• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ibišević prekinuo uspavanku: Gol i dvije asistencije u derbiju Berlina!

Autor mondo.ba

Herta i Union Berlin nisu prikazali ništa tokom prvih 45 minuta fudbala na Olimpijskom stadionu u Berlinu. A onda je ex-reprezentativac BiH odlučio da je "antipropagande" fudbala bilo previše... Za Hertu debitovao Lazar Samardžić, biser koji žele i Srbija i Njemačka.

 Bundesliga 27. kolo Herta Union Berlin 4 0 Izvor: Stuart Franklin/Getty Images Europe

45 minuta ničega.

U te tri riječi mogli bismo da opišemo prvo poluvrijeme drugog berlinskog derbija u elitnom rangu, igranog po prvi put bez prisustva gledalaca.

A onda je na scenu stupio bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine Vedad Ibišević i za samo deset minuta jedan gol postigao, a dva pripremio, za ovjeru trijumfa:

HERTA – UNION BERLIN 4:0 (0:0)
/Ibišević 51, Lukebakio 52, Kunja 61, Bojata 77/

Možda će vas zanimati

U prošlom kolu, prvom nakon odluke da se Bundesliga završi na terenu kako je i planirano, "plavo-bijeli" su očitali lekciju Hofenhajmu rezultatom 0:3 (i tad se Vedad upisao u strijelce).

Večeras je "od njihove ruke stradao" i gradski rival, Union Berlin, iako nije nakon prvog poluvremena djelovalo da će se Herta sa kamatom naplatiti dug sa stadiona pored "Kuće starog šumara".

U prvih 45 minuta meča, koji je počeo minutom ćutanja za sve žrtve korona virusa, kako u Njemačkoj, tako i u cijelom svijetu, nismo vidjeli skoro ništa. Tek nešto smislenija u fazi napada bila je domaća ekipa, koja je stvorila dvije poluprilike za gol, preko Lukebakija i Kunje.

I onda, za samo deset minuta – tri gola Herte, a u sva tri je učestvovao bivši bh. reprezentativac!

Ibišević je prvo odlično odreagovao nakon centaršuta Marvina Platenharta, zatim samo minut kasnije asistirao Dodiju Lukebakiju koji je lako prevario Rafala Gikjeviča, a potom u 61. minutu, u finišu akcije, ostavio loptu za Mateusa Kunju, koji je nešto ranije "promiješao" odbranu Union Berlina/

A svojih pet minuta večeras je dočekao i Dedrik Bojata, koji je skrivio jedanaesterac u prvom ovosezonskom berlinskom derbiju, a večeras mu je pripala čast da bude TAJ koji će "dokrajčiti" gradskog rivala. Učinio je to u 77. minutu, udarcem glavom nakon kornera.

Ovim trijumfom Herta je napravila ogroman korak ka ovjeri opstanka i probila se na deseto mjesto uz 34 boda, jedanaest više od Fortune, koja je na 16. mjestu koje vodi u baraž. Sa druge strane, Union Berlin je na 13. mjestu uz 30 bodova.

Izvor: Charles McQuillan/Getty Images Europe

Debi "bisera" za koji se otimaju Njemačka i Srbija

Za ekipu Union Berlina večeras nije nastupio Neven Subotić, dok je u pobjedničkom sastavu cijeli meč odigrao Marko Grujić.

A priliku je u posljednjih devet minuta dobio Hertin "biser", 18-godišnji Lazar Samardžić, koji je večeras debitovao u Bundesligi!

Riječ je, naime, o igraču koji ima njemački pasoš (rođen je u prestonici) a koji je u ovom trenutku kapiten U-19 reprezentacije Njemačke i strijelac čak 14 golova (uz devet asistencija) na 16 utakmica za mladi tim Herte u ovoj sezoni!

Jasno je, onda, zašto ga žele i u njemačkoj i u srpskoj reprezentaciji!

Parovi 27. kola:

petak

Herta Berlin - Union Berlin 4:0 (0:0)
/Ibišević 51, Lukebakio 52, Kunja 61, Bojata 77/

subota

Borusija Menhengladbah - Bajer Leverkuzen (15.30)

Volfsburg - Borusija Dortmund

Frajburg - Verder Bremen

Paderborn - Hofenhajm

Bajern Minhen - Ajntraht Frankfurt (18.30)


nedjelja

Šalke - Augsburg (13.30)

Majnc - Lajpcig (15.30)

Keln - Fortuna Diseldorf (18.00)

Tabela: Bajern 58, Borusija D. 54, Borusija M. 52, RB Lajpcig 51, Bajer 50, Volfsburg 39, Frajburg 37, Šalke 37, Hofenhajm 35, Herta (+1) 34, Keln 33, Union Berlin (+1) 30, Ajntraht (-1) 28, Augzburg 27, Majnc 27, Fortuna 23, Verder (-1) 18, Paderborn 17.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC