• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo jedan junak iz Barija čuva dres nošen na meču koji je donio KEŠ!

Autor Dušan Ninković

Defanzivac je sebi obećao da neće razmjenjivati dresove na kraju meča.

 Kup-evropskih-sampiona-1991-Bari-Crvena-zvezda-Olimpik-Marsej-original-dres-Slobodan-Marovic Izvor: MN PRESS

Posljednji trenuci finala u Bariju. Darko Pančev je namjestio loptu na bijelu tačku, zaletio se i postigao pogodak vrijedan trofeja Kupa šampiona. Slavlje, radost, najveći uspjeh srpskog fudbala, a kada su takve situacije fudbaleri obično ostaju bez svojih dresova koje poklanjaju navijačima.

Međutim, jedini primjerak originalnog dresa nošenog tog 29. maja 1991. godine ostao je u vlasništvu legendarnog defanzivca Crvene zvezde - Slobodana Marovića. On je to otkrio u izjavi za klupski sajt.

Možda će vas zanimati

Upravo je Marovićev dres poslužio zvezdašima da naprave autentičnu repliku kako bi se istorija tog komada odjeće nastavila.

''Poslije nekoliko godina, kada sam bio pomoćni trener u Crvenoj zvezdi, tadašnji ljudi u klubu su, ili čuli od nekog ili sam ja to rekao, da je originalni dres ostao kod mene. Tada su oni imali želju da urade repliku toga dresa iz 1991. godine, tako da im je moj savršeno poslužio.''

Čuveni defanzivac Zvezde kluba ispričao je i kako je uspio da sačuva svoj crveno-bijeli dres.

''Odlučio sam i prije utakmice da dres, bez obzira da li mi pobijedili ili izgubili, neću mijenjati ni sa kim. Rekao sam sebi da će mi to biti uspomena za cijeli život, igram finale Kupa šampiona, to je nešto što se pamti. Naravno, desilo se da smo postali prvaci Evrope poslije čega je uslijedilo i slavlje, navijača koji su ulazili na teren, novinari, fotoreporteri.. Svi su tražili da im damo dres. Moji saigrači su, ili zameijnili dres sa igračima Olimpika ili su poklonili nekom, ne razmišljajući vjerovatno koliko taj dres može značiti. Ja sam ga sačuvao, dres je ostao na meni'', istakao je Marović.

Još jedna zanimljiva priča pratila je dres Crvene zvezde iz Barija, i to onaj drugačiji - golmanski. Naime, Stevan Dika Stojanović je poklonio jednom italijanskom novinaru koji ga je jurio poslije utakmice.

Sedam dana prije meča mu je čak i tražio obećanje da će mu pokloni dres sa finala. Međutim, ove godine Dika je saznao da se dres nalazi u Cirihukod jednog srpskog državljanina, koji mu je i poslao sliku kako bi se Dika uvjerio da nije prevara.

Stojanović nam je, sa osmijehom na licu, rekao da sada pokušava da otkupi svoj dres iz Barija, ali je takođe i srećan što barem zna gdje se on nalazi. Mnogo je anegdota vezanih i za Bari, ali i za crveno-bijeli dres koji su nosili srpski fudbaleri. Jedno je sigurno - ko god da ima taj dres u svom ormaru, može biti ponosan na sve momke koji su zabilježili najveći uspjeh srpskog fudbala.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC