• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 "izgubljenih slučajeva" Serije A koji su legende Premijer lige!

Autor Pavle Knežević

U Engleskoj blistaju, ali u Italiji ne mogu da se snađu

 6-promasaja-Serija-A-Premijer-liga-Anri-Berkamp-Ras-Remzi-Hart-Kutinjo-fudbal Izvor: SHAUN BOTTERILL/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Davno je prošlo "zlatno doba" Serije A, dok Premijer liga samo podiže standarda koje je ionako sama zadala.

Najviše novca je u premijeršipu, klubovi iz te zemlje godinama su redovni u završnicama evropskih takmičenja, tamo je najveća koncentracija jakih klubova, jedini imaju "veliku šestorku", ali uprkos svemu tome, igrači koji blistaju u Engleskoj se teško snalaze u Italiji.

Prema poslednjim navodima nekadašnji as Totenhema Kristijan Eriksen mogao bi da bude proglašen za "višak" posle očajne sezone u Interu, što je sjajan povod da se podsetimo velikih imena koja su ostavila dubok trag u Premijer ligi, dok su u Italiji igrali jako slabo.

Možda će vas zanimati

1. Tijeri Anri

Najbolji strelac Arsenala, legenda francuskog fudbala proveo je najbolje godine svoje karijere u Severnom Londonu. Ali, pre nego što je svojom brzinom, elegancijom i veštinom počeo da obara navijače s nogu, imao je period u Juventusu kada se jako mučio. U Monaku je blistao, a onda je skupo plaćen (za tadašnje uslove) i otišao u Torino. Za "staru damu" odigrao je samo 19 utakmica i postigao tek tri gola. Doduše, u Juveu je igrao i beka i krilo i spoljnog veznog, da bi ga tek Arsen Venger prebacio u čistog napadača, jednog od najboljih u svojoj generaciji.

Izvor: Guliver, Getty Images/Getty Images Europe

2. Denis Berkamp

Još jedan Arsenalov junak važio je za jednog od najboljih evropskih igrača početkom '90-ih u Ajaksu, tako da nije čudo što je završio u Interu 1993. Ispostavilo se da je taj potez bio katastrofalan, jer nije igrao na svojoj poziciji. Bio je u Milanu klasičan "špic" i daje golove, umesto da igra iza centarfora, na poziciji na kojoj je postao poznat.

Izvor: SHAUN BOTTERILL/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Jedan časopis imao je redovnu rubriku "Magarac nedelje", koja se bavila najgorim igračima u Seriji A, a u jednom trenutku je i promenila u "Berkamp nedelje". Posle 74 utakmice i 22 gola, prodat je u Arsenal za skoro iste pare za koje je kupljen. Ostalo je istorija.

3. Filipe Kutinjo

Prilično svež primer. Za svog mandata u Liverpulu postao je jedan od glavnih "vezista" u ligi, a golovi i pregled igre su skrenuli pažnju svih, a ponajviše Barselone, koja je izdvojila 160 miliona evra za njega. Ni posle toga se nije proslavio, ali je to mnogo u poređenju sa dolaskom u Englesku. Rafael Benitez ga je doveo na Enfild za oko 9 miliona evra, što nije neka velika suma. To je logično, jer Brazilac nije uspeo da se izbori za mesto u timu, tako da je 2012. poslat na pozajmicu u Espanjol, odakle je 2013. došao na Enfild.

Izvor: Guliver, Valerio Pennicino/Getty Images Europe

4. Džo Hart

Kakva je tek ovo propast! Iako sada ima šansu da spasi karijeru u Seltiku, karijeru koja je krenula silaznom putanjom kada je Pep Gvardiola preuzeo Mančester siti. Španac ga je potpuno izostavio iz tima, jer je hteo golmana koji je brži na nogama, tako da je reprezentativac Engleske poslat na pozajmicu u Torino. Tek tamo je krenulo tragično. Prvo mu je ime ispisano pogrešno u protokolu prilikom debija, a onda je nedugo potom primio jedan od najkomičnijih golova. Bilo je to protiv Empolija, kada mu je saigrač vraćao loptu, a ona se po teškoj kiši zaustavila u bari između njega i Harta, a sa igračem Empolija između. Golman je istrčao, ali se okliznuo, tako da protivniku nije bilo teško da postigne gol.

Izvor: Guliver, Gabriele Maltinti/Getty Images Europe

Zbog svega toga je lako zaboraviti da Hart ima čak 75 nastupa za Englesku i da ima tek 33 godine. Pre nego što ga je Siti odbacio, važio za jednog od najboljih evropskih mladih golmana.

5. Aron Remzi

Velški vezni igrač ima astronomsku platu u Juventusu (440.000 evra nedeljno) nije ispunio očekivanja u svojoj prvoj sezoni u Juventusu. Povrede i gubitak forme doveli su do toga da je odigrao tek 31 utakmicu za klub iz Torina i postigao samo četiri gola. U Arsenalu je važio za legendu, a čuveni su bili njegovi prodori u šesnaesterac i golovi.

Izvor: Guliver, Pier Marco Tacca/Getty Images Europe

6. Ijan Raš

Legenda Liverpula i najbolji strelac u istoriji kluba postigao je neverovatnih 346 golova u dva mandata sa "crvenima", ali ljudi zaboravljaju da je u međuvremenu igrao sezonu u Juventusu, 1986/87. Tamo nije ništa pokazao, u 29 utakmica dao je tek sedam golova, tako da je brzo poslat nazad u Liverpul na pozajmicu, gde je u 42 meča postigao 30 golova. Jasno je bilo da sledi pravi povratak kući, što se i desilo, tako da je Raš odigrao još punih osam sezona za "redse".

Da li smo nekoga propustili?

Pišite nam u komentarima.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC