• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekipa koja je ispala prije početka - fudbalski tim vojske Južne Koreje

Autor Dušan Ninković

Sjećate se ekipe koja je prije dvadesetak godina bila dio najvišeg ranga u SR Jugoslaviji? Ovo je slična priča.

 Juzna-Koreja-K1-liga-direktno-prenos-Arena-sport-Arenasport-vojni-klub-Sangdzu-Sangmu Izvor: Chung Sung-Jun/Getty Images AsiaPac, Getty Images/Chung Sung-Jun

Fudbalsko prvenstvo u Južnoj Koreji će početi nešto kasnije nego što je planirano, u drugačijem formatu i bez publike, ali je najbitnije da će se lopta kotrljati. Mečeve ćete moći da gledate na Arena sport, a to je i najbitnije u ovim danima kada čekamo ostala prvenstva.

Najavili su povratak na fudbalske terene u Njemačkoj, znamo kada će se igrati u Srbiji, a polako se fudbal vraća u normalu nakon pandemije. Da ne bude da nespremni dočekujemo Južnu Koreju na našim televizorima, ovaj tekst će biti dobra priprema.

Kao što smo sepred fudbalsko takmičenje u Belorusiji potrudili da vam donesemo sjajnu priču ili kao što smo na nesvakidašnji način najavili trenutno prekinuto takmičenje u Tadžikistanu. Sada je na redu Sangdžu Sangmu, ekipa koja u Južnoj Koreji igra u najvišem rangu.

Možda će vas zanimati

Iako prvenstvo još nije počelo, već se zna da će se ova ekipa, bez obzira na rezultate u sezoni, napustiti ligu na kraju. Odlučeno je da Sangmu, koji je nekada imao u svom imenu i Feniks po ptici koja krasi grb, na kraju sezone postane drugoligaš.

Ovakva odluka donijeta je zbog reorganizacije kluba, odnosno njegove selidbe u drugi grad i malih promjena u funkcionisanju kluba. Upravo po tome je ovaj tim jedan od najspecifičnijih na svijetu.

Kada bi vam neko prije početka sezone rekao da ste već ispali iz lige, sigurno ne biste imali motiv da se takmičite. Ali, to nije slučaj sa Sangdžu Sangmuom. Ovaj klub funkcioniše na drugačijim osnovama, kao dio vojske Južne Koreje.

Znate da je na odsluženju vojnog roka i Totenhemov Son, ali on neće obući dres ovog kluba. Članovi prvog tima Sangdžu Sangmu su fudbaleri iz ostalih prvoligaških klubova koji su trenutno ''na dužnosti'' i tokom dvije godine vojničkog staža igraju za ovaj tim, odnosno borave u klubu na pozajmicama.

Klubu nije dozvoljeno da potpisuje strance, kao ni da dovode fudbalere koji nisu u vojsci. Tako se na početku svake sezone oko 15 igrača priključi klubu i u njemu provedu sljedeće dvije godine, boreći se za minutažu i održavajući formu za povratak u svoje klubove.

Sangmu je nastao sredinom '80-tih, ali su u profesionalni fudbal ušli tek početkom ovog milenijuma. Do sada su uglavnom bili dio elite, uz dva ispadanja u drugi rang takmičenja i ekspresne povratke nazad. Klub je prvobitno osnovan u Kvangdžuu, ali se 2011. sele u grad u kom će ove sezone nastupati posljednji put.

Prethodna sezona je bila jedna od najboljih u klupskoj istoriji pošto je na njenom kraju osvojeno 7. mjesto u eliti. Očekuje se da klub i ove sezone bilježi dobre rezultate i da, bez obzira na to što je već ispao, osvoji neki visoki plasman.

Vojni klub ima ogranke i u drugim sportovima, gotovo svim koji se profesionalno igraju u Južnoj Koreji. Tako je Sangmu pravo sportsko društvo, koje je po načinu na koji funkcioniše jedinstveno u svijetu. Iako postoje primjeri vojnih i policijskih klubova, čak i u mnogim evropskim zemljama, ovakav slučaj nije svakodnevan.

Podsećamo, K1 liga će se umjesto trokružno igrati u dva kruga, sa 22 kola i sa podjelom na dvije grupe nakon ligaškog dijela. Ukoliko Sangmu osvoji posljednje mjesto, iz lige će ispasti i 11. tim na tabeli, a ukoliko vojni tim bude bolji od toga, takmičenje napušta samo posljednjeplasirana ekipa.

Južna Koreja je jedna od zemala koje su najmanje pogođene korona virusom. Pravovremena reakcija tamošnjih vlasti spriječila je širenje virusa, pa bismo uskoro mogli da vidimo i publiku na stadionima u K1 ligi. Do tada ćemo gledati samo fudbal, između ostalog i vojni klub koji ispada iz lige.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC