj je u derbiju Berlina između Uniona i Herte došlo do "razmjene" pirotehničkih sredstava između dva navijačka tabora. Pirotehnika je pala i na sam teren, kao i na tribine, gdje je jedna raketa pala u blizini djece, a druga na klupu Uniona.

Zbog ovakvog ponašanja sudija je prekinuo utakmicu, poslavši obje ekipe u svlačionicu, ali nakon dogovora sa policijom, susret je priveden kraju.

Visokotiražni berlinski dnevnik "Bild" postavlja pitanje kako uopšte pirotehnička sredstva dospiju u stadion pored opsežnih bezbjednosnih kontrola. Taj list je, vodeći istragu, ustanovio da postoje mnogi načini za to i naglasio da bezbjednost na stadionu spada u nadležnost klubova.

Tako je "Bild" ustanovio da navijači, u cilju unošenja zabranjenih raketa, u noći pred utakmicu, provaljuju u stadion i skrivaju ih na tajno mjesto.

Dalji "trik" je da ekstremne navijačke grupe poznaju ljude koji rade kod "ketering" firme, kojima daju novac da uz jelo "prošvercuju" u stadion i rakete da ih ostave na dogovoreno mjesto.

Drugi način je da se pirotehnika da ženama da sakriju u donji veš, u nadi da "bezbjednjaci" manje pretresaju žene. Takođe, još jedan trik je začudio novinare, a on podrazumijeva da navijači pirotehnička sredstva skrivaju i u otvorima tela.

Godinama i decenijama unazad ova situacija uobičajena je i u Srbiji, gdje su navijačke baklje, vatromet i različita pirotehnika odavno podrazumijevane kao dio navijačkog "folklora". I to veoma opasan.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC