• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

20 godina od poslednjeg srpskog meča na EP: I još "peče" 1:6 iz Roterdama!

Autor Milutin Vujičić

Hoće li se Srbija više plasirati na EURO da zaboravimo 25. jun 2000. godine...

 20 godina od poslednjeg srpskog meča na EP: I još "peče" 1:6 iz Roterdama! Izvor: MN PRESS

Da nam je neko pričao, ne bismo verovali...

Na današnji dan pre tačno 20 godina fudbalska reprezentacija Srbije, odnosno Jugoslavije, odigrala je poslednji meč na evropskim prvenstvima. Nadali smo se da ćemo "šokirati" Holanđane usred Roterdama, ali smo doživeli poraz koji i danas boli.

Možda će vas zanimati

Odlčna generacija "plavih" odigrala je nezaboravne utakmice u grupnoj fazi, i danas se prepričava ludi remi sa Slovencima, nažalost i poraz od Španije u 95. minutu.

Srećom, pogodak Sava Miloševića protiv Norveške, između dve legendarne utakmice, značio je da će se Jugoslavija plasirati u četvrtfinale Evropskog prvenstva i tamo odigrati meč za fudbalsku istoriju protiv jednog od domaćina turnira.

Na velelepnom "De Kajpu" dočekala nas je glasna roterdamska publika koja je obojila tribine u narandžasto, a njihovi miljenici potrudili su se da sjajna atmosfera ne bude uzalud.

Holandija je ponizila sastav Vujadina Boškova i slavila 6:1 (2:0), a zvezda utakmice bio je Patrik Klajvert. Holandski napadač postigao je tri gola, odnosno četiri s tim da je taj potpisan kao autogol Dejana Govedarice, dok je ranu "zasolio" Mark Overmars sa dva pogotka u završnici.

Izvor: Guliver/Gary M Prior/Allsport

U noći poniženja u Roterdamu, naš obraz probao je da osvetla Savo Milošević, dao je utešni gol u drugom minutu nadoknade, a posle je proglašen i za najboljeg strelca EURO2020.

Na toj utakmici Jugoslaviju su predstavljale velike fudbalske zvezde poput Mihajlovića, Stojkovića, Jugovića, Mijatovića, Kovačevića ili Stankovića, ali još jednom se tada pokazalo da nije dovoljno imati samo dobre pojedince, nego je za uspehe neophodan tim, što tada, ali i u mnogim generacijama pre i posle - mi jednostavno nismo imali.

Izvor: MN PRESS

Zbog toga od tada nismo uspeli da se plasiramo ni na jedno Evropsko prvenstvo, pa smo propuštali događaje u u Portugalu, potom Austriji i Švajcarskoj, Poljskoj i Ukrajini, pa Francuskoj.

"Orlovi" su neuspehe doživeli u svakim od kvalifikacija od 2000. godine, a i dalje je neizvesno koji epitet ćemo staviti pred one za Evropsko prvenstvo 2020, odnosno 2021. Saznali smo da se baraž pomera za oktobar i novembar, pa možda nas fudbalska reprezentacija ovog puta iznenadi.

Bilo je previše negativnih iznenađenja i ružnih sećanja, a možda bi se Holandija konačno prebolela kada to ne bi više bio poslednji meč na EP koji smo odigrali.

Pogledajte "hajlajtse" iz Roterdama.
Izvor: YouTube/Voetbal Blog

Pročitajte i ovo


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC