• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPFBiH: Devet od 12 klubova u PL BiH potpisuje "duple" ugovore sa igračima

Autor mondo.ba/Fena

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine (SPFBiH) podnio je prijedlog novog, standardnog ugovora za igrače profesionalce unutar takmičenja pod FS BiH s ciljem da se on primjenjuje od sezone 2020/21.

Jedan od problema s kojim se suočava fudbal unutar granica Bosne i Hercegovine je potpisivanje duplih ugovora, te nedovoljna protekcija igrača od takve prakse poslovanja klubova.

Prema našim saznanjima, devet od 12 klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine, koja je u ovom trenutku jedina profesionalna u bh. fudbalu, posluju na takav način, te pored osnovnog ugovora igračima profesionalcima nude dodatne sporazume, ugovore o djelu i slične dokumente, koji definišu isplate prema igračima, a koji predstavljaju grubo kršenje zakona i pravila fudbalske igre, saopšteno je iz SPFBiH, a prenijela agencija "Fena".

Možda će vas zanimati

Kako bi takvoj praksi stali u kraj, pravni tim SPFBiH, uz koordinaciju s matičnom organizacijom FIFPRO, donio je novi prijedlog standardnog ugovora za profesionalne igrače, koji bi onemogućio takvu praksu klubova. Bitno je istaći da trenutni standardni ugovor u bh. fudbalu, koji je na snazi, ne ispunjava minimum uslova propisanih od FIFA-e i FIFPRO-a.

"Novim standardnim ugovorom, kojeg smo predložili, a za čije usvajanje se zalažemo, napravili bi jedan iskorak za bh. fudbal. Moramo sistemski onemogućiti da se zaobilaze zakoni ove države preko njihovih ugovora i stati u kraj svim negativnostima koje okružuju ovaj sport", rekao je osnivač SPFBiH Aldin Đidić.

SPFBiH u proteklim mjesecima obratio se Fudbalskom savezu BiH i s prijedlogom izmjena i dopuna Pravilnika o statusu i transferu igrača, te inicijativu za ukidanje plaćanja takse za rad komisija prvostepenih organa Saveza za igrače koji nisu dobili platu tri ili više mjeseci. Do sada, od FS BiH odgovor na bilo koju inicijativu nije stigao.

Socijalni dijalog između NFSBiH i SPFBiH jako bitan za boljitak bh. fudbala, te u 2019-oj godini koja je na izmaku, nipošto ne možemo biti zadovoljni koliko se "glas igrača" zapravo nije slušao od državnog Saveza, navedeno je u saopštenju.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC