• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuz, ''kralj'' u Madridu: 19 godina od najvažnijeg fudbalskog transfera

Autor Dušan Ninković

Danas je na istom mjestu, bogatiji za mnogo trofeja.

 Zinedin-Zidan-potpis-za-Real-Madrid-na-danasnji-dan-2001.-godine Izvor: Getty Images/Getty Images Europe

Ako bismo gledali trenutnu situaciju u svjetskom fudbalu, ovo je možda i najvažniji potpis koji se desio u istoriji igre koju volimo.

U tom trenutku jedan od najboljih fudbalera svijeta, Zinedin Zidan, na današnji dan se dogovorio sa Realom iz Madrida. Današnji trener Madriđana stigao je iz Juventusa.

Možda će vas zanimati

Bio je to transfer koji je u potpunosti promijenio situaciju na evropskom fudbalskom tržištu. Ambiciozni Florentino Perez je započeo svoj projekat ''Galaktikosi'', a reprezentativac Francuske je stigao kao jedna od najvećih zvijezda.

Čovjek koji je 1998. godine bio šampion svijeta, a dvije godine kasnije i Evrope, u tim godinama je osvajao i priznanja FIFA za najboljeg igrača na svijetu. Bilo je jasno zašto ga žele u Realu.

Izvor: Carlos Alvarez/Getty Images, Guiver

Postao je Zinedin Zidan najskuplji fudbaler svijeta. Plaćen je 150 milijardi lira, odnosno preko 77 miliona evra, što je za taj period bilo nezamislivo. Čak i za Pereza, koji je kupovao redom.

Zinedin Zidan je postao heroj madridskog kluba iste godine, kada je fenomenalnim pogotkom u finalu Lige šampiona donio trofej svom novom klubu. Volej protiv Bajer Leverkuzena se pamti i skoro dvije decenije kasnije, a Zidanu je osvajanje tih pehara postala navika.

Doduše, ne u igračkim danima, kao što se Florentino prvobitno nadao.

Izvor: Guliver/Getty images/Gonzalo Arroyo Moreno

Iako projekat ''Galaktikosi'' nije u potpunosti uspio, Francuz je klupska legenda. Kao fudbaler je na Santijago Bernabeuu proveo pet sezona, osvojio šest trofeja i penzionisao se kao igrač najvećeg fudbalskog kluba na svijetu.

Mnogi će, ipak, njegov fudbalski oproštaj pamtiti po Njemačkoj, Mundijalu i sukobu sa Materacijem koji se veoma loše završio.

Ali, doprinos Zinedina Zidana trenutnoj situaciji u svjetskom fudbalu je više od igračkog. Kao trener je uradio neke sjajne stvari, pa se danas može posmatrati i kao jedan od najtrofejnijih stratega u fudbalskom svetu.

Na klupi Reala iz Madrida je bio u dva mandata, jednom dugogodišnjem koji je bio veoma uspješan i ovom koji još traje.

Tri evropske titule, šampionat Španije, niz Superkupova različitih imena i još jedan, za sada, obećavajući pohod na titulu. To je rezime njegovog rada u glavnom gradu Španije, na mjestu na koje je stigao prije 19 godina.

Istina, promocija na stadionu Santijago Bernabeu upriličena je tek 9. jula 2001. godine.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC