• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropska Superliga stiže: Zatvoreno takmičenje za bogate, zovu i Zvezdu?!

Autori mondo.rs Autori Nebojša Marković

Hrabra predviđanja o onome što će se u narednim godinama dešavati u evropskom fudbalu, nakon pandemije korona virusa.

 Evropska-Superliga-najbogatiji-klubovi-Evrope-osnivaju-Superligu-Crvena-zvezda-pandemija-korona Izvor: MN PRESS

Opasnost od evropske fudbalske Superlige nikada nije bila veća!

Pandemija korona virusa mogla bi da bude idealan izgovor za najbogatije klubove Evrope i bogate investitore da se "otcijepe" od domaćih šampionata i formiraju svoje veliko takmičenje koje će im donijeti milijarde i milijarde evra, a u Engleskoj u čitavoj priči kao mogućeg člana takve Superlige vide i Crvenu zvezdu!

Možda će vas zanimati

O svemu ovome upozorava britanski "San", koji u svojoj velikoj priči navodi da "lešinari kruže iznad plijena", smatrajući da nikada neće biti bolji trenutak za njihov napad, zavodeći najveće klubove evropskog fudbala da se daju u odmetništvo i napuste nacionalne lige.

Fudbalska Evropa bi mogla da dobije svoju Superligu brže nego što se očekivalo!

Bogati vlasnici privatnog kapitala i oni skloni velikim ulaganjima su spremni da pronađu način da se uguraju u fudbal i tako "uhvate talas" koji će nesumnjivo donijeti velike promjene u evropskom fudbalu, i na taj način uspiju da za sebe prigrabe profit.

"San" navodi da će gotovo sve najveće evropske lige morati da se na određen način "resetuju", u smislu finansija i njihovih poslovnih modela, zbog pandemije korona virusa. To ostavlja prostor finansijskim spekulatorima da se uključe u biznis.

Ističe se da će i finansijske grupe koje imaju podršku mega bogatih zemalja (insinuira se na Katar, UAE, Saudijsku Arabiju...) biti te koje će mjerkati najbogatije klubove Evrope, a da će na udaru biti i Barselona, Liverpul, Mančester junajted, Bajern Minhen...

Ipak, nama najzanimljivije je da ovaj list navodi da će takvo interesovanje postojati i za klubove poput Crvene zvezde, Seltika, Galatasaraja i Ajaksa, jer su to istorijski klubovi sa velikim bazama navijača. Velike baze navijača doprinose većim TV pravima, širem marketingu itd.

Navodno, jedan od prijedloga za osnivanje evropske Superlige je da se napravi liga sa 20 ili 22 kluba, bez ulaska u ligu ili ispadanja iz iste, dok je druga da postoje dva ranga sa po 16 klubova, gdje bi klubovi mogli da se mijenjaju unutar te dvije lige. U takvoj priči, "San" pominje Zvezdu kao potencijalno interesantan klub za dio ovog ogromnog projekta. U oba scenarija, ovo bi bilo zatvoreno takmičenje.

Oni pišu i da bi pred klubovima bile milijarde evra koje bi mogle da prigrle za sebe i da bi TV prava dostigla novi vrhunac, jer bi i u tim klubovima nastupali najbolji fudbaleri svijeta.

"Fudbal širom Evrope je na putu ka velikoj promjeni - lige i klubovi su dostigle maksimum za TV prava, prihod od utakmica, sponzorstava i marketinga unutar svojih liga. Ne postoji bolji trenutak da naprave ovaj potez nego sada. Fudbal se mijenja. Da li zaista mislite da vlasnici najvećih klubova mare za tradiciju postojećih takmičenja?", rekao je jedan insajder za "San".

Izvor: Guliver/ Michael Regan/Getty Images

"Sve o čemu oni mare je strategija za izlazak iz svojih liga i osnivanje velike evropske lige, a sume novca koje se pominju daju im upravo sve to. Sve je to zbog novca."

Poznato je da je i predsjednik Juventusa i jedan od najuticajnijih ljudi u svijetu fudbala Andrea Anjeli, čovjek koji je veliki zagovornik osnivanja evropske Superlige. Ona bi, gotovo je izvjesno, bila takmičenje koje bi zamijenilo Ligu šampiona, koja i dalje nije u potpunosti po mjeri onih najbogatijih klubova.

Međutim, jedan od problema mogla bi da bude FIFA, jer predsjednik Đani Infantino još uvijek ne vidi to kao pravo rešenje. Tačnije, FIFA u ovakvoj priči nema važnijeg udjela, samim tim, nemaju ni dio finansijskog kolača, što bi svakako bio njihov cilj.

Problem u čitavoj priči je da bi FIFA mogla da zabrani učestvovanje na Sjvetskom prvenstvu svim onim igračima koji su dio takve Superlige. No, i to bi bio rizik za FIFA i njeno daleko najvrijednije takmičenje.

Takođe, "San" navodi i da oni koji osmišljaju čitav plan oko Superlige i spremni su da ga izdašno pomognu, vjeruju da će FIFA ublažiti svoj stav po tom pitanju. FIFA i UEFA imaju dogovor oko međunarodnog fudbalskog kalendara do 2024. godine i od tada bi mogao da bude pokrenut neki novi projekat, kada bi se kalendar uobličio spram onoga što odgovara novoj situaciji.

"Igrači su kao imovina i njihova vrijednost je pala bar za trećinu, što znači da je pala i finansijska vrijednost klubova, oni sada gube novac. Ali najveći klubovi uvijek dobijaju po svome jer su previše vrijedni. Neka bude po njihovom i neka napuste nacionalne lige, a onda bi ostali klubovi konačno dobili priliku da se u svojim nacionalnim ligama bore za trofeje. Ako ćemo već vidjeti "resetovanje" biznis modela u fdubalu, ovo bi moglo da bude najbolje rješenje", kaže "Sanov" insajder o eventualnoj budućnosti evropskog fudbala.

Izgleda da za fudbalski teren više niko i ne mari, sve "bitke" vode se u kancelarijama punih računovođa...

Kako se vama čine ova predviđanja?

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC