• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ilija Stolica za MONDO: Bez licemerja, mladi osuđeni na prodaju!

Autor Milutin Vujičić

Selektor "orlića" govorio je za naš portal o "U21 pravilu" koje će biti na snazi od naredne sezone u Superligi. "Ne smemo da budemo licemerni prema mladima i tražimo da ostanu što duže, a ponude su toliko primamljive i teško ih je odbiti", poručuje Stolica.

 Ilija Stolica za MONDO: Bez licemerja, mladi [osuđeni na prodaju!] Izvor: MN PRESS

Od naredne sezone u Superligi obaveza svakog trenera biće da u startnu postavu uvrsti makar dvojicu fudbalera mlađih od 21 godine, a klubovi su godinu dana unapred znali da ih ovakva obaveza čeka u takmičarskoj 2020/21.

Mnogi su već jesenas, neki i od ovog proleća, počeli više da koriste 'golobrade' igrače, dok će drugi morati da se prilagode novom, videćemo da li i stalnom, pravilu srpskog fudbala.

Možda će vas zanimati

Razlog zbog kog se pravilo uvodi je dobar primer iz komšlika. Rumuni su prvo počeli sa jednim obaveznim mladim fudbalerom u startnih 11, posle su to povećali na dvojicu, a vrlo brzo osetili su boljitak i u pogledu razvoja mlade reprezentacije.

Na prethodnom Evropskom prvenstvu zabeležili su najveći uspeh u istoriji pošto su bili viceprvaci, a svi se nadamo da će uvođenje "U21 pravila" značiti i nove pomake za naše "orliće".

Tim povodom kontaktirali smo selektora mlade reprezentacije Iliju Stolicu koji sa našom selekcijom pokušava da se plasira na Evropsko prvenstvo 2021. godine, a koji je poznat kao trener koji voli da pruži šansu talentovanim igračima.

"Koliko razumem, pravilo je implementirano sa idejom da omogući veću minutažu mladim igračima. Pristalica sam ideje da šansu dobijaju oni koji zaslužuju, a mladi moraju da nađu načina da se izbore kvalitetom, a ne samo time što su mladi. Meni je s jedne strane drago da će takvo pravilo omogućiti da veći broj kandidata za mladu reprezentaciju i igra, pošto smo imali problem da neki nemaju minutažu i zato nisu bili spremni", kazao je Ilija Stolica na početku razgovora za MONDO.

"S druge strane verujem da to treba da i inače treba bude opredeljenje klubova i da nije baš dobro kada nekoga naterate 'pro forme'".

Izvor: MN PRESS

Selektor "orlića" ističe da dobro poznaje našu fudbalsku scenu i da je lako uočljivo da postoje već klubovi koji koriste i pet-šest mladih igrača, i da dobro funkcionišu, ali da postoje i oni koji su jednostavno navikli na "prekaljene" asove.

"Uzimati to pravilo kao nešto što se nameće ili stvara obavezu, a da ti klubovi nisu spremni ili to nije njihovo opredeljenje, stvoriće neku neprirodnu situaciju. Voleo bih da je to prirodno, da se svi okrenu svojim školama i da igrači kroz konkurenciju u školi obezbede svoj napredak", kazao je Stolica i potom prokomentarisao podatak da tri kluba ovog proleća nijednom na terenu nisu imali dvojicu mlađih od 21 godine u startnoj postavi (Radnik, TSC i Mladost).

"Voleo bih da su takve stvari spontanije, ali taj procenat tri od 16 klubova je - dobar. Nije zanemarljivo, ali je to možda klupsko opredeljenje jer misle da će kroz iskusnije doneti rezultat".

"Nikad u svojoj karijeri ne bih želeo da pravim razliku između mlađih i starijih, takve razlike ne postoje, ali dobro znate da imate klubove koji su na top nivou i bore se za Ligu šampiona i trofeje, a imaju mlade u svojoj postavi. Kad god nekog privilegujete dovodite ga u poziciju da se dovodi u pitanje da li je zbog godina ili kvaliteta. Mora da bude primarno da mladi igrači moraju da se svojim kvalitetom nametnu da budu deo te priče", dodao je Ilija Stolica.

Ističe da je za njega kao selektora mlade reprezentacije ovo dobra vest i da bi "dugoročno naša liga trebalo da ide u tom pravcu", pošto imamo mnogo talenata koji treba da postanu igrači, ali da bi bez obzira na pravilo mladi trebalo da dobiju šansu - ako zaslužuju.

"Očigledno je jedna od ideja i da mladi dobiju prostor da se afirmišu. To je naša realnost jer smo osuđeni na prodaju igrača, to je neminovnost. Oni su najaktraktivniji na tržištu na kojem konkurišemo...", naveo je Stolica i kazao da bi bilo dobro da mladi igrači u Srbiji steknu i zrelost na nivou ličnosti i da odlaskom u inostranstvo ne moraju negde na "kaljenje".

Izvor: MN PRESS

"Evidentno je da nama mladi igrači odlaze iz ugla moranja pošto klubovi zbog svoje finansijske situacije moraju da ih prodaju, a s druge strane ako mi ne možemo da im napravimo kvalitetne uslove - logično je da ti momci žele da odu što pre.Ne smemo da budemo licemerni prema njima i tražimo da ostanu što duže, a ponude su toliko primamljive i teško ih je odbiti. Moje iskustvo govori da bi bilo dobro da deo sazrevanja provedu ovde i mi moramo da im omogućimo uslove da se što bolje razvijaju", poručuje Stolica i dodaje:

"To ne znači da neko treba da ima privilegije, nego da ima uslove da se razvija i radi, a iskustvo je pokazalo da svaki kvalitet ispliva".

"Pozitivna diskriminacija" s mladim fudbalerima donela je Rumunima i veću atraktivnost na tržištu pošto su skauti sada redovni posmatrači utakmica tamošnje lige, pa bi se nešto slično moglo očekivati i u Superligi kada pravilo zaživi.

"Skauti našu i rumunsku ligu gledaju kao potencijalno tržište razvojnih liga gde mogu da nađu mlade igrače po nekim povoljnim cenama za njih. To je pomoglo tim klubovima, ali za mene je još značajnije što već sada imamo u Srbiji neke koji 'koriste' ovo pravilo. Uživao sam u nekim utakmicama domaćeg prvenstva, recimo Zvezda - Čukarički, bilo je deset mladih reprezentativaca na terenu, tako da imamo klubove koji su to primenili i funkcionišu. Kod nas je to uveliko zastupljeno i kod nas mladi već dobijaju šansu i dobijaju u odnosu kako zasluže".

Izvor: MN PRESS

Naravno, pravilo o dva mlada fudbalera u startnoj postavi neće preko noći doneti poboljšanje srpskog fudbala, a na pitanje da li možda ima konkretan predlog šta bi moglo da popravi položaj "talenata" u domaćem fudbalu - Stolica je imao dobro promišljen odgovor.

"Moje mišljenje je da poboljšavate svakog pojedinca tako što mu omogućite kvalitetnije uslove za napredak. Mislim da postoje i inicijative za to u srpskom fudbalu počevši od toga da smo popravili naše terene, i na tome mora još da se radi, pa da se insistira na kvalitetu podloge, pa tu su reflektori, pa će se obnavljati infrastruktura i to su sve temelji da možemo da očekujemo da naši mladi igrači budu sve atraktivniji i da im raste cena. Ako se to desi - onda od prodaje možemo da investiramo u naredne generacije koje možda možemo duže da zadržimo...", kazao je Stolica i dodao:

"Tako možemo da beležimo bolje rezultate, igramo atraktivniji fudbal i vratimo publiku na stadione, samim tim dižemo kvalitet lige, cenu, atraktivnost".

Selektor "orlića" je kazao da ne bi trebalo zaboraviti da je na našim stadionima teško čak postaviti nekoliko kamera, a ne dvadesetak koliko se koristi u elitnim takmičenjima poput Bundeslige, dok dodaje da je iz njegovog ugla veoma važno da podloga na svim stadionima bude vrhunska.

"Radi se na tome i voleo bih da klub ima kvalitetnu podlug, a kad krenu da se renoviraju i grade stadioni - to će biti kvalitetniji i prenosi. Kad hoćete da plasirate proizvod - morate sve da pripremite".

Podsetite se i gostovanja Ilije Stolice u podkastu "Sve u 16".

Mondo podkast Sve u 16, gost: Ilija Stolica.
Izvor: YouTube

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC