• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan: Evo šta Mile Belodedić pamti iz Minhena '91!

Autor Jovan Terzić

Bivši štoper Crvene zvezde u razgovoru za naš portal prisjetio se gostovanja u Minhenu iz 1991. godine i sjajnog meča koji je otvorio vrata finala Kupa evropskih šampiona u Bariju.

 Secanja-na-danasnji-dan-ONO-polufinale-Bajern-Crvena-zvezda-1991 Izvor: MN PRESS

Šampion Evrope sa dvije "Zvezde" - bukureštanskom i beogradskom - i jedan od najboljih centralnih odbrambenih igrača svog vremena, Miodrag Mile Belodedić, prisjetio se jesenas u razgovoru za MONDO polufinala Kupa šampiona iz 1991. godine, kada je sa Crvenom zvezdom u Minhenu savladao Bajern 2:1.

Potom je u Beogradu uslijedio epski remi 2:2, a onda i istorijsko gostovanje u Bariju, odnosno trijumf penalima protiv Olimpik Marseja za najveći uspjeh srpskog klupskog fudbala.

Možda će vas zanimati

O te dvije utakmice svaki navijač crveno-bijelih verovatno zna kako se odvijao svaki minut na terenu, dok je vremenom gostovanje u Minhenu palo u sjenku zbog triler završnice beogradskog revanša.


Povod za razgovor sa Belodedićem bio je novi susret sa Bajernom, jesenas u Ligi šampiona.

"Plasman Crvene zvezde u Ligu šampiona sada je ravan tom našem polufinalu!", rekao je tada Belodedić.

"Nije fudbal isti kao prije, Bajern je ostao na vrhunskom nivou, ali ovo što Zvezda radi posljednjih sezona je fenomenalna stvar. Klub se konstantno bori i svako igranje u evropskim takmičenjima predstavlja ogroman uspjeh, a posebno je to drugi uzastopni plasman u Ligu šampiona", dodaje bivši reprezentativac Rumunije, danas 55-godišnji funkcioner tamošnjeg Fudbalskog saveza za naš portal.

Zvezda je na putu do tadašnjeg polufinala izbacila Grashopers, Glazgov Rendžers i Dinamo Drezden, dok je Bajern bio bolji od APOEL-a, CSKA Sofije i Porta. Gledajući na duži period unazad, Bavarci su već imali tri titule evropskog prvaka (1974, 1975, 1976).

"Bajern je bio favorit zbog tradicije, zbog imena u timu, domaćeg terena... Ali nismo se uplašili! Sjećam se Dragana Džajića koji nas je hrabrio prije utakmice u svlačionici. Pričao je da ćemo sigurno pobijediti, da smo bolji tim i da nema šanse da izgubimo. Bio je ubijeđen u to, a mi smo ga slušali i razmišljali 'šta ovaj priča'. Nismo se plašili, ali i nismo bili baš toliko samouvjereni", priznao je Belodedić kroz osmijeh. Utakmica u Minhenu nije dobro počela po crveno-bijele. Bajern je poveo poslije sjajne akcije u 23. minutu.

Peta, dupli pas i lob Rolanda Volfarta, ipak, nisu demoralisali igrače srpskog šampiona.

"U takvim situacijama ne smiješ da kloneš jer ćeš onda brzo primiti i drugi gol. Mi iz odbrane znali smo da imamo odlične saigrače u napadu, redovno su davali golove i vjerovali smo u njih. Tako je i bilo. Dali su dva gola i preokrenuli. Bila je to sjajna utakmica, a posebno našeg tima".

Pamti Belodedić i atmosferu tih aprilskih dana '91. u Minhenu.

"Ne samo da je Minhen bio fudbalski grad, nego je cijela Njemačka bila fudbalska! Bilo je to polufinale Kupa Evrope i svi su pričali o utakmici. Mnogo naših navijača došlo je iz raznih krajeva, dolazili su nam i u hotel da nas bodre".

Belodedićeva očekivanja o novoj sjajnoj podršci obistinila su se tada, ali ne i rezultat, pošto je Bajern pobijedio 3:0.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC