• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Der Klasiker" nikad izvjesniji: Levandovski s pola snage "slomio" Borusiju

Autor mondo.ba

Borusija Dortmund kao da nije ni istrčala na teren "Alijanc Arene", pa je u najvećem derbiju njemačkog fudbala postojao samo jedan tim - Bajern Minhen - 4:0 (1:0).

Poslije poniženja u Frankfurtu od Ajntrahta (5:1), trener Bavaraca Niko Kovač dobio je otkaz, a prilika se (do daljnjeg) ukazala njegovom pomoćniku Hansu Diteru Fliku, koji je uspješno debitovao u Ligi šampiona protiv Olimpijakosa (2:0) i osigurao plasman u osmini finala.

I druga prepreka za Bajern pod njegovim vođstvom uspješno je preskočena i to u njemačkom "Der Klasikeru" protiv Borusije Dortmund.

BAJERN - BORUSIJA DORTMUND 4:0 (1:0)

Bavarski tim je osim u prvih nekoliko minuta najvećeg njemačkog derbija apsolutno kontrolisao igru i bio mnogo bolji rival od "milionera", koji su u subotu na "Alijanc Areni" bili neprepoznatljivi.

Zato je kao i obično raspoložen bio poljski golgeter Robert Levandovski koji je uvijek posebno inspirisan protiv svojih bivših poslodavaca iz Dortmunda!

Danas im je postigao DVA GOLA, a ukupno 18 tokom karijere iz 19 odigranih utakmica!

Poljak je najprije u 17. minutu uspio da dovede Bajern do prednosti nakon centaršuta Benjamina Pavarda i uknjiži čak 22. "recku" u svim takmičenjima ove sezone.

Mogao je Bajern do odlaska na odmor da postigne barem još dva-tri pogotka, ali su dobre šanse promašivali Kingsli Koman i Serž Gnabri u nekoliko navrata. Čak je Gnabri uspio da zatrese mrežu gostiju sa "Vest Falena" u 38. minutu, međutim, sudija Feliks Cvajer je nakon intervencije VAR-a poništio gol zbog ofsajda.

Početkom nastavka, mreža Romana Burkija se ponovo zatresla, ali ovog puta saveznik Seržu Gnabriju bio je video arbitar i Bavarci su stigli do dvostruke prednosti - 2:0.

"Her Flikovi" izabranici su stvorili još sijaset dobrih prilika, posebno je sjajnu propustio Levandovski u 50. minutu poslije solo akcije, ali sigurno Poljak neće biti posebno razočaran što nije pogodio.

Ovo je bio 125. "Der Klasiker" u istoriji i 59. pobjeda Bajerna! Mnogo manje trijumfa ostvarila je Borusija Dortmund (33), a isto toliko mečeva okončano je neriješenim rezultatom.

Ali vjerovatno hoće iskusni Tomas Miler, koji je u subotu odigrao svoju 500. utakmicu u Bundesligi, ali uprkos silnoj želji da postigne gol i nekoliko dobrih prilika, to mu nije pošlo za nogom.

Ekipa Tomasa Tuhela nastavila je sa blijedom igrom i bilo je samo pitanje kolikom razlikom će slaviti minhenski tim! Pokušao je strateg "milionera" da izmjenama razdrma svoje igrače, ali ni Rafael Gereiro, niti Pako Alkaser i Marko Rojs nisu uspjeli da povežu linije Dortmunda i stignu barem do počasnog pogotka.

Doduše, Alkaser je u 70. minutu sa dva metra promašio prazan gol i to je jedina stopostotna šansa koju su u Minhenu u subotu stvorili i propustili fudbaleri Borusije.

Kao da su ih tri vezana trijumfa, uključujući i posljednji nad Interom (3:2) u elitnom evropskom takmičenju, poprilično izmorila, pa su izgledali dosta tromi i neinventivni u napadu u kojem su imali samo JEDAN udarac prema Manuelu Nojeru u 90 minuta.

Za razliku od "milionera", Bajern je do kraja postigao još dva pogotka - ponovo je Levandovski u 76. minutu povisio na 3:0 na asistenciju slavljenika Tomasa Milera, a "poker" u mreži Dortmunda je kompletirao autogolom Mats Humels četiri minuta kasnije.

Mogli su domaći da stignu i do još ubjedljivije pobjede, šanse za peti pogodak propustio je u nekoliko navrata i rezervista Ivan Perišić.

BUNDESLIGA - 11. KOLO:

Herta - RB Lajpcig 1:2 (1:2)
/Mitelštat 32 - Verner 38 pen, Sabicer 45+1/

Majnc - Union Berlin 2:3 (0:2)
/Onisivo 81, Brosinski 90+4 - Ingvartsen 30, Anderson 45+3, 51/

Šalke - Fortuna Diseldorf 3:3 (1:0)
/Kaliđuri 33, Kabak 67, Serdar 79. Henings 62 pen, 74, 85/

Paderborn - Augzburg 0:1 (0:1)
/Maks 41/

Bajern - Borusija Dortmund 4:0 (1:0)
/Levandovski 17, 76, Gnabri 47, Humels 80 autogol/

U nedjelju:

Borusija Menhengladbah - Verder (13.30)
Volfsburg - Bajer Leverkuzen (15.30)
Frajburg - Ajntraht (18.00)

Igrano u petak

Keln - Hofenhajm 1:2 (1:0)
/Kordoba 34 - Adamijan 49, Lokadija 90+8 pen/


TABELA: Borusija Menhengladbah (-1) 22, RB Lajpcig 21, Bajern Minhen 21, Hofenhajm 20, Borusija Dortmund 19, Šalke 19, Frajburg (-1) 18, Ajntraht (-1)17, Volfsburg (-1) 17, Bajer Leverkuzen (-1) 15, Union Berlin 13, Verder (-1) 11, Herta 11, Fortuna Diseldorf 11, Augzburg 10, Majnc 9, Keln 7, Paderborn 4.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDOportalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC