• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri su ključna pravna pitanja tokom pandemije, ovo su preporuke FIFA?

Autor Pavle Knežević

Na koji način će se regulisati problemi klubova i igrača tokom vanrednih okolnosti, ovo su (valjda) odgovori

 Tri su ključna pravna pitanja tokom pandemije, ovo su preporuke FIFA? Izvor: Guliver, Philipp Schmidli/Getty Images Europe

Fudbalski klubovi širom sveta smanjuju plate svojim zaposlenima, u koje spadaju igrači i stručni štab, ali do sada nismo znali po kom principu se to radi – sve do danas.

Naime, kako javlja Jutarnji list, FIFA je objavila svoje preporuke klubovima nakon što je priznala da fudbal postoji u vanrednim okolnostima zbog više sile, odnosno pandemije virusa korona.

Možda će vas zanimati

Ovaj list piše da su mere zajednički doneli FIFA, predstavnici klubova i sindikat profesionalnih igrača i one se odnose na finansijske odnose klubova i fudbalera dok traje vanredno stanje.

U ovom vanrednom programu FIFA, prema pisanju Jutarnjeg, postoje tri tačke koje su posebno istaknute: prva je finansijski status igrača dok traje pandemija; druga je status igrača kojima 30. juna ističe ugovor a klupska sezona još traje; i konačno – ponašanje igrača i klubova u letnjem prelaznom roku, s obzirom na nove termine odigravanja prvenstva.

Podsetimo, mnoge lige zalažu se za završavanje prvenstva u julu, avgustu, septembru, pa i oktobru.

Dakle…

1. Ako igraču ugovor ističe 30. juna 2020, kada može da napusti klub?

Sezona traje do završetka prvenstva, što važi i za ugovore igrača, uključujući i one koji su potpisani do 30. juna 2020. godine. U praksi, to znači da igrač koji ima ugovor do kraja juna ne može bez dozvole da napusti klub dok se ne odigra poslednje prvenstveno kolo. Može da ode jedino ako se tako dogovorio sa klubom. Tako se čuva regularnost takmičenja, jer klub može da odigra sve utakmice sa igračima na koje je računao.

2. Smanjivanje plata igračima do kraja pandemije

Brojni su i različiti primeri iz Evrope, ali i iz Srbije. FIFA ističe: osnovni model za prilagođavanje plata u vanrednim okolnostima postiže se dogovorom kluba i igrača. FIFA ne postavlja nikakva ograničenja kada su takvi dogovori u pitanju.

Ako se klubovi i igrači ne dogovore, klub će se upravljati zakonima države iz koje dolazi. FIFA ističe da svi ugovori igrača mogu biti suspendovani dok god je fudbal suspendovan, ali je klub dužan da u tom slučaju igračima osigura zakonski "minimalac".

Ako u državi u kojoj se klub nalazi ne postoji zakon koji bi regulisao status igrača u vanrednim okolnostima, klub može na svoju ruku da smanji primanja igrača, ali takvu odluku mora da obrazloži nadležnim institucijama FIFA.

Ako se to desi, svetska kuća fudbala u tim slučajevima razmatrati sledeće segmente:

- Da li je smanjenje ugovora ekonomski opravdano smanjenjem prihoda;

- Da li je smanjenje ugovora proporcionalno za ceo tim ili važi samo za pojedince;

- Da li su plate proporcionalno smanjene i svim zaposlenima u klubu;

- Da li je umanjenje zaista napravljeno posle pregovora obavljenih u dobroj veri, kako za klub, tako i za igrače.

3. Pitanje prelaznog roka

Nekim igračima ugovor ističe 30. juna 2020. a oni su već potpisali ugovore za nove klubove. U tim situacijama prednost dobijaju trenutni klubovi igrača i to do kraja sezone. Novčane obaveze novog kluba prema tom igraču počinju tek od početka nove sezone. Igrači koji zbog pandemije ili posledica pandemije dogovore raskid ugovora sa klubom, mogu da potpišu ugovor sa novim u bilo kom trenutku.

Videćemo kako se ove preporuke odnose na srpske klubove.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC