• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skandal u Španiji: Penal protiv Reala nije dosuđen zbog lošeg prevoda?

Autor Nebojša Marković

Šta li će tek reći u Barseloni kada čuju za ovo...

 Real-Madrid-sudije-VAR-Atletik-Bilbao-los-prevod-pravila-IFAB-penal-Serhio-Ramos Izvor: Twitter/PrtScr

Pobjeeda Real Madrida protiv Atletik Bilbaa je učinila da se "odlijepe" od Barselone u trci za osvajanje Primere, ali je ostala u sjenci skandalozno nedosuđenog penala za baskijski tim.

Zbog toga se o tom meču priča već danima, ali sada stižu nevjerovatne tvrdnje iz Španije, da Bilbao nije dobio penal zbog lošeg prevoda fudbalskih pravila!

Možda će vas zanimati

Naime, sve se desilo kada je Serhio Ramos nagazio napadača Atletika Raula Garsija na članak usred šesnaesterca, samo nekoliko minuta nakon što je baš Ramos sa penala donio prednost Realu.

Međutim, sudija iz VAR sobe nije reagovao da signalizira da se radi o očiglednom penalu za domaće. Poslije meča su igrači poput Injakija Vilijamsa podijelili snimke i fotografije te situacije, u nevjerici da sudija nije pokazao na penal za njihov tim, dok se oglasio i Dani Alves. Ali objašnjenje zašto to nije urađeno je bizarno.

Izvor: Guliver/Denis Doyle/Getty Images

"AS" navodi da je razlog za to činjenica da pravila IFAB-a, borda koji određuje pravila fudbalske igre, nisu bila dobro prevedena sa originalnog engleskog, na španski jezik!

Zbog toga su sudije svoju odluku bazirale na pogrešnoj interpretaciji pravila 12! Incident se dogodio kada u blizini nije bilo lopte u direktnoj akciji, ali pravilo broj 12 ne ukazuje na važnost da li se igrači bore za loptu ili ne. To znači da je prekršaj trebalo da bude sviran i penal dosuđen za Atletik.

Ali, španski prevod tog pravila sadrži i frazu "borbe za loptu sa protivnikom" kao neophodnim uslovom da bi se dosudio prekršaj. Zato, prema španskom prevodu pravila, glavni sudija tehnički nije napravio grešku.


Ipak, ovako skandalozan razlog će očigledno morati da dovede do promjene prevoda pravila broj 12, a Real bez obzira na sve sada ima četiri boda više od Barselone na vrhu Primere.

Čak im i loš prevod pravila igre ide u korist ove sezone...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC