• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad najkasnije može da se nastavi Superliga? MONDO je računao...

Autor Milutin Vujičić

Prema posljednjoj odluci UEFA - krajnji termin za završetak klupskih takmičenja je 30. jun, a MONDO je računao šta to tačno znači za Superligu koja će morati ponovo da "crta" kalendar i uklapa se u nove okolnosti zbog korona virusa.

 Kada-ce-se-nastaviti-Superliga-Srbije-preporuka-UEFA-korona-virus Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Pandemija korona virusa značila je "stop" za fudbal, i uopšte sport, u većini zemalja širom Evrope, a samim tim krovne organizacije bile su primorane da smisle rješenje za nastavak sezone.

UEFA je na jučerašnjem sastanku donela jednu od najiščekivanijih odluka u istoriji fudbala i hrabro prihvatila da predstojeće Evropsko prvenstvo pomeri za 2021. godinu, a sve kako bi se učinio ustupak prekinutim klupskim šampionatima.

Možda će vas zanimati

Kako se ne bi pravila dodatna zbrka, i proglašavali šampioni po dosad ostvarenom učinku, UEFA je odlučila da domaća prvenstva u Evropi potraju duže nego inače.


Šta to tačno znači za lige u Evropi, između ostalih i Superligu?

Obaveza svih jeste da se sva domaća i međunarodna klupska takmičenja završe najkasnije do 30. juna 2020. godine, naravno ako situacija sa korona virusom počne da se popravlja i stvore se uslovi za igranje.

Za ovu potrebu UEFA će dozvoliti svima da igraju i u "ekskluzivnim" terminima njihovih takmičenja (utorak, sreda, četvrtak) u kojima inače nisu mogla da se igraju redovna ligaška kola.

Iz kalendara su "izbačeni" i termini reprezentacija, ne samo onog rezervisano za Evropsko prvenstvo, već i baraža, ali i međunarodnih prijateljskih utakmica zakazanih za mart i jun.

To nas na današnji dan ostavlja sa "čistih" 14 i po nedjelja za kompletiranje domaćih takmičenja.

S obzirom na to da UEFA ne može da napravi zajednički klupski kalendar za sva takmičenja, pošto su u različitoj fazi i igraju se po drugačijim sistemima i pravilima, dok ni korona virus nije svuda raširen istom brzinom - taj zadatak će biti na fudbalskim savezima.

A što se tiče Srbije...

U Superligi je odigrano 26 od predviđenih 37 ligaških kola, što znači da je preostalo još 11 rundi (manje od jedne trećine), što Srbiju stavlja u bolji položaj od većine zemalja u Evropi.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović


Pošto se preporuka UEFA odnosi i na kup takmičenja, odnosno da i ona moraju da se završe do kraja juna (ako je to ikako moguće), vrijedi podsjetiti da je u Kupu Srbije neposredno prije vanrednog stanja kompletirana osmina finala. Pravilima takmičenja ostalo još najviše četiri termina (četvrtfinale, dvomeč u polufinalu i finale) i za sada nema najava da će Kup Srbije biti otkazan.

"Sudbina kupa biće kao i prvenstva. Ukoliko se nastavi borba za bodove, onda ćemo privesti kraju i drugo takmičenje. Otkazali smo žrijeb, jer u ovakvim okolnostima nije dozvoljeno okupljanje", kazao je predsjednik Takmičarske komisije FSS Miodrag Janković za današnji "Sportski žurnal".

Lako možemo da izračunamo da Superliga i Kup Srbije tako iziskuju 15 termina u kalendaru.

Pošto je moguće igrati utakmice i dva puta nedjeljno (srijeda - vikend), što je svakako veliko opterećenje za fudbalere, to nam govori da je potrebno najmanje sedam i po nedjelja kako bi se najvažnija fudbalska takmičenja u Srbiji završila do kraja juna.

Tako bi NAJKASNIJI datum do kog bi fudbal u Srbiji trebalo ponovo da krene 9. ili 10. maj - i sezona bi mogla da se završi ako bi se igralo dva puta nedjeljno.

S obzirom na to da se za nastavak ostalih prvenstava u Evropi čak spominje i početak aprila, dakle mjesec dana prije "roka" koji smo izračunali za srpski šampionat, ovo svakako daje dosta "lufta" za FSS i Superligu da organizuju kalendar, naravno sve pod uslovom da pandemija korona virus ne doživi rast, već počne da opada na ovim prostorima.

Trenutno, Superliga kasni tek jedno kolo, koje je bilo predviđeno da se odigra 18. marta, a sveukupno do početka aprila bila je predviđena još samo jedna runda zbog termina reprezentacija.

Ne bi trebalo zaboraviti da će zbog ovog pomjeranja kalendara neminovno doći do kasnijeg početka takmičarske 2020/21. Superliga je inače počinjala sredinom jula, što se sigurno sada neće desiti, a UEFA je već saopštila da će i kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope startovati kasnije.

To je doduše sve daleko za nas, postoje i "sitnice" na koje se mora obratiti pažnja u ovom trenutku.

Izvor: MN PRESS

Prva je da su fudbaleri po uvođenju vanrednog stanja koje podrazumijeva zabranu zajedničkih okupljanja ostali bez timskih treninga, pa tako u klubovima iz Superlige, i to ne u svim, igrači rade po individualnom programu kako bi ostali "fit".

Potreban je definitivno i period zajedničkog rada prije prvih utakmica pošto se u suprotnom, posebno u žestokom ritmu od dva meča nedjeljno, rizikuju povrede.

Ne bi trebalo zaboraviti da je u toku i Prva liga Srbije, za koju je potrebno 11 termina u kalendaru, a da po kompletiranju tog takmičenja i Superlige - slijedi baraž pošto je došlo do promjena pravila takmičenja uoči početka sezone 2019/20.

NAVIJAČI?

UEFA nije "podvukla" u svom saopštenju da li će se fudbalska takmičenja igrati sa navijačima kada prvenstva budu nastavljena, ali je izražena nada da će tako biti. Ipak, i to je nemoguće predvidjeti u ovom trenutku zbog nestalne situacije oko korona virusa u Evropi, ali svakako će mečevi proteći bez navijača ako ne bude bilo druge opcije...

Za mjesto u najvišem rangu igrati predviđeno je da će se boriti ekipa koja završi na 14. mjestu u Superligi i trećeplasirani iz Prve lige Srbije, odnosno 13. tim iz Superlige će igrati sa četvrtoplasiranim iz Prve lige Srbije. 

Igraju se dvomeči, prvo na stadionu tima iz Prve lige Srbije, a pobjednici će steći pravo da se u narednoj sezoni takmiče u Linglong Superligi.

To znači još dva dodatna termina, ali ne bi bilo iznenađenje da ove stvari UEFA toleriše i poslije juna.

Nema sumnje, prava "glavolomka" je pred FSS i Superligom, a najteže od svega jeste što prije prvih pomaka sa korona virusom nije moguće ni početi "crtanje" kalendara pošto se situacija mijenja iz dana u dan.

Nadamo se - na bolje!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC