• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad prije? Prošlo je 25 godina od kada je MLS dobila svog prvog igrača

Autor mondo.rs

Legendarni Tab Ramos postao je prvi profesionalac u ligi u nastajanju

Sadašnji trener Dinama iz Hjustona Tab Ramos nije samo legenda reprezentacije SAD i američkog fudbala uopšte, već je i prvi igrač koji je ikada potpisao ugovor za novoformiranu Mejdžor ligu.

Bilo je to prije 25 godina, januara 1995, kada je Ramos postao prvi igrač koji je potpisao ugovor sa nekim MLS klubom. U pitanju je tada bio MetroStars, koji je godinama kasnije postao Njujork Red Buls.

Možda će vas zanimati

Ramos je godinu dana prije toga sa Betisom izborio promociju u Primeru. To mu je bila peta sezona u Španiji, gdje je jednom uspio da dođe i do polufinala Kupa kralja. Poslije sezone od 38 utakmica, na Svjetskom prvenstvu sa domaćom reprezentacijom stigao je do osmine finala.


Jedan od uslova da SAD dobije organizaciju Mundijala bilo je osnivanje domaće lige. Ime Mejdžor lig soker (Major League Soccer) usvojeno je 1993, a odmah poslije Svjetskog prvenstva pristupilo se pripremama.

Ramos se našao pred izborom: povratak u Betis i igranje u Primeri sa nekima od najvećih zvijezda svjetskog fudbala ili ostanak kod kuće i izgradnja američke lige od temelja?

"Bez dogovorenih timova, gradova, logoa, navijača, čak i imena klubova, odlučio sam da se isprobam u ligi 1995. Sve u nadi da ću ohrabriti ostale Amerikance da se vrate kući i pomognu nam da ubacimo ‚soker‘ u višu brzinu", rekao je Ramos za sajt hjustonskog Dinama.

On je u sedam sezona za Nju Džersi/Njujork odigrao 121 utakmicu i tri puta je učestvovao na tamošnjem "Ol star" meču.

Kada je takmičenje konačno počelo, vratili su se i drugi reprezentativci SAD – Džejson Kris, Erik Vajndala, Džef Agus i Aleksi Lalas, koji su svi 1996. igrali u prvoj sezoni MLS.

Tab Ramos highlights
Izvor: YouTube/Houston Dynamo

Ramos se ove godine vraća u MLS i to kao trener Hjustona.

A i liga je napredovala za ovih 25 godina i sada ima 26 timova, dok će 2022. doći do 30.

Praćenje lige je takođe napredovalo, do te mjere da će vam možda djelovati nevjerovatno da sada ne postoje fotografije trenutka kada Ramos potpisuje ugovor! Postoji samo snimak konferencije za novinare, ali ne i trenutak potpisivanja.

Sa druge strane, sezonu 2020. prenosiće rekordnih 46 mreža, a utakmice će se prenositi i na nacionalnoj televiziji.

O tom uticaju govori i to što se sada i kod nas prati MLS. Ne kao "lige petice", ali ima entuzijasta, što ste mogli da vidite i u podkastu Sve u 16:

"Iako su snovi u koje sam vjerovao bili da će MLS biti glavna fudbalska pokretačka snaga u SAD, nisam mogao ni da zamislim koliki će uticaj to imati kod kuće i u inostranstvu za tako kratak period", rekao je Ramos.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC