• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prošla je decenija: Nisam prežalio krah Antićevih "orlova" u Južnoj Africi

Autor Nebojša Marković

Na današnji dan 2010. godine, reprezentacija Srbije doživela je bolan poraz.

 Prošla je decenija: Nisam prežalio krah Antićevih "orlova" u Južnoj Africi Izvor: Guliver/Getty images/Streeter Lecka, Streeter Lecka/Getty Images Europe

/piše: Nebojša Marković/

Prošla je čitava decenija i još nisam prežalio. Sve je bilo tako perfektno, sve se tako lepo nameštalo, ali ne bi mi bili mi. Tog 23. juna 2010. godine razočarao sam se u reprezentaciju Srbije kao nikad u životu. Glave nam je došla Australija...

Još uvek se dobro sećam. Meč protiv Nemačke se igrao u dnevnom terminu, a bio je i poslednji dan školske godine. Ujutro uspešno završen prvi srednje, popodne bijemo Nemce. Ne može bolje.

Možda će vas zanimati

Nikola, moj drugar iz detinjstva, i ja, gledali smo taj meč kod mene, samo mi i vuvuzela. Drali smo se i urlali kada smo uspeli da položimo "pancere" na pleća i tu tradiciju smo morali da sačuvamo za poslednji meč u grupi. Bila je to očigledno dobitna kombinacija. Par dana kasnije sve isto - isti raspored sedenja, isti sokovi, iste grickalice.

Ali ne. Gledali smo meč u neverici, kako od neverovatne igre u prvom poluvremenu dolazimo do 0:2 i potom očajnički jurimo bod koji bi nas odveo u osminu finala Mundijala. Deset godina kasnije i dalje je nismo dočekali.

Miloš Krasić mi je bio jedan od omiljenih igrača u kvalifikacijama koje je Radomir Antić majstorski vodio, ali onaj promašaj neću moći da mu zaboravim. Pamtiću mu taj prodor, obilaženje golmana i šut preko gola još dugo. Taj promašaj je moja "Peđina prečka".

I posle skoro perfektnog prvog poluvremena - nedostajao je samo gol - stvari počinju da se odvijaju u najtipičnijem scenariju za našu reprezentaciju. Tim Kejhil skače poput pravog kengura i udarcem glavom uspeva da matira Vladimira Stojkovića, da bi samo četiri minuta kasnije šok bio kompletiran.

Bret Trevor Holman se urezao u sećanje svakom poštenom navijaču reprezentacije Srbije. Čuo sam za njega samo tada i nikada više. Ni u Aston Vili par godina kasnije ga nisam opazio, ni tada dok je nosio dres AZ Alkmara. Samo u tih 90 prokletih minuta.

Raspalio je po lopti sa brat-bratu 27-28 metara i pogodio baš tamo gde nikako nije smeo. "Orlovi" su postali ošamućeni, a samo malo im se vid razbistrio kada je Marko Pantelić u 84. minutu uspeo da smanji na 1:2.

Ali avaj... Pa Nemce smo tukli par dana ranije, mnogo bi bilo da od svih ekipa baš mi sada budemo Nemci i postignemo još jedan gol.

Australija, ta ekipa već eliminisana sa turnira, koštala nas je najboljeg fudbalskog rezultata u 21. veku, a meni je donela gorak ukus u ustima svaki put kada se spomene Južna Afrika. I manite me floskula da treba da budemo umereni i da je uspeh bio otići na Mundijal. Takav način razmišljanja nas nije pomerio unapred ni u ovih deset godina koje su usledile. Naprotiv!

I sve je bilo tako perfektno, sve se tako lepo nameštalo, ali ne bi mi bili mi...

Srbija - Australija 1:2, Svetsko prvenstvo 2010.
Izvor: YouTube/FIFATV

Možda će vas zanimati


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC