• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravda je ipak zadovoljena!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Kraj sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine odlukom za "zelenim stolom" zbog pandemije korona virusa uzburkao je mnoge duhove u bh. javnosti.

 Komentar o završetku Premijer liga BiH: Pravda je ipak zadovoljena!   Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Najglasniji su oni koji su očekivano najnezadovoljniji - npr. Zvijezda 09, koja je kao posljednjeplasirana u toku prekida sezone preseljena u Prvu ligu Republike Srpske, pa je klub iz Semberije najavio čak i tužbu protiv Fudbalskog saveza BiH.

Nezadovoljstvo nisu sakrivali ni u Tuzli siti, čiji je predsjednik Azmir Husić "prozreo" veliku zavjeru u režiji rukovodstva Republike Srpske iako bih "ruku u vatru" stavio da bi bilo potpuno drugačije da njegovom timu nije nedostajao taj jedan bod da stigne do četvrtog mjesta odnosno željene pozicije koja vodi u Evropu.

Možda će vas zanimati

A na tom mjestu je Borac iz Banjaluke, koji će poslije osam godina nastupiti u međunarodnim takmičenjima, četvrti put u klupskoj istoriji otkako se igra zajednička Premijer lige, a ukupno sedmi jer je u vrijeme Jugoslavije igrao 1975, 1988. i 1992. godine.

Možda bi i Borčev stav, da se ne lažemo, bio drugačiji da je na petoj poziciji, ali odluke FS BiH ne mogu u reviziju i možemo samo da ih prihvatimo, ma kako se ljutili ili bili srećni zbog njih, u zavisnosti odakle posmatramo stvari.

U mnogim federalnim medijima i po društvenim mrežama odluka o prekidu naišla je na brojne osude, ne samo to, bacano je drvlje i kamenje na Borac i FS BiH i njegovu odluku. Savez je optužen da je svjesno pogurao Banjalučane zbog buduće raspodjele fotelja u novom sazivu Izvršnog odbora FS BiH, kao da Sarajevo nije najviše profitiralo proglašenjem šampionske titule koja je među pristalicama "bordo" kluba burno proslavljena. Čak su "Horde zla" bukvalno "sahranile" gradskog rivala Željezničar, ali, sve to je skroz drugačije jer je Borac za sve kriv!

Išlo se maltene dotle da je "ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić više brinuo o banjalučkom klubu nego o borbi s pandemijom korona virusa". To su naravno teorije zavjere i nisu za ozbiljnu analizu, ali evo u kratkim crtama kako glasi čaršijska priča među tim ljubiteljima fudbala u Premijer ligi BiH.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Predsjednik Borca Vico Zeljković, preko svog ujaka Milorada Dodika (srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a) uticao je na ministra Šeranića, koji je član njegove stranke, da donese odluku kakvu je donio".

Njihov argument je sljedeći - ovog vikenda se nastavlja takmičenje u Hrvatskoj, već je počelo u Srbiji i to pred navijačima, a više su te dvije zemlje pogođene pandemijom Kovid-19 od BiH. Mora se priznati da to jeste malo čudno, ali kad vidite šta su konkretno uradili klubovi Premijer lige BiH za nastavak sezone, jasno je da je u pitanju bilo samo "deklarativna" podrška igranju fudbala.

Nijedan stadion u Premijer ligi BiH nije u cjelosti sadržajno osigurao uslove za pooštrene propisane mjere, samo pet klubova je testiralo igrače jednom, a vidimo na primjerima u Bundesligi, da se fudbaleri stalno moraju testirati. Potom tu je organizacija oko putovanja, hotela, restorana, protokola, tunela... Otkud bh. klubovima, koji ionako grcaju u finansijskim problemima, novac za sve to?! Lako je i lijepo reći mi hoćemo da igramo, ali ko će sve to da plati?

Pored toga, prijetnja virusom je stvarna i postoji i dalje što je pokazano na primjeru Sjeverne Makedonije (101 novi slučaj), koja je danas "odsvirala" kraj sezone, da ne pričamo o Francuskoj, Holandiji ili Belgiji, koje su tu učinile odavno.

Ovo da je istina za Borac, značilo bi da je politika debelo umiješana u sport i da praktično kontroliše FS BiH, ali teško je vjerovati da na to ne bi reagovala UEFA, posebno njen prvi čovjek Aleksandar Čeferin, koji kao Slovenac po nacionalnosti vrlo dobro poznaje naše prilike i sve naše marifetluke.

Osim toga, današnji bilans pozitivnih osoba na korona virus u Republici Srpskoj (31) - u Federaciji BiH (12) pokazuje da baš i nismo završili bitku s "nevidljivim protivnikom" i da se ministar Šeranić ipak vodio nekim drugim motivima, a ne navijanjem za Borac u Evropi, ma koliko galamili tzv. borci protiv sportske nepravde.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Njima bih postavio pitanje, gdje je bila ta pravedna halabuka prije sedam godina, kada su banjalučki crveno-plavi pošteno na travnjaku izborili treće mjesto i plasman u međunarodna takmičenja, ali su u kvalifikacije za Ligu Evrope išli fudbaleri osmoplasiranog Zrinjskog?

FS BiH je tada hladno konstatovao da Borac nije ispunio uslove za evropsku licencu, kao ni četvrtoplasirani Čelik, a potom ni sarajevski Olimpik, Slavija iz Istočnog Sarajeva i trebinjski Leotar, pa su "plemići" ni krivi ni dužni nastupili u Evropi.

Uzalud su se tada "borčevci" žalili, prijetili čak i istupanjem iz Premijer lige BiH, ali odluka FS BiH nije promijenjena.

Drugi slučaj koji je još direktnije "oštetio" Borac dogodio se prije dvije sezone, kada je zbog kašnjenja u isplati dugovanja u slučaju "Džaja", koji je nešto kasnije riješen, uprkos takmičarski izborenom opstanku preseljen nasilno u Prvu ligu Republike Srpske.

Ni tada nije bilo u javnosti ljubitelja sportske pravde, jer propisi su propisi...

Prvi put kad je odluka išla na Borčevu vodenicu, "pravednici" niču na Internetu kao pečurke poslije kiše, neka objašnjenja su im argumentovana, neka nisu, ali što se mene tiče, kao i ogromne armije navijača Borca, pravda je ipak zadovoljena!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC