• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radomir Antić imao snažnu poruku za srpski fudbal: Reći ću, sad ne mogu

Autori Mladen Šolak Autori Politika

Bivši igrač i blizak prijatelj legendarnog srpskog trenera prisetio se svog poslednjeg razgovora sa "Misterom".

 Veljko-Paunovic-Radomir-Antic-srpski-fudbal-poruka-ne-mogu-da-je-kazem Izvor: MN PRESS

Kao što su karijere Radomira Antića i Blagoja Paunovića bile neraskidivo vezane prijateljstvom i zajedničkim godinama u Partizanu, tako je i Paunović junior, Veljko, takođe bio izuzetno blizak sa čuvenim trenerom.

Možda će vas zanimati

Mladi stručnjak koji je vodio srpske omladince do titule prvaka sveta pamti da se osamdesetih godina upoznao sa "Misterom" - naravno u Humskoj. Tada je Antić počinjao karijeru na klupi i brinuo o mladim kategorijama crno-belih, a Paunović mlađi bio klinac.

"Da, bilo je to u Partizanu, ali ne na terenu", rekao je Veljko Paunović u razgovoru za "Politiku".

Blagoje Paunović i Radomir Antić kao tandem Partizana u "večitom derbiju"
Izvor: MN PRESS



"Imao sam desetak godina kada sam sa sestrom otišao u sportsko društvo na tradicionalnu dodelu novogodišnjih paketića, gde su se okupljali svi zaposleni iz raznih sportova. I Radomir je bio tu, srdačan, predusretljiv, u to vreme trener Tomića, Miloševića, Ćirića, Stanojevića i ostalih igrača koji su kasnije napravili sjajne karijere. Tadašnji prvi tim Partizana ostavio je snažan utisak na mene, ali su i ti kadeti bili posebni, jer su sa Radomirom izgledali kao seniori".

Njih dvojica ponovo su se sreli 1995, kada je Paunović napustio crno-bele posle punoletstva i odazvao se "Misterovom" pozivu da pređe u Atletiko. Tada šampionski Atletiko u nastajanju.

"Radomir je dao zeleno svetlo za moj potpis i tako sam stigao u Atletiko kad i on. Prošlo smo iste pripreme za sezonu koja je ibla istorijska za Atletiko. Tada se najbolje videla sva veličina Radomira Antića, njegova harizma i odnos prema ljudima u sredini u kojoj je trebalo okrenuti stvari naglavačke. Preuzeo je klub koji se u prethodnoj sezoni u poslednjem kolu spasio ispadanja iz lige".

Izvor: Clive Mason/Getty Images Europe, Guliver

"Kao stručnjak, davao je komentare koji nikoga nisu ostavljali ravnodušnim. Nikada nije išao uz 'mejnstrimn'. Nekada je on formirao javno mišljenje, a nekada je ono bilo protiv njega", dodaje Paunović iz Čikaga, gde godinama živi sa porodicom.

Kao što je Veljku otvorio vrata u Atletiku, Antić je bio spreman da pomogne i drugim Srbima u španskom sportu.

"Koga god je Mister blagoslovio kad je dolazio u Španiju, taj je imao otvorena vrata. Nastavio je misiju koju su započeli Miljan Miljan i Vujadin Boškov. Njegova preporuka bila je kao zaštitni znak kvaliteta. Čak i neki igrači za koje se samo raspitivao potpisivali su odlične ugovore na osnovu publiciteta koji im je dao".

Paunović je objasnio da je Antić uvek znao da postavi razliku privatnog i poslovnog i da je kod kuće dočekivao fudbalere na porodičnom ručku, ali im je sutradan na treningu pristupao bez ikakvog popusta.

Izvor: MN PRESS

I bio je izuzetno voljen u Madridu, gde je na klupi Atletika postao besmrtan. Zato su mu tamošnji navijači spevali pesmu "Radomire, volimo te", koju je ovih dana na naslovnoj strani citirala i "Marka".

"Ta pesma je nastala spontano, u prvoj njegovoj sezoni, kada je svako na dupke punom stadionu osećao da je stigao preporod. Ekipa se u prethodnoj sezoni u poslednjem kolu sppasla od ispadanja, bilo je 2:" u Sevilji. Radomir je vratio u život nekoliko igrača koje su svi otpisali, poput Simeonea, Kaminera i Kika i doveo nekolicinu koja nije blistala u drugim klubovima. Ta pesma bila je znak zahvalnosti što je klubu vratio dostojanstvo i osećaj moći. Bio je iznenađen kada je ceo 'Kalderon' počeo da peva. Sećam se njegove figure pored trenera, zatečen, nije znao kako da reaguje...".

Paunović je, nažalost, poslednju put razgovarao sa Antićem krajem 2019. Tada je od njega čuo misao koju još ne može da javno kaže.

"Bilo je to uoči Nove godine, pre nego što je otišao u bolnicu. Imao je jednu snažnu poruku za naš fudbal. Hteo bih da prenesem tu poruku kada prođe ovo ludo vreme. Sada nisam u stanju... Trudim se da se prisetim svake njegove reči", dodao je Veljko Paunović u intervjuu za "Politiku".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC