• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANKETA: Koliko klubova treba da igra u Superligi Srbije?

Autor Milutin Vujičić

Nekada se pričalo o smanjenju lige kako bi se podigao kvalitet fudbala, a sada o povećanju... Šta vi mislite da je najbolje rešenje?

 Koliko-klubova-treba-da-igra-u-Superligi-anketa Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Superliga Srbije ponovo će promeniti format takmičenja!

U poslednjih pet sezona gledali smo trokružni sistem, s podelom na plej-of i plej-aut posle 30 kola, do ove sezone i sa podelom bodova, a već od naredne takmičarske godine čeka nas format kakav nismo gledali od osamostaljenja Srbije.

Možda će vas zanimati

Potreba za promenom sistema javlja se iz veoma očiglednog razloga, a to je pandemija korona virusa koja je zaustavila fudbal u našoj zemlji na više od dva meseca.

Na kraju je dogovoreno da će se u dva najviša ranga igrati po "skraćenom" formatu do kraja juna, bez plej-ofa i plej-auta, a nezvanično ove sezone neće biti timova koji će ispasti u Prvu ligu Srbije. Takođe, da tim postupkom drugoligašima ne bi bila napravljena šteta, oni će obezbediti plasman u elitu tako što će doći do proširenja Superlige.

Klubovi će o tome diskutovati već u četvrtak, na zakazanoj Izbornoj skupštini Zajednice Superlige i Prve lige Srbije, pa će tako svi moći da se izjasne o tome da li su za proširenje ili ne.

Nezvanično, klubovi su već poslali dopise sa sugestijama o sezoni 2020/21, a većina se zalaže da u narednoj takmičarskoj godini u Superligi učestvuje čak 20 klubova, dok su naravno na stolu i predlozi da ih bude 16, 18...

Primera radi, pre nekoliko godina prvi čovek Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza čak je govorio o tome da bi Superliga mogla da bude smanjena na 12 učesnika.

Izvor: MN PRESS

Na sednici najverovatnije neće biti doneta konačna odluka o izgledu Superlige 20/21, ali već sada može da se zaključi da bi u slučaju povećanja broja klubova moglo da dođe i do ukidanja trokružnog sistema, pošto liga sa 20 klubova podrazumeva u startu bar 38 kola.

Ono što je takođe interesantno jeste i da li će u tom slučaju Prva liga Srbije biti povećana na 20 učesnika, kako je već najavljeno, dok je već poznato kako bi bila popunjena "slobodna mesta".

Na prethodnoj sednici Odbora za hitna pitanja FSS odlučeno je da se popunjavanje vrši na osnovu finansijski "jače" ponude klubova, koji će praktično imati tendersko nadmetanje, dok će sportski kriterijum u tom slučaju biti manje važan.

Vredi napomenuti da Fudbalski savez Srbije uopšte ne mora da posluša "glas klubova", pošto će samostalno doneti odluku o broju klubova učesnika na sednici Izvršnog odbora.

Ukoliko zaista dođe do uvećanja superligaškog karavana, biće interesantno videti kako se to poklapa sa ambicijama o VAR tehnologiji, čije se uvođenje čak najavljivalo za sezonu 2020/21, a veći broj klubova znači - i više novca.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Takođe, velika nedoumica je i oko toga da li će ovo biti samo "kratkotrajni format" zbog pandemije korona virusa i da li bi već naredne godine moglo da dođe do ponovnog smanjenja lige?

Sve su ovo pitanja na koje čelni ljudi FSS moraju da pronađu odgovor, a navijači će nastaviti da se pitaju i da li bi više učesnika Superlige značilo i povećanje kvaliteta domaćeg fudbala, razvijanje drugih fudbalskih centara u Srbiji, buđenje publike u drugim delovima zemlje...

Kako bi to uticalo na timove koji se takmiče u Evropi, da li bi bilo preveliko opterećenje za njih?

Mnogi smatraju da je i 16 klubova u Superligi previše, odnosno da nemamo toliko kvalitetnih ekipa, pa i vas pitamo - koji je optimalan broj učesnika najvišeg ranga srpskog fudbala?

Pišite nam i u komentarima!

Anketa

Koliko klubova treba da igra u Superligi?

  • 20

    40.74% (11)

  • 10

    22.22% (6)

  • 18

    11.11% (3)

  • 12

    11.11% (3)

  • 14

    11.11% (3)

  • 16

    3.7% (1)

  • Uopšte me ne zanima

    0% (0)

Koliko klubova treba da igra u Superligi?

Rezultati

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC