• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hladnu Finsku okovala vrela pobjednička atmosfera: Fešta ne prestaje!

Autor w rs

Finci sa puno emocija slave istorijski uspjeh i plasman na prvo veliko takmičenje.

Tačno 111 godina je Finska članica FIFA (od 1908), ali čitav vijek i deceniju preko nisu bili dovoljni da stanovnici ove skandinavske države gledaju nacionalni fudbalski tim na dva najveća takmičenja – svjetskim i evropskim prvenstvima.

Međutim, ljeto 2020. dočekaće u fudbalskoj euforiji i bodriće "sove" na EURU. Finska je izborila nastup na Evropskom prvenstvu i to kolo pre kraja kvalifikacija!

Možda će vas zanimati


I da nisu uspjeli, imali bi šansu u plej-ofu Lige nacija C divizije. Ipak, ovako je ljepše.

Na hiljade Finaca strčalo je na teren stadiona Sonera u Helsinkiju onog trenutka kada je sudija iz Francuske Benoa Bastin označio kraj meča protiv Lihtenštajna. Bilo koja pobjeda domaćeg sastava, u ovom slučaju laka i ubjedljiva 3:0, značila je i kraj istorijskog puta za tim Markua Kanervea.

Ono što nisu uspjele generacije Jarija Litmanena i Samija Hipije, jeste tim bez istinskih zvijezda, ali dovoljno moćan da upravo tako, kao tim, djeluje u najtežim momentima.

Najveće zvijezde su golman Bajera iz Leverkuzena Lukaš Hradecki, inače rođeni Slovak, koji je fudbalom počeo da se bavi u Finskoj, za koju je kasnije odlučio i da igra, kao i sada već čuveni golgeter Temu Puki iz Noriča. Tu su još Frederik Jensen iz Augzburga, Sauli Vaisanen iz Serije B koji nastupa za Kjevo, kao i golmani Jese Rononen iz Breše i Ansi Jakola iz Bristol sitija.


Većina reprezentativaca Finske dolazi iz okolnih liga Skandinavije, njih čak osmorica, a samo je Danijel O'Šohenesi član domaćeg Helsinkija. Robin Lod igra za Minesotu, Glen Kamara je iz Glazgov Rendžersa... Po imenima vrlo skroman sastav iz kojeg je Kanerva izvukao najbolje i sjajno uklopio u cjelinu.

Žurka koja je u petak uveče upriličena u Finskoj u čast velikog uspjeha, dobila je i ime – PukiParti! Upravo njega navijači smatraju talismanom reprezentacije, a samo ove godine postigao čak 11 golova za Finsku, dva u noći velike pobjede.


Koliko je Puki popularan u Finskoj najbolje govori prodavnica koju je Norič siti otvorio u glavnom gradu Helsinkiju, odnosno podatak da je premijer Finske Anti Rine predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu poklonio dres ovog igrača.

"Oh, Finska, oh Finska. Konačno samo na velikom takmičenju u fudbalu. Čestitke za nevjerovatan nastup", napisao je predsjednik vlade Finske na društvenim mrežama.


Mnogi navijači koji su izašli na trgove svih većih gradova bili su uplakani, jer ni sami ne vjeruju šta se dogodilo: "Mislio sam da nikada neću doživjeti ovo, drago mi je što nisam bio u pravu", rekao je jedan od njih.

"Svi plaču, štipaju se za obraze i pitaju da li je ovo istina. Izgleda da jeste", dodao je uplakani navijači budućeg učesnika EURA 2020.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC