• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako ulaziš biznis, ne razmišljaj kao Aston Vila: Preskupa borba za opstanak

Autor mondo.rs

"Vilijani" su povratak u Premijer ligu proslavili plasmanom u vrh tabele "gubitaša" na tržištu igrača, odmah iza Real Madrida, a ispred Barselone.

 Transferi-fudbalera-Najbolji-i-najgori-klubovi-u-2019-Celsi-Real-Aston-Vila-Benfika-Dinamo Izvor: Guliver, Matt Cardy/Getty Images Europe

Liverpul je u 2019. osvojio Ligu šampiona, Čelsiju je pripala Liga Evrope (pre ulaska u zabranu licenciranja novih fudbalera), a titule su u najjačim kontinentalnim prvenstvima odbranili Mančester siti, Barselona, Juventus, Bajern Minhen i Pari sen Žermen.

Bez trofeja ostali su giganti poput Real Madrida i Mančester junajteda, Totenhem je odigrao još jednu dobru sezonu bez trofeja, Arsenal nastavio da se urušava, Atletiko Madrid stagnirao, Milan produbio agoniju dok se Inter trgao i zna, a Borusija Dortmund propustila priliku da ozbiljnije ugrozi Bajern…

...dok u Francuskoj i dalje nema ko da ugrozi PSŽ.

Možda će vas zanimati

Van "liga petice" titule su odbranili ili osvojili Ajaks, Benfika, Zenit, Šahtjor, Seltik, Galatasaraj, Salcburg, Genk, Jang bojs, Slavija, Kopenhagen, APOEL, PAOK, Ferencvaroš, Kluž, Ludogorec, Slovan, Đurgarden... dok su na prostorima bivše Jugoslavije šampioni su postali Crvena zvezda, Sarajevo, Sutjeska, Škendija, Maribor i Dinamo.


Upravo se zagrebački klub nalazi na listi najuspešnijih u Evropi, kada su u pitanju rezultati ostvareni na transferima fudbalera, odnosno izraženi u zarađenim ili izgubljenim milionima evra u prethodnoj kalendarskoj godini.

Zabrana licenciranja novih igrača silom prilika učinila je Čelsi klubom koji je ostvario najveći profit, od čak 205 miliona evra, objaviljeno je u studiji koji je sproveo Međunarodni centar za sportske studije iz švajcarskog Nojšatela.

Izvor: Guliver, Denis Doyle/Getty Images Europe

Prema podacima CIES-a, na drugom mestu nalazi se jedan od standardnih lidera u ovoj kategoriji, lisabonska Benfika, koja je zaradila čistih 166 miliona evra. Ovome je direktno doprineo Atletiko, koji je uplatom izlazne klauzule od 125 miliona za "vunderkinda" Žoao Feliksa "lansirao" prvaka Portugalije među najuspešnije klubove Evrope.

Madriđani su ostali "na nuli", jer su sličnu sumu zaradili odlaskom Antoana Grizmana u Barselonu, ponovo jednom od klubova sa najgorim bilansom na tržištu igrača. Sa 137 miliona evra na računu, ali bez Matijsa De Lihta, Frenkija De Jonga i Kaspera Dolberga, Ajaks je popunio "top 3" ispred još jedne portugalske transfer "mašine", Sportinga i starijeg od dva Red Bulova "mezimčeta", Salcburga.

Sa čistim profitom od 46 miliona evra, ali i bonusima i procentima od prodaje Danija Olma koji će donositi zaradu u budućnosti, Dinamo Zagreb podelio je 12. mesto sa Kristal Palasom i Svonsijem, kao jedini regionalni predstavnik u ovom neomiljenom, ali najčešće presudnom takmičenju evropskih fudbalskih klubova.

Top 20 "profitera":

205 – Čelsi
166 – Benfika
137 – Ajaks
92 – Sporting
75 – Salcburg
69 – Lil
69 – Hofenhajm
57 – Sampdorija
56 – PSV Ajndhoven
50 – Empoli
50 – Atletiko Paranense
46 – Dinamo Zagreb
46 – Kristal Palas
46 – Svonsi
44 – Genk
41 – Atalanta
40 – Đenova
37 – Bordo
36 – Sent Etjen
33 – Štutgart

* tržište fudbalera bila je glavna tema podkata "Sve u 16" *

Kada su "gubitaši" u pitanju, španske gigante (i "rupe bez dna", ako pitate navijače ostalih klubova u Primeri) ove godine razdvojila je Aston Vila!

Pravo sa ruba bankrota, "vilijani" su povratak u Premijer ligu proslavili galantno i za nekoliko nedelja "spiskali" duplo više novca od "masne" nagrade od TV prava, koja sleduje svakom premijerligašu.

Bez obzira na to što je klub sa "Vila parka" potrošio 169 miliona evra, koliko je recimo Liverpul dao 2018. na Alisona Bekera, Nabija Keitu i Fabinja, ekipa menadžera Dina Smita danas se nalazi na prvom mestu iznad crte, sa bodom prednosti u odnosu na Vest Hem i Votford.

Izvor: Guliver/Paul Harding/Getty Images

Klub iz Birmingema ove sezone prodao je Žonatana Kođiju za tri, a Erona Čibolu za milkion evra. Glen Vilan, Riči De Lart, Tomi Elpik, Albert Adomah i Gari Gardner otišli su bez obeštećenja.

Aston Vila je platila Veslija 25, Tajrona Mingsa 22,3, Daglasa Luiza 16,8, Meta Targeta 15,5, Erzija Konsu 13,3, Marvelusa Nakambu 12, Mbavanu Samatu 10,5, Trezegea 10, Anvara El Gazija 9, Toma Hitona 8,8, Bjerna Engelsa 8, Žotu 4,5, Kortnija Hausa 3,4, Borhu Bastona ništa, što je uz pozajmice Danija Drinkvotera i Pepea Rejne bilo dovoljno da se nadmaši jedna Barselona.

A, Barsa, koja je samo Grizmana i De Jonga platila 195 miliona evra, posle dugo vremena videla je najvećeg rivala u goroj poziciji, za koju se doduše predsednik kluba Florentino Perez pripremao nekoliko godina.

Pauza u "galaktičkom" pristupu pregovorima značila je samo jedno, da će Real Madrid "obiti kasu" u potrazi za naslednikom Kristijana Ronalda, pa je najtrofejnijem klubu Evrope pripala i "laskava" nagrada negativnog lidera na tabeli koju čine mnoga slavna imena kontinentalnog fudbala.

Top 20 "gubitaši":

181 – Real Madrid
169 – Aston Vila
166 – Barselona
151 – Mančester junajted
141 – Totenhem
121 – Monako
111 – Inter
94 – Juventus
93 – Fiorentina
92 – Herta Berlin
85 – Arsenal
84 – Brajton
81 – Mančester siti
80 – Napoli
77 – Šefild junajted
71 – Bolonja
68 – Bajern Minhen
65 – Bajern Leverkuzen
65 – Vest Hem

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC