• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Uopšte nema dileme da li je VAR tehnologija dobra ili loša za fudbal"

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Potpredsjednik FS Srbije i član Fudbalskog komiteta UEFA Marko Pantelić govorio je o svom proteklom boravku u Nionu, gdje se govorilo o VAR sistemu, transferima igrača, kvoti stranaca, odlasku mladih fudbalera u inostranstvo...

 Marko Pantelić Uopšte nema dileme da li je VAR tehnologija dobra ili loša za fudbal Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Velika čast pripala je Fudbalskom savezu Srbije i njenom potpredsjedniku Marku Panteliću koji je kao član Fudbalskog komiteta UEFA proteklih dana boravio u Nionu i zajedno sa vedetama evropskog fudbala razmatrao načine kako da najljepša igra na svijetu u budućnosti bude još zanimljivija i atraktivnija.

"Govorilo se o VAR sistemu, transferima igrača, kvoti stranaca, odlasku mladih fudbalera u inostranstvo... Dakle, o temama koje i te kako utiču na kvalitet i dalji razvoj najpopularnije igre na svijetu. Naravno da je svako od nas iznio svoj stav i imao određene sugestije, ali će završna riječ pripasti izvršnim organima evropske Kuće fudbala", istakao je Pantelić.

Možda će vas zanimati

Kako je naglasio, zadatak ovog Komiteta je da pažljivo sagleda sve aspekte i da ljudima koji donose odluke predloži inovacije i određene korekcije u Pravilima fudbalske igre.

"Imao sam ogromnu privilegiju da svoja mišljenja sučelim sa asovima poput Luisa Figa, Dejana Savićevića, Emilija Butragenja, Moline, Albertinija i oduševljen sam načinom na koji su me prihvatili kao novog člana jedne od najuticajnijih komisija UEFA", ističe Pantelić.

Pantelić je ljetos postao član Fudbalskog komiteta, a u znak prijema u odabrano društvo, predsjednik ovog tijela Levan Kobijašvili uručio mu je značku UEFA.

"Sa Levanom sam se svojevremeno za malo mimoišao u Herti. On je 2009. godine stigao iz Šalkea, baš u trenutku kada sam ja odlazio u Ajaks. Riječ je o fudbaleru koji je obilježio jednu epohu gruzijskog fudbala i koji je ostavio dubok trag u Bundesligi. Nije slučajno dobio povjerenje čelnih ljudi UEFA da vodi ovu preozbiljnu Komisiju. Sa Figom sam tokom sastanka imao slične poglede na fudbal, a u pauzi smo komentarisali nastupe Portugalije i Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Kaže da je pratio većinu naših utakmica i svjestan je da smo zbog poraza u Ukrajini doveli sebe u nezavidnu situaciju. Nije prijatno kada zavisite od tuđeg rezultata i znate da vam pobjeda ne znači ništa ukoliko na drugoj utakmici ne dođe do neke senzacije“, rekao je Pantelić.

Nema sumnje da je primjena VAR tehnologije oduzela najviše vremena članovima Fudbalskog komiteta UEFA tokom sastanka u Nionu.

"Detalji razgovora nisu za iznošenje u javnost, ali je tačno da smo dobar dio diskusije posvetili video-tehnologiji i načinu na koji se ona sprovodi tokom utakmica. Uopšte nema dileme da li je ona dobra ili loša za fudbal. Svi smo se složili da je VAR prava stvar i da je značajno doprinio regularnosti takmičenja. Procenat greške se sveo na minimum, sve je manje skandaloznih sudijskih odluka koje imaju uticaj na konačan rezultat. Sada se samo traže modeli kako da VAR tehnologija bude još brža i efikasnija. Ima tu određenih finesa, vidjeli ste da se njena primjena razlikuje od šampionata do šampionata. U Engleskoj je recimo drugačija u odnosu na Italiju i Španiju. To ne smije da se dešava“, kaže Pantelić.

Čuveni italijanski arbitar Roberto Rozeti je govorio o konkretnim primjerima i ukazivao na detalje koji izazivaju najviše konfuzije među ljubiteljima fudbala.

"Prošlo je već dvije godine od uvođenja video-tehnologije, a ima gledalaca koji i dalje ne shvataju osnovne kriterijume iz VAR protokola. Sudija ima pravo na video provjeru samo u četiri konkretna slučaja, kada se radi o jasnoj i očiglednoj grešci. To podrazumijeva spornu situaciju prilikom postizanja gola, prekršaj za kazneni udarac, crveni karton i identifikaciju igrača koji je isključen iz igre. Bilo je mnogo polemike oko novih propisa za igranje rukom u kaznenom prostoru. Radi se o veoma kompleksnom segmentu i sudijama nije lako ni na osnovu TV snimka da utvrde da li je ruka bila u prirodnom položaju ili je dovoljno udaljena od tijela da se sankcioniše kaznenim udarcem. Jednostavno, ruke ne možete da vežete za tijelo i uvijek će biti spora da li je sudija pogriješio ili nije. Radi se na tome da to pravilo bude maksimalno pojednostavljeno i da svima na stadionu bude jasno zbog čega je donijeta određena odluka", zaključio je Pantelić.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC