• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik FS BiH odgovorio Stanišiću: Vaš stav plod želja, a ne činjenica

Autor mondo.ba

Elvedin Begić u pismu odgovorio prvom čovjeku Zvijezde 09.

 Elvedin Begić odgovor Boris Stanišić Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Nakon što je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine donio konačnu odluku da zenički Čelik i Zvijezda 09 od naredne sezone sele u niži rang i da njihova mjesta zauzimu šampioni entitetskih liga, Krupa i Olimpik, predsjednik semberskog kluba Boris Stanišić najavio je da će se njegov klub žaliti Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Uslijedio je odgovor prvedsjednika FS BiH Elvedina Begića na zvaničnom sajtu Saveza, kojeg prenosimo u cjelosti.

Možda će vas zanimati

"Poštovani gosp. Stanišić,

Vezano za Vaš dopis broj 174/2020 od 30.06.2020. godine u kojem se referirate na odluku Izvršnog odbora NS/FSBiH sa 52. sjednice održane 30.06.2020. godine, odgovoram prvo u svoje ime, a onda i u ime FS BiH.

Iznenađen sam načinom vašeg obraćanja, jer više puta počinjete novu rečenicu i pasus sa sljedećim riječima „Uvaženi gospodine predsjedniče, gospodine predsjedniče“ i sl., kako bi izrazili svoje neslaganje i nezadovoljstvo sa odlukom Izvršnog odbora od dana 30.06.2020. godine. Stiče se utisak Vaše jasne namjere targetiranja i apostrofiranja mene kao osobe koja bi trebala ponijeti određeni vid odgovornosti, i po vašem mišljenju jedinog i isključivog krivca zbog čega nije uvažen zahtjev za proširenje Premijer lige.

Pismo u cjelini mogu razumjeti kao vid izraženog revolta kroz navode o ulaganju u sport, poslovne odnose FSBiH sa „Etno selom Stanišić“, ispunjavnje uslova licenciranja, moguće finansijske gubitke i posvećenosti vaše porodice razvoju sporta. Naravno, teško je razumjeti određene dijelove pisma u kojem ističete nedostatak uvažavanja, manjak naše posvećenosti „fer plej“-u, našeg ili mog ignorisanja, kako se oglušavamo na dostavljene zahtjeve, kao i neravnopravnog tretmana, jer ste i Vi svjesni da su stvari drugačije, odnosno navodi iz pisma su proizvod nezadovoljstva zbog neispunjenih želja, kao i očekivanja, a ne navedenih činjenica.

Djeluju veoma zabrinjavajuće, posebno u dijelovima pisma u kojem Vi navodite svoje viđenje a ja bih to nazvao i vidljivom zamjenom teza, kako se FSBiH krije iza nekih saopštenja na svojoj web stranici,te moji savjeti „povedi računa za ubuduće“, da ste kao Vi neka moneta za potkusiravanje, da smo mi sebi dali za pravo da administrativnom odlukom nanosimo štetu Vama i porodici, te da nismo održali obećanje da ćemo raditi i donositi odluke u skladu sa pravnim aktima Saveza i za dobrobit fudbala.

Malo je čudno, da je u dopisu hronični nedostatak argumenata, kako pravnog tako i sportskog karaktera, ali je i to potpuno razumljivo jer su organi FSBiH donosili utemeljene odluke na osnovu pravilnika, uzimajući u obzir odluke nadležnih organa, uvažavajući instrukcije UEFA, evidentno stanje broja odigranih utakmica, zatečeno stanje na tabeli odnosno sportskog uspjeha ili neuspjeha. Na neki način sve ove činjenice potvrđujete i u vašem pismu, posebno gdje pozivate na dodatne razgovore, kompromise, razumijevanje i ponovno sagledavanje situacije.

Na žalost pandemija COVID-19 nam je preko noći uzela fudbal iz naših života i ništa nas nije moglo pripremiti na ovakav scenario. Natjerani smo da naučimo neke nove životne lekcije i potrebu za promjenom načina života, rada i ponašanja, a posebno da moramo staviti na stranu lične ciljeve i usmjeriti se na zajedničke i opšte koristi. Bili smo suočeni sa velikom dozom neizvjesnosti i potrebom za donošenje jako teških odluka, kao i sa činjenicom da upravljanje u vremenu krize ne dolazi u „veličini jednakoj za sve“, niti napori i odluke mogu proizvesti „zadovoljstvo svih u jednakom omjeru“. Ove lekcije moramo nositi sa sobom, a u bližoj budućnosti i sa novim načinom i principima, kao i sa veoma pažljivim prilagođavanjem okruženju u kojem živimo.

Na kraju, ovim pismom nemamo namjeru poremetiti korektne odnose iz prošlosti, kao i spriječiti Vašu želju i borbu u pokušaju da zadržite status u takmičenju Premijer lige, ali je postojala potreba FSBiH za odgovorom kako bi se svi zajedno još jednom podsjetili na činjenice.

Vama, klubu i porodici želimo puno sreće i uspjeha u narednom periodu.

S poštovanjem", napisao je Begić.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC