• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je ovo bio najgori derbi do sada? (ANKETA)

Autori mondo.rs Autori Nebojša Marković Autori Predrag Vujić

Čini se kao da je konkurencija velika posljednjih godina...

 Koji-vjeciti-derbi-je-bio-najgori-Crvena-zvezda-Partizan-anketa Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Srpska fudbalska javnost je dugo iščekivala 162. "vječiti" derbi. Savo Milošević i Dejan Stanković su kao treneri dva tima i veliki prijatelji u izuzetno prijateljskom tonu donijeli pravo osvježenje u samoj najavi utakmice, ali 90 minuta fudbala ostavilo je ljubitelje derbija ozbiljno razočaranim.

Susret Crvene zvezde i Partizana je bio dosadan i nekvalitetan kao rijetko kada.

Možda će vas zanimati

To nas je navelo na razmišljanje da se vratimo u prošlost i pogledamo da li je 162. djerbi zapravo bio najdosadniji koji pamtimo?

Prethodnih godina je znalo da se desi da nekad i dobijemo dobar, otvoren meč "vječitih" rivala, ali su takve prilike u sve većoj mjeri retkost.

Prisjetićemo se najdosadnijih derbija u skorijoj istoriji, a od vas želimo da čujemo koji je za vas bio najgori. Ne zaboravite da glasate u našoj anketi!

162. DERBI, 1. MART 2020. GODINE: CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 0:0

Izvor: MN PRESS

Da krenemo od najsvježijeg, odigranog u nedelju.

Iako su treneri dva tima poslije meča rekli da možda i nije to bilo tako dosadno, činjenica je da su navijači daleko više uživali u posmatranju koreografija, bakljada i dimnih "zavjesa". Na terenu je sve bilo sporo i tromo, sa prevelikim brojem prekida i tek ponekom prilikom.

Čak i kada dva stručna štaba budu analizirala ovaj susret, imaće problema da u manjku dešavanja izvuku konkretne pouke.

160. DERBI, 25. APRIL 2019. GODINE:CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 2:1

Meč odigran krajem aprila prošle godine, otišao je u korist crveno-bijelih, ali uprkos tri postignuta gola, nije to baš bilo tako zanimljivo kao što bi moglo na prvu loptu da izgleda.

Naime, za 90 minuta fudbala, na tom meču bilo je odsvirano čak 58 prekršaja! I dok nama i dalje zvuči nadrealno da je glavni arbitar na tom susretu uspio da toliko često koristi pištaljku, vrijedi napomenuti i da su između faulova koje je Novak Simović svirao na svake 93 sekunde (!) dva gola bila postignuta iz penala.

Malo toga smo zapravo vidjeli iz igre i derbi nas još jednom razočarao.

155. DERBI, 27. AVGUST 2017. GODINE: CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 0:0

Izvor: MN PRESS

Ovog derbija se sigurno svi sjećate, odigranog u krajem avgusta 2017. godine. I Zvezda i Partizan su još uvijek bili "opijeni" plasmanom u Ligu Evrope koji su obezbijedili samo nekoliko dana ranije na mečevima protiv Videotona i Krasnodara.

Da su obje ekipe bile poput izduvanih balona i nije bilo neko iznenađenje, pa su tako i odigrali jedan od najnesadržajnijih derbija koji pamtimo. I jedni i drugi su bili zadovoljni "samo da prođe" taj meč i da se poslije reprezentativne pauze koja je uslijedila okrenu takmičenju u Ligi Evrope.

Iako je to bio jedan od prvih derbija koje smo mogli da nazovemo "evropskim", standard fudbala nije mogao da bude dalji od tog epiteta.

148. DERBI, 25. APRIL 2015. GODINE: CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 0:0

Izvor: MN PRESS

Nije da su samo derbiji bez golova bili dosadni, ali ovaj iz proljeća 2015. do danas je ostao upamćen više po dešavanjima oko terena, prije nego samoj igri.

Utakmica je kasnila čitav sat vremena zbog sukoba navijača Zvezde sa žandarmerijom, bilo je velikih tuča i vatre, a kada je na red napokon došao fudbal, igrači su bili ti koji su razočarali. Tim Nenada Lalatovića je morao da juri bodovnu prednost Partizana, ali je na kraju imao samo jednu priliku preko Luke Jovića, dok su crno-bijeli ostavili tek nešto bolji utisak.

Još jedan derbi vrijedan kategorije "za zaborav".

90. DERBI, 22. MART 1992. GODINE: CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 0:0, PENALIMA 4:2

90. večiti derbi, 1992. godina
Izvor: YouTube/Crni Guja

Jedan od “vječitih" derbija koji je razočarao ljubitelje fudbala bio je “okrugli” - 90. derbi, odigran 1992. godine. Tada je poslije 90 minuta bilo 0:0, a penalima je Zvezda dobila 4:2 (po tadašnjem sistemu takmičenja, izvodili su se penali poslije neriješenih rezultata).

Zvezda je sa Sinišom Mihajlovićem, Dejanom Savićevićem, Darkom Pančevim, Ilijom Ivićem bila apsolutni favorit, međutim žilavi Partizan, čiji su dres tada nosili Fahrudin Omerović, Zlatko Zahović, Goran Stevanović, Peđa Mijatović, Branko Brnović, Slobodan Krčmarević... je odolijevao. Zvezda je imala nekoliko šansi (Pančev, udarac Mihajlovića iz daljine pred kraj meča), Ivić je dao gol u ranoj fazi utakmice, ali je poništen zbog ofsajda (mada, Ivić nije bio u nedozvoljenoj poziciji).

Premalo za takve asove na terenu. Uglavnom, Zvezda je dobila na penale i osvojila bod.

73. DERBI, 23. OKTOBAR 1983. GODINE: PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 0:0

Prema tadašnjim izvještajima iz štampe, bio je to derbi koji se brzo zaboravio. Partizan sa Čavom Dimitrijevićem, Vukotićem, Prekazijem, Manceom, dočekao je Zvezdu u kojoj su tada bili Tomislav Ivković (na golu), u odbrani Elzner i Boško Đurovski, u sredini Goran Milojević, Miloš Šestić, u napadu Milko Đurovski i Mitar Mrkela.

Punih 50 minuta igralo se između dva šesnaesterca, a da golmani Ranko Stojić (Partizan) i Tomislav Ivković (Zvezda) nisu imali potrebu nijednom da intervenišu, bila je jedna od rečenica u izveštaju tadašnjih novinara.

"Igrači obje ekipe doživjeli su pravi koncert zvižduka od vjernih navijača", bilo je jedno od zapažanja štampe.

Jedino po čemu je ovaj derbi ostao upamćen jeste da je to bio debi Mrkele u prvenstvenim derbijima, ali i po tome što je Gojko Zec, koji je bio i trener Zvezde i trener Partizana, prvi put zabilježio remi u vječitijim derbijima.

66. DERBI, 22. JUN 1980. GODINE: PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 0:0

Bilo je to tek drugi put u istoriji večitih derbija da rezultat na kraju bude 0:0 (prvi put je to bilo 1. oktobra 1961. godine). Stadion JNA bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, kapiteni Moca Vukotić i Zoran Filipović, razmijenili su zastavice na centru, a očekivao se dobar fudbal, jer je Zvezda, nekoliko kola prije kraja, već bila osigurala titulu, a Partizan je bio u donjem dijelu tabele, bez šansi da nešto značajnije uradi do kraja takmičenja.

Beograd je tog dana bio najtopliji grad u Jugoslaviji, ali vrućina nije mogla da bude opravdanje. Tek po koje uzbuđenje pred golovima koje su branili Rade Zalad (Partizan) i Živan Ljukovčan (Zvezda)... Posebno je razočarala Crvena zvezda, tada već novi šampion, koja je, doduše igrala bez najboljeg igrača i kapitena Vladimira Petrovića-Pižona, i golgetera Dušana Savića.

Prema izvještajima reportera, Zvezda je bila oštećena za penal, a prethodno je poništen pogodak Partizanovom golgeteru Slobodanu Santraču.

I, kom derbiju ide vaš glas?

Anketa

Koji "večiti" derbi je bio najgori i najdosadniji?

  • 162. derbi

    90% (36)

  • 160. derbi

    2.5% (1)

  • 155. derbi

    5% (2)

  • 148. derbi

    0% (0)

  • 90. derbi

    0% (0)

  • 73. derbi

    2.5% (1)

  • 66. derbi

    0% (0)

Koji "večiti" derbi je bio najgori i najdosadniji?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC