• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde je, šta radi Nikola Trajković? I šta će biti sa njegovim klubom?

Autor Jovan Terzić

Osvajač dve "duple krune" sa Crvenom zvezdom trenutno je trener u Norveškoj. Za MONDO je pričao o raznim aktuelnostima.

 Nikola-Trajkovic-Crvena-zvezda-Norveska-intervju-za-Mondo.rs. Izvor: MN PRESS

Dve "duple krune" osvojio je Nikola Trjaković sa Crvenom zvezdom (2006. i 2007. godine), a potom (2013) bio šampion Mađarske sa Đerom. 

Iako je veći deo svoje igračke karijere proveo u domovini, a uspešan je bio i u Mađarskoj, trenutno živi i radi na severu Evrope. 

Možda će vas zanimati

Nekadašnji vezista danas je trener norveškog trećeligaša Flekeroja, koji je prošle sezone uveo u viši rang bez ijednog poraza - 23 pobede, 3 remija. Veliku pažnju posvetili su tamošnji mediji tom uspehu, pošto je Trajkovićev tim bio jedini od 144 u prve četiri lige norveškog fudbala bez izgubljene utakmice čitave sezone. 


Koliko je Flekeroj bio dominantan u odnosu na rivale pokazuje pobeda 7:0 protiv drugoplasiranog Mandalskamaratena.

Ove sezone ambicije su dosta drugačije, ali idemo redom...

Trajković se u Norveškoj našao zbog partnerke Katrin Lunde, trofejne reprezentativke te zemlje u rukometu, na poziciji golmana, koja je istovremeno kada i on (2010-2015) branila boje mađarskog Đera. 

 "U periodu kada sam polagao za A licencu provodio sam vreme u Norveškoj zbog deteta, pa sam volontirao u Flekeroju i odrađivao potrebne časove zadate od edukativnog centra. Tako sam stupio u kontakt sa ljudima iz kluba i ostali smo u dobrim odnosima. Ja sam u međuvremenu dobio licencu i počeo da radim u B timu ruskog Rostova (za čiju je rukometnu sekciju jedno vreme nastupala Lunde, prim.aut). Tu su bili moji prvi koraci u trenerskom poslu, a zatim je usledio poziv iz Norveške kada su menjali trenera, pa sam odlučio da prihvatim novi izazov", objasnio je u razgovoru za MONDO kako se 2017. godine našao na klupi Flekeroja.

Nekadašnjeg fudbalera Zvezde za telefonski intervju smo našli u Turskoj, gde je sa svojom ekipom brusio formu za početak sezone 2020.

U međuvremenu, usledio je poziv iz Norveške i naredba za hitan povratak zbog munjevitog širenja opasnog korona virusa.

"Ambicije kluba su ove godine vezane za opstanak u Drugoj diviziji, jer klub finansijski nije baš dobrostojeći, tako da i očekivanja nisu bila velika, ali zbog novonastale situacije oko virusa pitanje je da li će Flekeroj uopšte uspeti da izađe iz ove krize i ludila koje je zahvatilo manje-više sve sportske klubove. Tako da je sve neizvesno...", svestan je Trajković problema.

"Mene je u Turskoj zatekla informacija o virusu, dobio sam mejl od norveškog Saveza da obustavimo sve treninge i da se ekipa što pre vrati u Norvešku. Već sledećeg dana bili smo nazad i do sada nismo dobili dozvolu da nastavimo sa treninzima. I ovde u Norveškoj je kao i u drugim delovima Evrope: haos i ništa se ne zna. Jedina povoljna okolnost je da prvenstvo još nije počelo, pa će se lakše donositi odluke", smatra 39-godišnji Beograđanin. 

Na početku karijere, Trajkoviću pomažu treneri sa kojima ima lična poznanstva.

"Nisam imao mnogo vremena da idem na usavršavanje pošto konstantno već četvrtu godinu radim, ali u svako slobodno vreme gledam da napredujem i pokupim što više iskustva od naših trenera koje poznajem: Vladana Milojevića, Dragana Okuke, Dejana Ilića, Nebojše Miloševića itd".

Osnovni povod za razgovor sa Nikolom Trajkovićem bio nam je duel baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo, između Srbije i Norveške, koji je trebalo da bude odigran u Oslu na današnji dan (26. mart), ali je otkazan usled pandemije korona virusa.

"Šanse su 50-50, njihova prednost je što su domaćini, a naša prednost je što im generalno ne ležimo. Najveću ulogu će odigrati naš iskusniji i kvalitetniji vezni red. Tu pre svega mislim na Matića, Milinković-Savića, Tadića. Mislim da je kvalitet naših veznih igrača presudan da uspostavimo dominaciju na sredini i da smirimo te njihove mahove u igri. Treba odigrati nešto slično kao Partizan protiv Moldea. Strpljivo, smireno, hladne glave. Ne praviti bespotrebne faulove u našoj trećini terena i paziti na tranziciju po izgubljenoj lopti. Zbog njihove brzine napred igraće direktan fudbal u tom slučaju", upozorio je Trajković.

A, što se tiče "orlova"?

"Što se tiče naše, selekcije mislim da je tu sve ispričano. Mnogo kvaliteta, ali i dalje tražimo dušu timu. Očekivanja našeg naroda su uvek velika, ponekad i nerealna i to samo dodatno smeta igračima. Treba ih pustiti na miru, biti bez velikih očekivanja i rezultati će polako doći".

Evropsko prvenstvo planirano za predstojeće leto je odloženo i biće odigrano godinu dana kasnije.

PORUKA ZVEZDAŠIMA

"Samo bih zamolio zvezdašku javnost da bude umerena u željama, da bude realna i da ne očekuje odmah siguran plasman u Ligu šampiona, jer pitanje je koliko je to realno. Treba mnogo toga da se poklopi da bi se do tog cilja došlo i najveća greška bi bila da se jedan Deki Stanković istroši zarad možda i nerealnih ciljeva. Treba se pružiti podrška njemu i njegovom timu i postaviti neki realni ciljevi u prvoj godini. Ja bih, recimo, bio zadovoljan za početak i Ligom Evrope. Ne zato što ne verujem u sve njih nego zato što znam koliko finansijski daleko moćniji klubovi će biti na našem putu", objektivan je Trajković.

Izuzimajući povod, možda i ne tako loša vest po naše fudbalere imajući u vidu golgetersku formu Erlinga Braunta Holanda, koji je zimus prešao iz Salcburga u Borusiju Dortmund.


"Iskren da budem, čuo sam za njega tek kada i javnost u Srbiji, posle njegovog uspona. Manje pratim norveške novine, više čitam naše, a kada i pratim nešto vezano za fudbal ovde, uglavnom je to vezano za moju ligu, protivnike, igrače...", iskren je Trajković, uz napomenu:

"Sigurno je velika zvezda u njihovom timu i Martin Odegard. Tehnički je jak, ume da bude nezgodan kada uđe između linija, ima dobru levu nogu, dobro igra 'jedan na jedan'… Njihova snaga je u brzini dva špica: Holanda i Kinga, i u prekidima", upozorava bivši vezista bez obzira na to kada će ovaj duel biti odigtran.

Nezaobilazna tema bila je i Crvena zvezda, u kojoj je kao igrač proveo tri i po godine, pre nego što je otišao u grčki Trasivulos.

"Zvezdu pratim svakodnevno i mislim da je period koji je iza nas, u eri Vladana Milojevića, najuspešniji period u poslednjih 20 godina. Miloje je osetio neku vrstu zasićenja i želeo je da ode, tako da su ljudi u klubu izašli u susret njemu, a ujedno i doneli dobru odluku da dovedu Dekija, koji ima veliko ime i autoritet i sigurno će dodati nešto novo što će doneti neki ekstra kvalitet igračima. Kao što vidimo, već je šansu dao mladim igračima i to je nešto što je svakako pozitivno. Uz sebe ima i Milošketa (Nebojša Milošević) po meni jednog od najvećih poznavaoca fudbala u Srbiji, plus je doveo i trenera koji je napravio odličan rezultat u Švedskoj (Miloš Milojević). Uz Milijaša, koji je neka vrsta ikone kluba, ima odličan stručni štab i rezultati će sigurno doći", veruje Trajković. 

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC