• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Samo da ga dam, samo da ga dam": Lopta na kreču, a Robi pobijelio kao kreč

Autor Milutin Vujičić

Legendarni fudbaler Crvene zvezde prisjetio se najvažnije penal-serije u istoriji kluba.

 Robert-Prosinecki-Bari-1991.-godine-Zvezda-Marsej-Prebledeo-sam-pred-penale Izvor: MN Press/arhiva

Crvena zvezda za tri dana obilježava 29. godišnjicu od najvažnijeg trofeja u klupskom muzeju.

Pehar slavnog Kupa evropskih šampiona osvojen je 29. maja 1991. godine na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju poslije velike drame i penala. Crvena zvezda je odlučila da se brani protiv Marseja, izborila je produžetke, pa jedanaesterce, a tamo - savršena odlučnost.

Svih pet izvođača penala za Zvezdu pogodilo je mrežu Marseja, dok je golman "Dika" Stojanović uspio da "skine" jedan šut Francuza i da počne veliko slavlje...

Možda će vas zanimati

Djelovali su svi igrači Zvezde smireno, ali je to bio samo privid.

"Kada je došlo do penala, svi smo preblijedili", ispričao je Robert Prosinečki za sajt Crvene zvezde svoje doživljaje iz finala.

"Do tada nikada nisam promašio sa bijele tačke. U prvenstvu, sam bio određen da pucam jedanaesterce, pa je bilo normalno da šutiram prvi penal u prvoj seriji. Sa centra sam, bijeli kao kreč, krenuo ka šesnaestercu i neprestano u sebi ponavljao - 'samo da ga dam, samo da ga dam'", naveo je Prosinečki, a "mantra" je očigledno upalila.

"Osjećao sam veliku odgovornost, a onda mi je pao kamen sa srca. Jer, ostaje u istoriji zapisano da sam postigao gol, kao i da je iskusni Amoros jedini promašio sa bijele tačke i to pravi put u karijeri. To su ipak detalji koji će mi ostati vječno urezani u glavi".

Legendarni fudbaler Crvene zvezde, koji je vrlo brzo po dolasku iz Dinama postao ljubimac navijača, kazao je da je znao da će osvojiti Kup šampiona još poslije Drezdena.

"Poslije utakmice u Drezdenu osjetio sam moć ekipe i hrabro izjavio da ćemo biti prvaci Evrope i to bez poraza. Prije svakog treninga smo dolazili smo najmanje sat vremena ranije u svlačionicu. To je bio jedan od rituala. Što se driblinga tiče, sa njim i sa 'rolanjem' na neki moj način sam se valjda i rodio. Često sam uvježbavao neke finesse, a interesantno je da nikada nisam igrao u gumenim kopačkama, uvijek sam obuvao one sa šest krampona", rekao je "Robi".

Na putu ka evropskom tronu bilo je mnogo izazova i sjajnih mečeva, a najviše će se pamtiti kako su Pančev i Savićević "ukrotili" nevjerovatni Bajern..

"Najbolji meč, s obzirom i na snagu protivnika, bio je onaj u Minhenu kada smo Bavarcima očitali lekciju iz modernog fudbala. Sjajno smo odigrali i protiv Glazgov Rendžersa. Golovi na putu ka osvajanju Evrope su mi ostali u najljepšem sjećanju. Dva Grashopersu u Cirihu, Glazgov Rendžersu, Dinamu iz Drezdena u Beogradu", ispričao je Prosinečki za sajt Crvene zvezde.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC