• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nevjerovatna priča Mihinog klinca: Izbjeglica iz Afrike i trener-staratelj

Autor Dušan Ninković

Mladi fudbaler je danas skrenuo pažnju na sebe, a u životu je već prošao mnogo.

 Nevjerovatna priča Mihinog klinca: Izbjeglica iz Afrike i trener-staratelj Musa Džuvara Izvor: Francesco Pecoraro/Getty Images Europe, Getty Images/Francesco Pecoraro

Mladi fudbaler je danas donio preokret Mihajlovićevoj Bolonji, a čudesnije od onoga što je radio na stadionu ''Đuzepe Meaca'' je sve ono što je postigao do sada u životu.

Musa Džuvara (19) je rođen u Gambiji, ali se nemojte čuditi ako ga za nekoliko godina budete gledali kako nosi dres Italije.

Možda će vas zanimati

Putovanje od male zemlje na zapadu Afrike, pa do golova u Seriji A trajalo je dugo, a Džuvara ga je prošao sam. Još kao dijete, putovao je u Evropu, u potrazi za boljim životom.

Kada je imao samo 14 godina, 2016. godine, stigao je u Italiju. Bio je jedan od 25 hiljada afričkih izbjeglica koje su tokom te godine ušle u Italiju, želeći da se izbore za bolju budućnost.

Putovanje je počeo i završio sam, a kada se danas osvrne i pogleda iza, može biti zadovoljan postignutim.

Po odluci Italije, našao se među izbjeglicama koje su poslate u pokrajinu Potenca. Našao je posao, zaposlio se kako bi izdržavao sebe, a onda i počeo da igra fudbal u amaterskim rangovima.

Prvi klub mu je bio Virtus Aviljijano iz obližnjeg mjesta, ali to nije bila ozbiljna priča. Radio je, pa je fudbal bio samo zanimacija.

Mnogo bitnija stvar koju mu je donijelo igranje u tom klubu je porodica. Njegov tadašnji trener, čovjek po imenu Vitantonio Suma, odlučio je da usvoji dječaka stiglog iz Gambije.

Postao mu je staratelj, prihvatio ga u porodicu i sada je život u Italiji bio daleko lakši. Pažnja je mogla da se obrati na teren, gdje je Džuvara bio sve bolji. Tako su u gradić stigli i skauti, koji su ga gledali za mnoge timove iz Serije A.

Kupio ga je Kjevo, bio je na pozajmici u Torinu tokom mlađih kategorija, a upisao je i jedan seniorski nastup za ''Leteće magarce''. Uskoro je uslijedio transfer u Bolonju, kojoj je danas donio bodove u Milanu.

Bolonja ga je platila pola miliona evra, što se u današnjem svijetu ne smatra za preveliki novac. Ovo je njegov drugi veliki transfer, pošto je Fudbalski savez Italije imao mnogo primjedbi na njegov prelazak u Kjevo.

Tada su postojale kontroverze, ali je sada sve čisto. Musa Džuvara je igrač za Seriju A, a vjerujte, uslijediće uskoro i pozivi italijanskih selektora. 

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC